VIDEO: Književni prvijenac Mitra Škuletića na dar Narodnoj kuhinji

U Dvorcu kralja Nikole u Baru, sinoć je održano humanitarno književno veče. Muzičar rock benda “Akademia” i pomorac, Mitar Mišo Škuletić, svoj književni prvijenac “Kratke priče o beskrajnoj vodi” poklonio je Nevladinom udruženju “Žene Bara”, koje su prije tri godine osnovale Narodnu kuhinju.

Škuletić je ispisao priče koje se dotiču prošlosti, odrastanja, drugarstva i doživljaja sa pomorskih putovanja, ali i vrijednosti jednog drugog i humanijeg vremena.Priče je čitala glumica Vesna Vujošević Labović.  U ime “Žena Bara”, na misiju ovog udruženja, podsjetila je Jasmina Rabrenović. Moderatorka programa bila je Silvija Vukelić, a u muzičkom dijelu “Akademia” je izvela nekoliko numera.

Kultna sala Dvorca kralja Nikole sinoć je, zahvaljujući divnim damama iz NVU “Žene Bara”, ličila na sobu iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, kada se, kako je kazala Ljiljana Vujović, skromno i spokojno živjelo, kada su ljudi mogli da pokucaju na vrata svog komšije ako im zafali kocka šećera ili komad hljeba. Kratke priče Miša Škuletića upravo donose dah takvih vremena.

“Moje priče je urednik, Senad Karađuzović, podijelio u dva dijela. U jednom su priče iz mog života ovdje, u Baru, a u drugom doživljaji sa pomorskih putovanja iz raznih zemalja”, objasnio je Škuletić, kojeg Barani prvenstveno poznaju kao člana rock benda “Akademia”, kojem se nanovo vratio nakon osam godina. Od presudnog značaja da se odvaži na pisanje i objavljivanje kratkih priča, bila je podrška poznatog barskog i crnogorskog književnika Senada Karađuzovića, koji je u njemu prepoznao dobrog pisca.

“Ne postoje slučajnosti, postoje sinhroniziteti, i ja u to duboko vjerujem. Tako je bilo i u ovom slučaju. Ako me pisac, nakon pročitanih samo pet rečenica ‘istrese iz gaća’, ili pomjeri svijest, emotivno uzdrma, onda je to dobro”, kazao je u svom stilu Senad Karađuzović, koji je istakao da je formu kratke priče, Mišo Škuletić odradio kao da mu je to deseta, a ne prva knjiga. Ovo djelo, kazao je, uči nas i da još uvijek postoji nešto dobro, i da sve nije samo interes.

Prihod od prodaje kompletnog tiraža, Škuletić je poklonio NVU ”Žene Bara”, koje su za tri godine, od kada su osnovale Narodnu kuhinju, skuvale i siromašnima podijelile preko 60.000 obroka. Možda bi zbog toga, kazao je autor, građani trebalo da odaberu ovu knjigu za čitanje.

”Možda, jer će na taj način pomoći nekome da dobije obrok i olakšati mu jedan tužan dan u životu, a usput, možda i pročitaju nešto zanimljivo”, poručio je Mitar Mišo Škuletić.

Predsjednica NVU ” Žene Bara”, Ljiljana Vujović, zahvalila je njemu i svim drugim piscima i građanima Bara koji podržavaju rad Narodne kuhinje.

“Uz Miša, učinili su to i Gordana Vujović, Tanja Sekulić, Peđa Milović, Savo Markoč, Labud Lončar, kojima se mnogo zahvaljujem, ali i svim građanima Bara koji prođu pored naših vrata, okače kesu sa hljebom ili nekom drugom namirnicom. Sa posebnim poštovanjem doživljavamo takav gest, jer svako daje ono što ima i može, od srca. Odlično razumijem i gest Mitra Škuletića, jer smo i ja i sve druge žene koje rade u Narodnoj kuhinji, dale ovom gradu i našim sugrađanima koji nemaju, najviše što smo mogle, a to su, prije svega, emocije. Kupovinom jedne knjige, biće obezbjeđena tri obroka za naše nesnađene građane”, kazala je Ljiljana Vujović, koja je podsjetila da su “Kratke priče o beskrajnoj vodi”, druga knjiga u izdanju NVU “Žene Bara”, u ediciji “Velika srca”.Prva je bila njena knjiga “Niti”, koja je naišla na odličan prijem kod čitalačke publike.

Osim originalnom scenografijom, “Žene Bara”, humanitarnoj književnoj večeri, dale su posebnu čar, kakvom su uostalom prožete i sve druge njihove aktivnosti, pripremom i posluženjem raznih kulinarskih delicija.

Share.

Comments are closed.