Veliši u čast – most koji povezuje generacijske obale likovnog stvaralaštva

“Veliši u čast” naziv je nesvakidašnje izložbe i radionice koja je otvorena povodom Dana Galerije “Velimir A. Leković”.

Mladi talenti grada Bara, polaznici Umjetničkog ateljea “Dalijas” kojim rukovodi akademski slikar Dalibor Ćetković, predstavili su svoje radove naslikane po uzoru na odabrana djela ovog priznatog crnogorskog slikara.

Otvarajući izložbu, istoričarka umjetnosti Katarina Gazdić Ilić iskazala je zadovoljstvo što je „galerija večeras ispunjena, ne samo djelom čovjeka i umjetnika čije ime nosi, već i onom stvaralačkom energijom kojoj je Velimir Veliša Leković svim svojim bićem kroz svoj zapaženi pedagoški rad težio, a to je da bude most koji povezuje generacijske obale likovnog stvaralaštva Crne Gore“.

„Sigurno bi bio ponosan kada bi mogao da vidi galeriju koja nosi njegovo ime ispunjenu mladim talentima grada Bara i srećan što je baš njegovo djelo poslužilo kao model da pokažu svoje likovne vještine. Ideja da se Dan Galerije organizuje tako što će se povezati Velišino djelo sa darom i vještinom mladih talenata iz umjetničkog ateljea ‘Dalijas’ rodila se u cilju edukacije i afirmacije likovnih vještina kod mlađih generacija grada Bara, a ujedno i u cilju upoznavanja javnosti sa višeslojnim značenjima i vrijednostima koje baštini Velišino djelo“, istakla je Gazdić Ilić.

Ona je kazala da je iluzorno govoriti koliko je na svoj dan Galerija „Velimir A. Leković“ počastvovana prisustvom svih ovih mladih talentovanih stvaralaca, koji će uraditi po jedan svoj rad inspirisani Velišinim djelom.

„Možda jednog dana baš neko od njih bude sa svojim djelom predstavljen upravo u galeriji koja nosi Velišino ime“, navela je Gazdić Ilić.

Mentor mladih likovnih stvaralaca Dalibor Dado Ćetković istakao je da je ova radionica imala za cilj da Veliša zaživi kroz dječje radove i da se stvori konekcija između edukacije i umjetnosti.

„Interakcija koju smo postigli večeras je izuzetno bitna jer smo zajednički sa upravom ove ustanove priredili našem gradu ovako lijepo veče, otrgli od zaborava i od srca dali našu sjajnu energiju i dokazali da umjetnost mora biti prisutna, jer nam treba. Raduje me što će ovo biti upisano kao istorijski podatak jer smo na najoriginalniji način pokazali da smo tu, da poštujemo i usmjerimo rezultate Veliši u čast“, kazao je Ćetković.

O Lekovićevom stvaralaštvu govorio je rukovodilac Umjetničke galerije „Velimir A. Leković“ i autor projekta dr Milun Lutovac kazavši da je prisutne okupila neobična, stvaralačka energija grada Bara koja je povezana neobičnim nitima.

“Ko bolje poznaje rad i život Velimira Veliše Lekovića, on može prepoznati da se u njegovom djelu i životu upravo nalazi i ta uloga da je na neki način bio most između starog i novog. Takva je sudbina, postoje takve generacije koje uvijek stvaraju dvije obale. Imao je sreću u nesreći – nesreća je što je kad je upisao Likovnu akademiju u Beogradu ona prekinuta II Svjetskim ratom, a sreća je što je nastavio školovanje tako što je bio na odsjeku za slikarstvo pod mentorstvom velikog intelektualca Mila Milunovića od kojeg je naslijedio prefinjeni osjećaj za kolorit, ravnotežu, kompozicije i sve ostalo što krasi ovog vrsnog pedagoga”, kazao je Lutovac.

On je naveo da je život Veliše Lekovića bio jednako interesantan kao i njegovo djelo, te da bi se na osnovu toga mogao snimiti dobar umjetnički film.

“Interesantno je što je Veliša kao mnogi crnogorski slikari, bez obzira gdje je bio, kuda ga je sudbina nosila, ipak uspio i skupio snage da se vrati u onakvu Crnu Goru, a ona je uvijek bila nekako čudna za povratak. Trebalo je hrabrosti, možda i danas, da se čovjek vrati, bude ono što jeste, a najteže je biti među svojima iskren borac za istinu i pravdu. Takav je bio Veliša, borio se do kraja svog života za ono što je smatrao da je prava stvar”, podvukao je upravnik galerije.

Lutovac je mišljenja da je ova izložba na lijep način spojila mladu generaciju koja će nastaviti putem iskrenosti i stvaralaštva.

U sklopu večeri, uručena je i Nagrada publike učesnici izložbe „Talenti grada Bara“ trinaestogodišnjoj Tiari Mlatišumi, učenici OŠ “Jugoslavija”, za sliku “Mr Gusan”.

“Ovu sliku radila sam akrilom. Završila sam je za jedno veče, bila sam poprilično inspirisana i to je jedna od rijetkih slika koja je, zapravo, rađena po mojoj želji”, kazala je za Radio Bar i Bar Info Tiara.

Školu crtanja i slikanja ateljea “Dalijas” pohađa više od godinu dana.

“Poprilično sam zadovoljna, Dado mi je pokazao dosta stvari i mislim da sam veoma napredovala otkako idem kod njega. Radimo uglavnom grupne zadatke, ja u posljednje vrijeme radim slike po mom izboru”, objasnila je Tiara.

Ova mlada, talentovana djevojčica, za slikarstvo se zainteresovala poprilično rano, sa šest godina.

“Imam stariju sestru koja se time bavila i uvijek bih sa njom crtala. Još uvijek me drži ta ljubav prema crtanju i slikanju i planiram da upišem Likovnu akademiju. Uglavnom slikam mrtvu prirodu, to je, pored pejzaža, nešto što me zanima”, iskrena je bila Mlatišuma.

Postavku “Veliši u čast” zainteresovani mogu pogledati i u narednim danima.

Share.

Comments are closed.