Simović: U Baru upisano 39.376 birača

U birački spisak za parlamanetarne izbore koji će u Crnoj Gori biti održani u nedjelju, 30. avgusta, u Baru je upisano 39.376 birača, što je za oko 1.500 više nego na prethodnim izborima prije četiri godine.

“Glasanje će se odvijati na 75 biračkih mjesta, na tri mjesta više nego ranije (u O.Š. ‘Jugoslavija’ biće otvorena još dva, a u MZ Bar V jedno novo biračko mjesto). Razlog za to je što je na tim biračkim mjestima bilo preko hiljadu glasača, a zakon propisuje da je to maksimum birača na jednom mjestu. Mikrolokacije svih biračkih mjesta su na istim pozicijama kao što je bilo i tokom prethodnih godina“, objasnio je u telefonskom uključenju u program Radio Bara predsjednik Opštinske izborne komisije Dragan Simović.

Opštinska izborna komisija je, kako je informisao Simović, veći dio priprema privela kraju, određeni su birački odbori za sva biračka mjesta, a podnosioci izbornih lista imaju pravo i na opunomoćene predstavnike koji mogu učestovati u radu biračkih odbora i u Opštinskoj izbornoj komisiji, što je takođe već definisano.

„Danas je okončana i edukacija predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora na području cijele opštine. Sjutra predstoji edukacija članova i zamjenika članova. Predsjednici biračkih odbora su danas kućama odnijeli izborni materijal. Glasanje počinje u nedjelju ujutro, kada se u pet časova svi učesnici procesa glasanja moraju okupiti na glasačkim mjestima. Glasanje počinje u sedam sati, a birališta se zatvaraju u 20 časova, u nedjelju, 30. avgusta“, kaže Simović.

Govoreći o pravilima koja će obilježiti izborni dan, predsjednik opštinske izborne komisije u Baru kaže da ona nijesu bitnije promijenjena u odnosu na prethodne izbore. Ipak, pandemija koronavirusa je uticala u dijelu da je neophodna posebna opreznost, pa su u skladu sa preporukama i mjerama koje je propisalo Nacionalno koordinaciono tijelo, pa su svi birački odbori na svim biračkim mjestima dobili sanitetski materijal (maske, rukavice, sredstva za dezinfekciju ruku) u dovoljnoj količini za izborni dan. Simović ne očekuje bilo kakve probleme u smislu povećanog rizika tokom izbornog dana jer su, kako podvlači „birački odbori edukovani, a sva izborna mjesta su opremljena materijalom potrebnim da se rizik od zaraze svede na minimum“.

„Nadam se da će izborni dan proteći onako kako se to od Baranki i Barana očekuje, mirno, dostojanstveno, kako su i navikli crnogorsku javnost. Iz Bara tokom dugog niza godina u kojima su se izbori održavali, nikada nije bilo posebnih problema. U pravcu da sve protekne u najboljem redu, idu i moje nade, želje i ambicije“, poručio je Simović.

Građane će prilikom dolaska na birališta dočekati član biračkog odbora i uputiti ih kako da se ponašaju i poštuju propise u svijetlu epidemioloških mjera. Maska se nosi čitavo vrijeme, osim u trenutku identifikacije kada je birač mora na nekoliko trenutaka skinuti, kako bi član biračkog odbora vizuelno utvrdio da se radi o licu koje glasa.

„Može da se dogodi i situacija da birač ne želi da nosi masku, a mi mu ne možemo to onemogućiti pravo da glasa. U tom slučaju, čim završi glasanje, obaviće se dezinfekcija prostora u kojem je to lice iskoristilo svoje biračko pravo. Za starije ljude i hronične bolesnike koji iskažu bojazan da izađu na birališta, omogućeno je glasanje putem pisma. Zahtjev za glasanje tim putem, sa ličnom kartom treba dostaviti biračkom odboru na lokaciji gdje birač glasa u terminu od sedam do 13 časova. Nakon toga članovi biračkog odbora odlaze na lice mjesta, gdje se obavlja čin glasanja“, precizira Simović, uz podsjećanje da je glasanje putem pisma bila nerijetka praksa i prilikom ranijih izbora, a ove godine na taj način glasaće i oni koji se nalaze u samoizolaciji.

Na prethodnim izborima bilo je između 350 i 400 zahtjeva za glasanje putem pisma, a u pitanju su uglavnom biti žitelji ruralnog područja u kojem preovladavaju staračka domaćinstva. Ovog puta, zbog epidemiološke situacije očekuje se da će taj broj biti veći.

Izborni proces u Crnoj Gori već 20-ak dana pomno prate i eksperti iz međunarodne zajednice. Oni će i tokom izbornog dana biti prisutni na pojedinim biračkim mjestima. Prema posljednjoj evidenciji izborni dan biće pod budnim okom i od strane preko 150 akreditovanih posmatrača iz NVO sektora.

Predsjednik Opštinske izborne komisije u Baru apeluje na građane da poštuju preporuke NKT- a, nose maske, dezinfikuju ruke, drže distancu. Ukazuje pri tom, da se koncentracija građana na biračkim mjestima ni u jednom trenutku neće kositi sa preporukama NKT-a. Na biračkim mjestima, kao i do sada, biće obezbijeđene olovke, a slobodna je volja građana, da ako to žele, ponesu svoju olovku sa sobom.

„Iskustvo mi govori da će gužva tokom izbornog dana najviše biti izražena u ranim jutarnjim ili kasnijim večernjim časovima. Vjerujem da izlazak na izbore neće biti rizičniji od situacija sa kojima se srijećemo svakodnevno prilikom, recimo, odlaska u market. Preventivne mjere su preduzete, ali je odgovornost individualna. Nadam se da će preovladati svijest građana i da će se potruditi da zaštite i sebe i druge“, zaključio je Dragan Simović.

Share.

Comments are closed.