Parlamentarni izbori, 27. avg – HRS, DPS, Crno na bijelo, BS, HGI, SD, Za budućnost Crne Gore

BESPLATNA SAOPŠTENJA

SNP: Spriječimo prekrajanje izborne volje građana Crne Gore

Očekujemo da će režim u nedelju ugasiti društvene mreže i mobilne aplikacije za komunikaju među korisnicima u želji da onemoguće razmjenu sadržaja koji ukazuju na uobičajene zloupotrebe izbornog procesa.

Podsjećamo da su na dan parlamentarnih izbora održanih 16. oktobra 2016. godine ukinuo aplikacije “Viber” i “WhatsApp” zbog toga što je jedan broj korisnika tih aplikacija dobio poruku da Demokratska partija socijalista navodno kupuje glasove.

Direktor te agencije tada je bio Zoran Sekulić.Inicijativu za ocjenu ustavnosti ove odredbe podnijela je Akcija za ljudska prava, a Ustavni sud je tu inicijativu usvojio nakon dvije godine i sedam mjeseci i pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti člana 145 Zakona o elektronskim komunikacijama.Ustavni sud Crne Gore ocijenio je da je član Zakona o elektronskim komunikacijama koji omogućava Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost da naredi operaterima da, neograničeno, suspenduju internet i telefonsku komunikaciju ako nađe da je to “opravdano u slučajevima prevare ili zloupotrebe” neustavno, i naložio ukidanje te odredbe.

Ipak, očekujemo da će DPS ponovo prekršiti Zakon i ignorisati odluku Ustavnog suda, pa pozivamo građane da na svoje mobilne telefone instaliraju i aplikacije koje je teže ometati kao što su „Telegram”, „Signal” i „Tam Tam” kako bi zajednički pokušali da spriječimo pokušaje prekrajanja izborne volje građana Crne Gore.

***

Brajović: Socijaldemokrate će 30. avgusta slaviti pobjedu

Podgorica je putokaz evropske budućnosti Crne Gore. Socijaldemokrate ne mijenjaju odnos prema zahtjevima građana kad prođu izbori. Partija je još jednom pokazala koliko mladosti ima iza sebe. Ovo su poruke sa završne predizborne konvencije Socijaldemokrata u Podgorici, u susret predstojećim parlamentarnim izborima.

Predsjednik Socijaldemokrata, Ivan Brajović, rekao je da će se za par dana još jednom potvrditi da je Podgorica evropski i crnogorski grad.

„Da je Podgorica putokaz evropske budućnosti Crne Gore, jer svoje izbore i dileme rješava mudro, hrabro i znanjem. Kao političar sa višedecenijskim iskustvom, kao predsjednik parlamentarne partije koja ima odbornike u svim crnogorskim opštinama, znam da ćemo 30. avgusta slaviti pobjedu. Jer pred nama su, što se tiče rezultata, izvjesni izbori i pored mnoštva raznih ponuda“.

Brajović je istakao da politički protivnici Socijaldemokrata, bez obzira na to da li su nejaki, zavedeni ili obojeni, manje ili više brojni ili bučniji, ne prave razliku između politike, iskrenosti i povjerenja od one koja koristi manipulaciju i laž.

„Njihovi politički razlozi i zahtjevi su lični, štetni i nerealni, a vi ćete se, zajedno sa nama, potruditi da budu i neostvarivi“, rekao je on.

Brajović je rekao da Socijaldemokrate traže podršku građana i nude zajednički nastavak izgradnje društva napretka, zato što politika te partije ima viziju, mjerljive rezultate, zato što su Socijaldemokrate pravi zastupnici građana.

„Mi ne mijenjamo naš odnos prema zahtjevima građana kad prođu izbori, ne pravimo dogovore sa protivnicima države, ne glumimo opoziciju i ne pravimo kompromise sa nečim što je sveto – a to je država, njen identitet i istorija. Mi nudimo politiku koja nas približava jedne drugima. Težimo slobodi, jednakosti, zajedništvu. Naše pravo i naša snaga je vjera u sopstvenu sposobnost i ideje. Nudimo politiku koja čini Crnu Goru bližom Evropskoj uniji i svijetu, koja promoviše mir, obezbjeđuje saradnju i prosperitet. Naša politika valorizuje različite identitete – rodne, socijalne, nacionalne, vjerske, seksualne i sve druge posebnosti pojedinca i građnina. Prave Socijaldemokrate se bore za te vrijednosti jer vjeruju da su lične slobode, pravičnost i pravda, solidarnost, prava žena, prava manjina i drugih, temelj napredne, pravedne i odgovorne države. Crnu Goru moramo usmjeravati prema ovim vrijednostima, jer jedino tako idemo naprijed, zacrtanim putem referendumske pobjede 2006. godine“, zaključio je Brajović.

Predsjednik Odbora Socijaldemokrata Glavnog grada i kandidat za poslanika, dr Đorđe Suhih, rekao je da dani u kojima živimo, bez obzira na postignuto, uvjeravaju da treba utrostručiti napore u sistemu zdravstvene zaštite i raditi na daljem poboljšanju standarda zdravstvenih radnika jer su to istinski čuvari našeg zdravlja i naših života. „Ne smijemo zaboraviti ni naše sugrađane starije dobi, te se u tom cilju mora voditi dinamična politika unapređenja postojećih i osmišljavanja novih servisa podrške. Ovaj grad, i Titograd i Podgorica, će dati ogroman zamajac odličnom rezultatu Socijaldemokrata“, zaključio je Suhih.

Članica Predsjedništva SD CG i kandidatkinja za poslanicu, Marija Blagojević, rekla je da je za Socijaldemokrate Crne Gora bila i uvijek će biti kuća za sve njene građanke i građane, u kojoj se poštuje čovjek, njegovo dostojanstvo, prava i slobode, bez obzira na rasnu, vjersku, nacionalnu pripadnost, pol i seksualnu orijentaciju. „Negatorima građanske, antifašističke, sekularne Crne Gore, sa ovog mjesta poručujemo – No pasaran!“, rekla je Blagojević.

Predsjednik Omladine Socijaldemokrata Crne Gore i kandidat za poslanika, Emil Đokić, rekao je da je najveći dio kampanje Socijaldemokrata bio usmjeren na mlade. „Još jednom smo pokazali koliko mladosti SD ima iza sebe, za razliku od ostalih. Mi smo ti koji su inicirali besplatne studije. Mi sa mladima stvaramo, gradimo i kontinuirano radimo, a ne guramo ih u politička prepucavanja i sakupljanja sitnih političkih poena, već to smatramo sramotnim i nedostojnim nas“, zaključio je Đokić.

***

Plenković otvorio sjednicu Vlade RH podrškom HGI –ju

Današnju sjednicu Vlade Republike Hrvatske otvorio je premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković, obrazlažući jučerašnji susret s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, pri čemu je još jednom iskazao punu potporu Hrvatskoj građanskoj inicijativi na predstojećim lokalnim i parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, koji će se održati 30. 8. Podsjećamo, susretu su nazočili predsjednik HGI -ja Adrijan Vuksanović i potpredsjednik Ilija Janović.

***

Smailović: Bošnjaci će izabrati mudro i dostojanstveno

Bošnjaci u nedelju imaju priliku da na mudar i dostojanstven način, kao im to i dolikuje, glasaju za sebe, svoju porodicu i svoje najbliže te na taj način pokažu političku mudrost i zrelost, poručio je Amer Smailović, poslanički kandidat na listi “Bošnjačka stranka – Ispravno – Reafet Husović”.

“Kao neko čija je glavna misija briga o svom narodu, Bošnjačka stranka se pokazala kao najozbiljnija politička opcija za sve pripadnike bošnjačkog naroda u Crnoj Gori. Vodili smo ispravnu politiku i to pokazaju rezultati na svim poljima gdje smo djelovali. Naši glavni ciljevi su ravnomjeran regionalni razvoj i afirmacija srazmjerne zastupljenosti pripadnika manjinskih naroda u institucijama na svim nivoima. Djelovanjem kroz zakonodavnu i izvršnu vlast na tim poljima smo napravili značajne iskorake i nastavljamo tim putem”, kazao je Smailović.

On je istakao da je BS uspjela da u veoma kratkom periodu učini da stvarnost bude povoljnija za bošnjački narod i da pokaže puni demokratski kapacitet kada su se donosile brojne istorijski važne odluke za Crnu Goru.

“Zajedno sa svima ostalima gradimo državu koja je dom svih njenih građana bez obzira na identitetske i sve ostale razlike. U tom pogledu smo podržali sve demokratske procese u Crnoj Gori i predlagali najbolja rješenja za sve njene građane. Nastavićemo da posvećeno zastupamo interese bošnjačkog naroda i dodatno poboljšamo njegov status. U narednom mandatu će u fokusu naše politike biti ekonomska pitanja i poboljšanje životnog standarda. Želimo da zadržimo mlade i da unaprijedimo uslove koji će im omogućiti da svoje ambicije ostvare u svojoj državi. Podsticaćemo preduzetničku inicijativu i ohrabrićemo mlade i obrazovane ljude da pokreću sopstvene biznise. Želimo da zaokružimo započete projekte, prije svega na sjeveru, kao i da pokrenemo veća investiciona ulaganja u narednom periodu. Pred nama je vrijeme brojnih izazova i na njih treba odgovoriti na pravi način sa pravim ljudima. Pokazali smo da možemo i hoćemo i zato tražimo veću podršku”, kazao je Smailović.

On je kazao da su Bošnjaci često u posljednje vrijeme bili na udaru retrogradnih političkih subjekata u Crnoj Gori, što ukazuje da i na to treba da imati spreman odgovor i takve ideje treba poslati u prošlost, gdje im je i mjesto.

“To nas neće obeshrabriti i zaustaviti našu borbu za ravnopravnost koju apsolutno zaslužujemo. Zalaganja Bošnjačke stranke biće, kao i do sada, okrenuta dobrobiti naših sunarodnika, svih  građana i naše države Crne Gore. Sigurni smo da ćemo dobrim izbornim rezultatom, ojačati našu zastupljenost u Parlamentu i, kao dio vlasti, osnažiti naše prisustvo i uticaj u institucijama izvršne vlasti. Zato se i vrlo ozbiljno pripremamo za vršenje vlasti i realizaciju našeg izbornog programa. Zato je pred nama nikad jednostavniji i ispravniji izbor-podržati Bošnjačku stranku, jer niko ne može bolje brinuti o svom narodu i ostvariti započete planove”, kazao je Smailović.

***

Bivša ambasadorka Njemačke Gudrun Štajnaker podržala Crno na bijelo

Bivša ambasadorka Njemačke u Crnoj Gori, Gudrun Štajnaker, podržala je platformu “Crno na bijelo“ koju predvodi Građanski pokret URA, uoči predstojećih parlamentarnih izbora u nedelju.

Štajnaker je prepoznata kao jedna od najaktivnijih ambasadorki u Crnoj Gori, a tokom mandata je svoje snažne diplomatske kontakte koristila za očuvanje ulcinjske Solane i zabranu prodaje Solane kontroverznom biznismenu Veselinu Baroviću.

“Jedinstvena priroda je preovlađujuće obilježje Crne Gore i ona je – uz ljude koji žive u Crnoj Gori – ujedno i najvažniji crnogorski resurs u budućnosti. Zbog toga podržavam Građanski pokret URA i njihove napore da priču o očuvanju prirode i zaštiti životne sredine postave na vrh svoje političke agende. Održiv razvoj Crne Gore je neraskidivo vezan sa očuvanjem i promovisanjem prirode i životne sredine, a to je i jedan od ključnih uslova daljih integracija u Evropsku uniju (EU). Srećna sam što znam da će URA pratiti taj put i želim im puno sreće u svim daljim poduhvatima!“, ukazala je Štajnaker.

Zbog svih zasluga u zaštiti ulcinjske Solane i prostora Valdanosa, Štajnaker je u više navrata predlagana za izbor u počasnu građanku Opštine Ulcinj.

Platformu “Crno na bijelo“ ranije je podržalo čak 67 poslanika Evropskog parlamenta (EP), a podrška je stigla i od kopredsjedavajućeg Evropskih zelenih Tomasa Vajsa, članice delegacije Evropskog parlamenta za Crnu Goru Teri Raintke, predsjednika njemačkih Zelenih Rajnharda Butikofera, predsjednice holandskih Zelenih Katinke Eikelenbum, kao i velikog broja domaćih i regionalnih civilnih aktivista.

***

Đukanović: Politika destrukcije, izdajstva i potčinjavanja neće proći, toga su se časni ljudi uvijek stidjeli u Crnoj Gori

Predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, u okviru kampanje za predstojeće parlamentarne izbore, i lokalne izbore u Tivtu, posjetio je ovu opštinu. On se susreo sa mnogobrojnim građanima, partijskim aktivistima, članovima opštinskog odbora.

On je istakao da očekuje da će svi zdravomisleći građani  izabrati 30. avgusta politiku koja je očuvala mir i stabilnost i u najturbulentnijim balkanskim previranjima. Politiku koja je mirnim i demokratskim putem,  poštujući najstrožije kriterijume, obnovila nezavisnost i odlučno trasirala bespovratni put održivog ekonomskog razvoja a zatim na tim temeljima infrastrukturno nadgradila cijelu Crnu Goru; uvela je u najmoćniji vojnopolitički savez u istoriji; učinila je liderom u procesu evropskih integracija sa svim otvorenim pregovračkim poglavljima i osjetno unaprijedila kvalitet života crnogorskih građana.

“Izbor je posebno lak kad u našoj političkoj konkurenciji vidimo isključivo ponudu destrukcije svega što je mukotrpno čuvano i stvarano, politiku izdajstva i potčinjavanja drugome,  čega je u Crnoj Gori od vajkada svakog normalnog čovjeka bilo stid. Ne postoji kod njih bilo kakva vizija razvoja Crne Gore, jer kako stoje stvari – oni žele da Crne Gore nema. Ovoga puta su na politički teren izašli svi igrači onih inostranih kreatora politike kojima nije prvi put da se miješaju u crnogorski izborni proces”,  ukazao je Đukanović.

Nadalje, istakao je, da iako tri koalicije djeluju u više kolona, njihov savez predstavlja “političku pješadiju velikosrpskog nacionalizna u Crnoj Gori”, čiji je zadatak da Crnu Goru vrati natrag u prošlost.  Đukanović je rekao da su prvo nudili da se Crna Gora vrati u okrug proširene Srbije, pa nakon toga da napustimo evropski put  i da se vratimo pod interesni kišobran Rusije… A sada: da nam put u budućnost osvijetli SPC sa svojim srednjovjekovnim dogmama?!

“Ne vjerujem u taj put! Uvjeren sam da se iza toga skrivaju zle namjere  prema Crnoj Gori… Prema temeljnim dokumentima kojima se opredjeljuje kurs SPC, ona treba da “čuva, afirmiše i razvija srpske nacionalne interese”!  Ja to savršeno razumijem, ali  kada  se to radi na prostoru države Srbije. Međutim, kada sa tom idejom dođete u Crnu Goru, onda je jasno da vi želite da mijenjate  naš identitet.  Vi želite  da posrbite Crnu Goru.  I to vladike rade vrlo prilježno. Do juče koliko – toliko skriveno, a  sada otvoreno rade vođeni logikom: pravoslavlje jednako srpstvo.”

Đukanović je rekao da od lidera opozicije očekuje godinama samo dvije rečenice.

“Jedna je: priznajemo demokratsku volju građana Crne Gore na referendumu 2006. godine. Druga je: priznajemo ono što su strateška dokumenta Crne Gore da ide putem evropskog razvoja. Treću – ne očekujem. Svaka treća i sljedeća može da bude bjesomučna kritika vlasti. Ali tada ćemo mi biti relaksirani.Tada nećemo govoriti o istorijskim izborima. Govorićemo o izborima kao jednoj političkoj demokratskoj svetkovini, gdje ljudi dobiju šansu da biraju personalnu strukturu vlasti ali da se ništa strateški ne može promijeniti u sadašnjosti i budućnosti naše države”, kazao je Đukanović.

On je rekao da oni koji se kandiduju  svojim alternativnim programima na ovim izborima, upravo žele da sunovrate Crnu Goru sa evropskog puta, da joj oduzmu državnost i da je vrate u status privjeska jedne susjedne i jedne veće države.

“To je zapravo poenta ovih izbora, i zbog toga naravno, moramo sa nikad većom odlučnošću odbraniti ono što je naša tekovina i odbraniti ono što je  naše pravo da upravljamo svojom budućnošću!”, rekao je predsjednik DPS.

On je rekao da se nigdje bolje ne može oslikati djelovanje Demokratske partije socijalista od sticanja nezavisnosti a i ranije, nego u Tivtu, što je svjedočanstvo dugoročno uspješne politike. Đukanović je istakao politiku ravnomjernog regionalnog razvoja, i velika ulagaja u sve djelove  naše države.

“Obnovili smo državu, stavili je na evropski kolosjek i krenuli da gradimo infrastrukturu. Sada se stvaraju uslovi da ćemo moći svi dobro da živimo koristeći na održiv način obilne resurse kojima Crna Gora raspolaže i u južnom i u sjevernom regionu… Uložili smo mnogo u sjever. Samo sedam novih hotela se gradi u Kolašinu! Psihološka barijera je probijena.  Ljudi su krenuli da investiraju u ono što su kapaciteti sjevera i to je velika radost svih nas, jer smo do skoro imali djelimično iskorišćene resurse, slabo razvijen sjever, i veliki pritisak ljudi sa sjevera prema jugu, jer su logično ljudi bili mobilni, kretali su se tamo gdje su mogli bolje da žive.”

Đukanović se u ekonomskom dijelu predstavljanja ponude DPS, kratko osvrnuo na nedavnu kritiku  nosioca antidržavne koalicione  liste, što Crna Gora koristi euro, kad se požalio “da ne možemo da ga štampamo”?! Predsjednik DPS je prokomenatrisao da smo se ovakvim i sličnim tvrdnjama uvjerili u ekspertske domete naših konkurenata, navodeći da smo prije više od dvije decenije od štampanja novca u Topčideru pobjegli  “glavom bez obzira”. On je podsjetio da je uvođenje stabilne valute, najprije  marke, a kasnije eura, doprinijelo privlačenju investitora i bila značajna odluka koja je pospješila svijest o važnosti nezavisnosti  Crne Gore.   

Đukanović je istakao da se DPS prije svega predstavlja rezultatima, za razliku od konkurencije koja se predstavlja željama, a sa druge strane bjesomučno kritikuje DPS. Govoreći o novim ulaganjima i investicijama, on je napomenuo da kapital, traži garancije poput stabilnosti i sigurnosti. I da te kategorije svakako predstavljaju pretpostavke za ostvarenje našeg strateškog cilja – evropskog kvalitet života naših građana.

“Ne zaboravimo, ključni naš resurs su ljudi”, zaključio je Đukanović, uz očekivanje da će DPS ubjedljivo pobijediti i u Tivtu i na parlamentarnim izborima.

Predsjednik DPS je u Tivtu imao niz aktivnosti i sastanaka u kojima su učestvovali i politički direktor DPS-a Branimir Gvozdenović, koordinator ispred Predsjedništva DPS-a za Tivat Predrag Nenezić, predsjednica OO DPS-a Tivat Jovanka Laličić, predsjednik Opštine Tivat Siniša Kusovac, članovi OO DPS Tivat i ostali ugledni građani te opštine.

***

HRS / Vučinović: Predlažemo konkretne mjere za razvoj demografije i populacione politike

Hrvatska reformska stranka Crne Gore će dati dodatnu potporu da se u okviru buduće Vlade formira poseban resor koji će se baviti demografijom i populacionom politikom.

Ovu inicijativu, pokrenula sam u aktuelnom mandatu, ispred ministarstva kojim rukovodim, u cilju centralizacije i efikasnijeg praćenja populacione politike, kao dijela demografske politike, uopšte.

U tom pravcu predloženi su konkretni strateški ciljevi kao i mjere koje bi uticale na podsticanje razvoja demografske politike, posebno usmjerene na: porast nataliteta, ravnotežu starosne strukture i održavanje prostorne ravnoteže stanovništva, motiviranje mladih za ostanak u Crnoj Gori, mjere podrške roditeljstvu, posebno usmjerene na usklađivanje porodičnog i profesionalnog života žena, uz poštovanje rodne ravnopravnosti, kao i niza mjera kako na lokalnom tako i državnom nivou u cilju ostvarivanja aktivnosti demografskog razvitka i populacione politike.

Novooformirana jedinica , takođe bi obavljala i aktivnosti u cilju podizanja svijesti i edukacije građana u suradnji sa državnim, lokalnim, međunarodnim i civilnim organizacijama o važnosti demografskih pitanja, a posebno rodne ravnopravnosti.

Posebno kada je u pitanju učenje o dijeljenju uloga u privatnom i poslovnom životu, smanjenje podjela na muške i ženske poslove, zatim važnosti značaja plaćanja alimentacije, kao i briga o starijoj populaciji.

Dakle, cilj je motivirati mlade za ostanak u Crnoj Gori i podržati roditeljstvo.

Share.

Comments are closed.