U galeriji bogumile Maje Beganović

Večeras je u galeriji “Velimir A. Leković” otvorena “Vizualizacija cvetanja bogumile” akademske umjetnice Maje Beganović iz Beograda.

Istoričarka umjetnosti Katarina Gazdić Ilić je otvorila postavku.

“Na svojim radovima Maja se posvećeno bavila fenomenom cvjetanja bogumile, raskošnog cvijeta morskih obala i razovrsnim mogućnostima njegove vizualizacije. Njen postupak bavljenja motivom kroz seriju radova, govori o dubljem traganju umjetnice i fascinaciji određenom pojavom. Ova privrženost daje umjetnici mogućnost da uroni u razne aspekte, perspektive i emocije koje čine njenu vezu sa motivom, stvarajući kontekst u kome posmatramo početnu misao kako se suptilno razvija sa svakim novim djelom. Sačinjavajući jedinstvenu, logičnu i dosljednu tematsku djelinu, u kojoj promišljanje umjetnice jasno demonstrira svoj put, omogućava motivu nov, autentičan i nezavistan život.

Redukovanim i pročišćenim likovnim jezikom, uklanjajući sve suvišno i nepotrebno, Maja Beganović stvara minimalističke kompozicije, smisleno odvlače pažnju od realnih osobina predstavljenog motiva i usmjeravajući je ka njegovoj suštini. Stilizovane latice u nijansama tople magente tvore nježnu igru kontrapunkta sa poljima modroplave boje. Motiv je sveden na simboličku ravan, dok boju koristi samo kao asocijaciju. Polazeći od koncepta cvjetanja bogumile, Maja istančanom simbolikom ukazuje na uzvišene ljudske vrijednosti i božanski poredak stvari, kroz istančani osjećaj za estetsku čistoću, kojom poziva posmatrača da mrežom dubljeg vida interpretira umjetničko djelo na ličnom, introspektivnom nivou i uroni u tajnu nastanka i nestanka pojavnog bića”, rekla je Gazdić Ilić.

Maja Beganović je rođena 1980. u Sarajevu. Diplomirala je slikarstvo na FLU u Beogradu, u klasi profesora Čedomira Vasića. Bavi se performansom, instalacijama, video umjetnošću i slikarstvom, aktivno izlaže i bavi se umjetnošću. Izlagala je samostalno, ali učestvovala i u grupnim širom svijeta.

Share.

Comments are closed.