Izložba radova minijatura – cijeli svjetovi u malom

U izložbenom prostoru Zavičajnog muzeja Kulturnog centra Bar večeras je otvorena izložba odabranih radova iz zbirke Međunarodnog bijenala umjetnosti minijature Gornji Milanovac.

“Večeras svjedočimo koliko snage, ljepote, stvaralačkog duha i kreativnosti kriju radovi malog formata, kroz svojevrsnu ‘poetiku ćutnje’, sažetosti, minimalizma. Ovo nisu makete ili skice većih studija, već cijeli svjetovi u malom, gdje umjetnici svode svoj prepoznatljiv rukopis na kreativni, kaligrafski zapis za ljudski dlan. U trouglu – ideja/jezik/materija, dešava se ispovijest etičkog i estetičkog stava, skrivenog značenja bitka u medijatizovanoj stvarnosti 21. vijeka”, kazala je otvarajući izložbu dr Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti.

Minijatura je, kako je dodala, govor umjetnika u prvom licu, bez prava na grešku, bez mogućnosti dodatnih narativa i pojašnjenja.

„Prevođenje opštih, istorijskih događaja u intimni doživljaj, u filozofiju trenutka, neposrednišću pisma i konciznošću poezije, zahtjevan je i kompleksan zadatak. Minijatura je umjetnost središta/centra bez prostora za marginu“, naglasila je dr Miranović.

Ona je podsjetila da se Međunarodni bijenale minijature održava u Gornjem Milanovcu od 1989. godine. U dosadašnjih šesnaest izdanja na kojima je učestvovalo preko 9000 odabranih umjetnika, sa oko 13.000 radova, u sedam stvaralačkih oblasti/kategorija, svrstava se u vrh svjetskih manifestacija umjetnosti malog formata. Kredibilitet mu, kako je istakla, daje i činjenica da su na Bijenalu zastupljeni radovi umjetnika sa svih kontinenata i svih medija likovnog/primjenjenog stvaralaštva.

“Raznovrsje medija, tehnika, rukopisa, individualnih poetika, dodatna je kvalitativna prednost ove svjetske smotre malih formata. Slike, grafike, crteži, skulpture, fotografije, radovi primjenjene umjetnosti i intermedija u malom formatu prezentovani na izložbi čine selekciju iz Zbirke gornjomilanovačkog Međunarodnog bijenala umjetnosti minijature, koja obuhvata period prve dvije decenije trajanja, 1989 – 2008. godine. Za izložbu su odabrani, uglavnom, prvonagrađivani radovi, što govori o visokom kvalitetu Zbirke i date ekspozicije. Direktne/indirektne, simboličke, deskriptivne i/ili svedene poruke referišu diskurs samospoznaja i međusobnih multimedijalnih korelacija/komunikacija”, zaključila je dr Miranović.


Izložba će biti u postavci do 3.maja 2023.

Share.

Comments are closed.