Jasenkina trilogija predstavljena na tvrđavi Besac

Konzorcijum koji upravlja tvrđavom “Besac” večeras je na drevnom utvrđenju u Virpazaru upriličio književno veče i promociju trilogije “Brda od pelina” Jasenke Lalović. 

Trilogija Jasenke Lalović obiluje pričama sa područja Crmnice i Paštrovačke gore i vjerodostojno prenosi običaje, kulturu, tradiciju i jezik koji svjedoči o posebnosti ovih krajeva. 

Član Konzorcijuma, Đorđe Leković istakao je zadovoljstvo što su večeras “na autentičnom lokalitetu tvrđave Besac, u predivnom ambijentu ovog kulturnog dobra, u okviru kulturne ponude, ugostili Jasenku Lalović, autorku trilogije ‘Brda od pelina’”.

“Veoma je zanimljivo da Jasenka u svojim djelima piše o crnogorskoj ženi, njenoj posebnoj ulozi u crnogorskoj porodici i sudbini, da nosi teret odgovornosti i želju da se porodično ognjište nikad ne ugasi, što je simbolično povezuje i sa lokalitetom tvrđave Besac, koje je obiljezilo jednu epohu crnogorske istorije”, kazao je Leković. Upravo to je i razlog, objasnio je, zašto su i simbolično kapije tvrđave Besac, za crnogorsku književnost, otvorili upravo Jasenkinom trilogijom.

Pored autorke Jasenke Lalović, koja je na zanimljiv i sadržajan način predstavila svoje stvaralaštvo, u programu je učestvovala glumica Ivana Mrvaljević. Mrvaljević je autentičnim jezikom Jasenkinih knjiga, čitala odlomke iz djela.

Zbog epidemiološke situacije, broj posjetilaca je bio ograničen, pa će mještani Virpazara i Crmnice, sasvim sigurno biti u prilici da uskoro ponovo prisustvuju predstavljanju tri knjige, koje su od samog štampanja, jedne od najčitanijih među domaćim autorima.

Share.

Comments are closed.