Parlamentarni izbori, 28. avg – HRS, SD, BS, Crno na bijelo, DPS, Za budućnost Crne Gore

BESPLATNA SAOPŠTENJA

Radinović: U nedelju svi pokažite da imate snage da se borite za svoju i budućnost Crne Gore

Izjava za javnost mr Marije Radinović, potpredsjednice Odbora SNP glavnog grada Podgorice.

“Građani Crne Gore naslušali su se prethodnih sedmica raznih obećanja. Nedelja je blizu, dan kada će oni sami sa sobom, u glasačkoj kabini, odlučiti kako će živjeti u narednom četvorogodišnjem periodu i kako će naša država izgledati i razvijati se.

Gotovo sve je rečeno, ali potrebno je još jednom ukazati na ključne razlike između trenutne vlasti i liste narodne koalicije „Za budućnost Crne Gore“.

Ukoliko date glas aktuelnom režimu podržaćete dalje demokratsko, političko, ekonomsko i socijalno nazadovanje naše zemlje. Vlast koja opstaje na podjelama, prvenstveno nacionalnim i vjerskim, ne može donijeti dobro nikome u Crnoj Gori. Lista „Za budućnost Crne Gore“ zalaže se za državu u kojoj će se svaki njen građanin, bez obzira na nacionalnu, vjersku, političku ili bilo koju drugu pripadnost, osjećati slobodno i uvaženo, u kojoj će se njegova prava poštovati bez zadrške i koja će raditi za dobrobit svih.

Mnogo puta smo istakli da je sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti otvorio Pandorinu kutiju aveti prošlosti u Crnoj Gori i dodatno zakomplikovao i onako složenu društvenu situaciju. Jasno je da vlast primjenom ovog akta želi da oduzme imovinu Mitropolije crnogorsko-primorske u cilju obezbjeđenja dodatnih sredstava jer je gotovo sve u našoj državi odavno rasprodato.

Ukoliko želite da nastavite da živite u zemlji koja se prepoznaje po organizovanom kriminalu, korupciji, nepotizmu, partijskom zapošljavanju, katastrofalnom stanju u sudstvu i tužilačkom aparatu, siromaštvu, egzodusu mladih ljudi, kaskanju na evropskom putu, daćete glas DPS-u i njihovim dosadašnjim partnerima. Ako, pak, hoćete državu vladavine prava, u kojoj se poštuju osnovna ljudska prava, koja je zasnovana na prinicipima istinske demokratije, socijalne pravde, tolerancije, uvažavanja različitosti, koja se bori za svoje građane, a posebno mlade, te zalaže za ostvarenje koncepta ekološke države, nećete oklijevati. Svoje povjerenje poklonićete onima koji će bezrezervno sve svoje kapacitete staviti u službu ostvarenja ovih ciljeva.

Podsjećamo i da je korona kriza pokazala koliko je crnogorska ekonomija ranjiva, da turizam ne može biti njen noseći stub, već da se moraju ravnomjereno razvijati industrija i poljoprivreda, kako bi se sačuvala radna mjesta, otvarala nova i osigurala ekonomska supstanca. Sumnjive strane investicije uveliko su urušile ugled Crne Gore u međunarodnim okvirima, svjedočeći o sveprisutnoj, „endemskoj“ korupciji, a brojne afere kao što su „Snimak“, „Koverta“, „Stanovi“, i „Teren“ bjelodano pokazuju da je ključni cilj vlasti goli opstanak i ništa drugo.

Osnovni zadatak nove vlasti, koju će činiti i naša koalicija biće, društveni i ekonomski oporavak zemlje, njeno čišćenje od korupcije i kriminala, izgradnja pravne države koja će biti jednaka za sve, te promjena spoljnopolitičkog kursa kako bi se konačno izgladili duboko narušeni odnosi sa našim tradicionalnim prijateljima kao što su Srbija i Rusija.

Zbog svega navedenog, izbor za naše građane nikad nije bio jednostavniji. Ili ćete dati priliku DPS-u da pojede još četiri godine života vaše djece i porodica, ili ćete konačno stati na kraj uništavanju Crne Gore i njenom moralnom i svakom drugom srozavanju.

Moramo se izboriti za državu koja će pripadati svima, na koju ćemo svi biti ponosni i koja će biti sposobna da stane iza svakog svog građanina. Ali, da bi to bilo moguće i građanin mora uspravno da stane! Zato, u nedelju, 30. avgusta, svi na birališta i pokažite da imate snage da se borite za svoju i budućnost Crne Gore!”

***

Marković: Pobijedićemo ubjedljivije nego ikad, a anticrnogorsku opoziciju poslati u političku prošlost!

Duško Marković, nosilac liste “Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović”, posjetio je Bijelo Polje u sklopu kampanje za predstojeće parlamentarne izbore.

Marković je kazao da Bijelo Polje čuva i afirmiše slobodnu, istinsku i prosperitetnu Crnu Goru.

„Ovdje smo najbolje vidjeli da je sjever vrijednost Crne Gore, koji joj doprinosi i koji je brani od svakog nasrtaja. Ovdje baštinimo onu vrijednost koja se zove međunacionalni sklad, na kojoj se temelji naša budućnost. Vrijednost koju potvrđuju vjekovi i decenije iza nas”, istakao je Marković.

On je ocijenio da su prigovori opozicije koji se odnose na to kako Vlada vodi proces evropske integracije neutemeljeni, paušalni i ne odgovaraju realnosti.

„Složena situacija u samoj EU nametnula je ograničenja i u politici proširenja, ali i pored toga – sa svake evropske adrese i uglas – ocjenjuje se da će Crna Gora biti prva naredna članica Unije!”, rekao je Marković.

On je istakao da to potvrđuju sprovedene reforme u Crnoj Gori, konsolidovane finansije, ekonomski rast, demokratski napredak, i  unutrašnja spremnost Crne Gore da bude dio razvijene Evrope.

„Mi smo radili, realizovali planirano i obećano, u vašem Bijelom Polju, ugovorili smo 55 miliona investicija za 3 godine. Oni su primali funkcionerske plate i bojkotovali Parlament, kritikovali bez osnova i odgovornosti, opstruirali napredak Bijelog Polja i Crne Gore”, rekao je Marković.

Zamjenik predsjednika DPS, istakao je da u Crnoj Gori ima mjesta za sve.

„Nijednog građanina, nijednog našeg člana – nijesmo pitali u koju crkvu ide i kojem se bogu moli. Poštujemo i crkvu i vjernike. U Crnoj Gori ima mjesta za sve, i tako će ostati dok je ove politike, i dok je ovakve Crne Gore”.

On se osvrnuo i na anticrnogorsku opoziciju i naglasio da će pobjeda DPS biti ubjedljivija nego ikad.

„Mi svaki svoj rad krećemo ispod crnogorske zastave, sa brigom o svakom našem građaninu ma koje vjere i nacije bio. Oni kreću sa tuđim zastavama i brineći o tuđim interesima. Zbog toga ćemo mi pobijediti ubjedljivije nego ikad, a njih poslati u političku prošlost!”, zaključio je Marković.

Podršku Demokratskoj partiji socijalista Crne Gore za parlamentarne izbore, koji se održavaju u nedelju 30. avgusta, uputili su lideri ljevice: Sergej Stanišev – predsjednik Partije evropskih socijalista; Luis Ajala – generalni sekretar Socijalističke internacionale; Iraće Garsia Perez – predsjednica SD Grupe u EP;  Zoran Zaev – mandatar za sastav nove Vlade Sjeverne Makedonije i predsjednik SDSM; Edi Rama – predsjednik Vlade Albanije i predsjednik Socijalističke partije Albanije; Antonio Gutieres – predsjednik odbora za spoljnu politiku Senata Španije i potpredsjednik Savjeta Evrope i Titi Tupurainen – finska ministarka evropskih poslova.

***

Abazović: Privedite Đukanovića, evo dokaza da je oštetio državu za 115 miliona eura

Lider koalicije “Crno na bijelo”, Dritan Abazović, pokazao je danas na pres konferenciji dokument koji je Vlada tadašnjeg premijera Mila Đukanovica potpisala sa kompanijom Fersa oko Vjetroelektrane Možura iako je ta kompanija osam mjeseci ranije taj posao prodala drugoj firmi.

“Evo krunskog dokaza da je ugovor oko Možure ništavan. Vladimir Kavarić potpisao je ugovor sa Fersom u oktobru 2015. godine, a Fersa je taj posao prodala Cifidexu u februaru iste godine, znači osam mjeseci ranije. Na ovaj način počinjeno je krivično djelo i ugovor mora postati ništavan. Vrhovni državni tužilac (VDT) i Specijalni državni tužilac (SDT), ako ih ima, nemaju šta više da istražuju, stvar je jasna, moraju privesti Đukanovica”, saopštio je Abazović.

On je dodao da je ovdje sve jasno, odnosno da je tadašnji ministar ekonomije Vladimir Kavarić je potpisao ugovor sa firmom koja nije uopšte imala posao.

“Sve sa ciljem da sakriju spornu kompaniju Cifidex. Međutim, papiri su neumoljivi. Evo revizorskog izvještaja Ferse, tu jasno stoji, crno na bijelo, da su posao prodali 12. februara 2015. Ali ni to nije sve, tužilaštvo ako hoće može preuzeti papire od nas pa će vidjeti još jednu prevaru. Otkrili smo i to da u ugovoru između Cifidexa i International Clean Energy Limited stoji da Cifidex nema zaposlenih. Zamislite to, posao od 115 miliona kupuje firma bez zaposlenog. Kakav skandal!”, saopštio je lider koalicije Crno na bijelo”, izjavio je Abazović.

On je kazao da tu nije kraj.

“Evo dokaza da je Adriatic Capit Advisory, tim ugovorom dobila mjesečnu naknadu od 40.000 eura za konsultatske usluge. Tražimo da dostave fakture da vidimo šta su radili za taj novac, kakva su te usluge. Otkrili smo da ta kompanija kupuje nekretnine u Porto Montenegru i to, zamislite, tik uz parcelu sina Brana Gvozdenovića koji vodi firmu Iron Investment o kojoj smo ranije govorili. Dakle, izvlace novac iz Možure, da bi investirali u nekretnine. Građani plaćaju preko računa za struju enormno bogaćenje povezanih lica koja su u orbiti Branimira Gvozdenovića i Mila Đukanovica”, rekao je Abazović.

 Lider koalicije “Crno na bijelo” je kazao da je zbog malverzacija oko Možure ubijena novinarka na Malti, a građani Crne Gore oštećeni su za 115 miliona eura.

“Tražimo da VDT uhapsi odgovorne i poništi ugovor. Na taj način ćemo vratiti Možuru u vlasništvu države, a u budžetu sačuvati novac svih građana. Ako to ne uradi, biće jasno da su u Ivica Stanković i njegova ekipa dio korupcionaške mreže ili se plaše da kažu istinu”, zaključio je Abazović.

***

Mustafić: Glas za Bošnjačku stranku je glas za stabilnost Crne Gore

Glasajući za Bošnjačku stranku, glasate za stabilnost države Crne Gore, glasate za njen put prema društvu razvijenih država, glasate za ravnopravnost svih naroda i svih građana koji žive u Crnoj Gori, poručio je politički direktor Bošnjačke stranke i poslanički kandidat Suljo Mustafić.

On je kazao da je cilj BS da Crna Gora ostane građanska, evropska i NATO država u kojoj svi njeni građani trasiranju njen put prema društvu evropskih vrijednosti, u kome će svi građani i svi narodi uživati ista prava pred institucijama i u realnom životu.

“Naš cilj je da se u svim krajevima  Crne Gore živi jednako dobro, u Rožajama kao u Baru, u Pljevljim kao i u Ulcinju, u Beranama kao i u Budvi, u Plavu kao u Herceg Novom. Naš cilje je društvo jednakih šansi, otvoreno za sve, sa istim uslovima za život i za privređivanje”, kazao je Mustafić.

On je napomenuo da je vizija Bošnjačke stranke da mladi ljudi u Crnoj Gori imaju iste šanse i uslove za obrazovanje, školovanje i edukaciju, za zapošljavanje i osnivanje porodice, na isti način na koji to imaju njihovi vršnjaci u svim razvijenim evropskim državama.

“Ostajemo potpuno posvećeni našem cilju – ravnopravnosti Bošnjaka i muslimana i svih drugih naroda u multietničkoj Crnoj Gori. Ravnopravnosti u institucijama, jednakosti pred zakonom i svim drugim oblastima. U tom cilju kreiraćemo i usvajati konkretnija i trajnija rješenja koja će dovesti do potpune i trajne jednakosti svih naroda pred institucijama i pred zakonom. Zato ćemo u narednom mandatu Vlade još intenzivnije raditi na smanjenju ekonomskih razlika među regionima, na smanjenju siromaštva i davanju šansi mladim ljudima i mladim preduzetnicima, koji će u svojim sredinama obezbjeđivati trajne i dobre uslove za život i prosperitet”, kazao je Mustafić.

Ističe da će fokus biti na daljem unapređenju ljudskih i manjinskih prava, na unaprjeđenju kulturnih prava, kao i na zastupljenosti u institucijama kulture.

“Insistiraćemo na većoj zastupljenosti bošnjačke kulture u obrazovnim programima, na javnim servisima i u kulturnom životu naše države. Bošnjačka stranka je spremna da stane iza svakog opravdanog zahtjeva Bošnjaka i muslimana i svakog drugog građanina u Crnoj Gori”, poručio je Mustafić.

***

Prof. Dr Ljubiša Stanković podržao Socijaldemokrate

Redovni profesor Univerziteta Crne Gore, potpredsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, prof. dr Ljubiša Stanković, podržao je Socijaldemokrate Crne Gore na predstojećim parlamentarnim izborima.

To je na završnoj konvenciji Socijaldemokrata u Podgorici saopštio predsjednik te partije, Ivan Brajović. „Želim na samom početku da vam prenesem pozdrave od jednog mog i našeg starog druga, saborca od početka. Čovjeka koji je bio u ono ludo, nacionalističko vrijeme, početkom devedesetih godina, zaštitno lice građanskog i socijaldemokratskog otpora. Prenosim vam pozdrave od Ljubiše Stankovića koji je, iz opravdanih razloga, spriječen da prisustvuje večeras i on poručuje da je uvijek i potpuno bio uz dosljedne Socijaldemokrate”, rekao je Brajović.

Ljubiša Stanković je jedan od najvećih stručnjaka u Crnoj Gori, ali i šire, iz oblasti telekomunikacija. Od diplomiranja 1982. godine radi na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore. U zvanje redovnog profesora univerziteta izabran je 1995. godine. U dva mandata je biran na funkciju rektora Univerziteta Crne Gore. Za doprinose u nauci, najveće svetsko udruženje u oblasti elektrotehnike, IEEE, sa sjedištem u Njujorku, mu je dodijelilo najviše zvanje – Fellow IEEE. Od 2016. godine, potpredsjednik je Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Dobitnik je najviše nacionalne nagrade „13. jul”.

U svojoj bogatoj političkoj karijeri, bio je predsjednik Omladine Crne Gore, član Predsjedništva Crne Gore, predsjednik Socijalističke partije Crne Gore, predsjedavajući Demokratskog foruma, kao prvog stalnog višestranačkog tijela formiranog 1990. godine. Stanković je bio predsjednik Saveza reformskih snaga za Crnu Goru i kandidat za predsjednika Crne Gore ovog saveza na prvim višestranačkim izborima održanim 1990. godine. Bio je poslanik u Skupštini Crne Gore i u Skupštini Jugoslavije. U periodu od 2011. do 2015. godine, obavljao je dužnost ambasadora Crne Gore u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, kao i ambasadora Crne Gore na Islandu i u Republici Irskoj.

„Ponosni smo što je još jedan od najuglednijih crnogorskih intelektualaca podržao našu izbornu listu – Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Mi odlučujemo DOSLJEDNO”, saopšteno je iz SD-a.

***

HRS / Marić: Nacionalni ponos moramo staviti u službu zajedničkog dobra – države Crne Gore

“Dragi moji Hrvati i Bokelji. Poštovani građani, 30. 08. birajte ponos i dostojanstvo. Podržite na parlamentarnim izborima Hrvatsku reformsku stranku Crne Gore – HRS, jer pod rednim brojem 5 se nalaze ljudi koji svoj demokratski i građanski potencijal ne moraju da dokazuju.

Crna Gora je mala zemlja, koja je kroz povjest nebrojeno puta pokazala šta znače ponos i dostojanstvo.

Zato, vjerujem da u svim političkim subjektima u Crnoj Gori postoje ljudi koji su dostojni poštovanja.I upravo oni ulivaju nadu, da Crna Gora ima dovoljno mudrosti da iz nesuglasica i podijela izađe jača i snažnija.

U HRS -u vjerujemo da svojim primjerom pokazujemo da svoje porijeklo i nacionalni ponos možemo i moramo staviti u službu zajedničkog dobra – neovisne i suverene države Crne Gore.

Zato vas pozivam, poštovani građani,da 30.08. izađete na parlamentarne izbore i glasate za broj 5 “Hrvatska reformska stranka Crne Gore – HRS “, kaže se u saopštenju koje potpisuje Radovan Marić, nosilac liste – Hrvatska reformska stranka Crne Gore – HRS.

Share.

Comments are closed.