Izložbom More i snovi Kristine Stanišić okončan Likovni program Ljetopisa

Otvaranjem izložbe „More i snovi“  mlade barske umjetnice Kristine Stanišić, sinoć je okončan i Likovni program 36. izdanja “Barskog ljetopisa”.

Time je simbolično zaokružen ciklus ove selekcije koji je i započeo podrškom mladim crnogorskim stvaraocima. Pretposljednji događaj „Ljetopisa“ okupio je u Dvorcu kralja Nikole brojne poklonike likovne kulture.  

“Kristini otvaramo vrata za neke nove umjetničke izazove i traženja. Za koju godinu, ona će se ponovo naći ovdje, a mi ćemo biti ponosni što smo joj bili ’vjetar u leđa’“, kazala je, otvarajući izložbu, selektorka Likovnog segmenta „Ljetopisa“, istoričarka umjetnosti dr Anastazija Miranović. Miranović navodi da naziv izložbe Kristine Stanišić „More i snovi“, indikativno govori o formalno-filozofskom uporištu / ishodištu mlade umjetnice i da oba pojma karakteriše beskraj, u vizuelno-kognitivnom smislu.

„More je i simbolički vezano za Kristinin ‘genius loci’, za mjesto rođenja, odrastanja, ‘uvođenja’ u život odraslih. Polazeći od tih premisa, snovi se nadovezuju na punktume prošlosti, sjećanja, želja, mogućnosti. U tom značenjsko-motivskom krugu kreće nas umjetnica simplifikovanim sadržajno-likovnim vokabularom, svedenim na osnovne protagoniste radnje. Oni su dominantno vezani za morsku floru/faunu, morski ambijent – talasi, rakovi, školjke, korali, stijene, jedrilice, morska pjena, pučina i sl. Nazivi radova ukazuju na misaono čvorište, na nasljeđe i fine nadogradnje…”, navodi dr Miranović, dodajući da je u Kristininim radovima, more, ujedno, sinonim prirode koja nas okružuje i prirode u nama.

“Ono ima svoje bure i bonace, neverine i maestrale… tamne, zapretane, nepristupačne dubine i iskričave, talasaste, pjenušave obale. Nije li isto sa ljudskom psihom, dušom, onim osjetilnim, čulnim? U egzekutivnom sloju, umjetnica, koristi pastuozno uljani/akrilni pigment, na platnu/dasci, uz dominaciju kontemplativne, modro plave i akcente ružičaste, zelene, bijele, zlatne. Plava je podloga/ mizanscen radnje, dok su druge boje nosioci/akteri dešavanja. Izbalansiranim osjećajem njihovih korelacija umjetnica gradi kompoziciono-predstavljački prosede. Kristina svojim radovima opšti sa sobom i svijetom. U kontinuumu tragalačkih, identitetskih ‘isplovljavanja’ njena kreativna jedrilica jedri/plovi punim jedrima, za sada, sasvim svjesno/ prirodno, zanemarujući mirnu luku/sidrište. Umjetnik/ca ne miruje, mora biti prisutan/a – sada i ovdje, na pučini svekolikih traženja/pronalaženja i novih isplovljavanja u nepoznate vode. Tihi, introspekcijski zaroni u sopstvo su neophodnost/neminovnost pronalaženja ličnog, osobenog znaka/jezika umjetnosti, koji je istovremeno priroda. Nesumnjivo, Kristina je na pravom putu…“, zaključila je dr Anastazija Miranović.

Kristina Stanišić je prošle godine diplomirala na osnovnim akademskim studijama slikarstva na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. dr Đorđa Stanojevića. Kroz svoje umjetničko istraživanje ona definiše svoju realnost kroz morske motive koji su istovremeno stvarni i imaginarni. Mlada slikarka je izrazila zadovoljstvo što je dobila priliku da izlaže na „Barskom ljetopisu“ ali i očekivanje da će i ostalim, neafirmisanim umjetnicima biti pružena podrška na sličan način.

„Ne radi se samo o meni i mojim umjetničkim istraživanjima, dosadašnjim i budućim uspjesima, niti mojim usponima i padovima, već o svim mladim umjetnicima koji imaju želju, volju, glad da ostave trag u istoriji umjetnosti“, naglasila je autorka čija će treća po redu samostalna izložba „More i snovi“  biti u postavci do 15. septembra.

Share.

Comments are closed.