Joanikije izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog

Vladika budimljansko nikšićki Joanikije izabran je danas na sjednici Svetog arhijerejskog sabora za mitropolita crnogorsko-primorskog.

Joanikije je obavljao dužnost administratora Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) od smrti mitropolita Amfiohija, 30. oktobra prošle godine.

Mitropolit crnogorsko-primorski  Joanikije (Mićović) je rođen 20. aprila 1959. godine u Velimlju (Banjani). Gimnaziju je završio u Nikšiću. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu 1990. godine i apsolvirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Zamonašio se u manastiru Ćelija Piperska 30. oktobra 1990. godine. Rukopoložen je u čin jerođakona 7. februara 1991. godine, a u čin jeromonaha 17. februara 1991. godine, kada je i postavljen za v.d. nastojatelja manastira Savina. Za nastojatelja Cetinjskog manastira, nastavnika i glavnog vaspitača u novoobnovljenoj Cetinjskoj bogosloviji  postavljen je 1. septembra 1992. godine. Septembra 1995. godine unaprijeđen je u čin protosinđela i postavljen za v.d. rektora Cetinjske bogoslovije.

Za vikarnog episkopa budimljanskog izabrao ga je Sveti Arhijerejski sabor na redovnom zasjedanju maja 1999. godine. Hirotonisan je na Cetinju u čin episkopa 3. juna 1999. godine.

Sveti arhijerejski sabor SPC na majskom zasjedanju 2001. godine osnovao je Eparhiju budimljansko-nikšićku sa sjedištem u Đurđevim Stupovima i za njenog administratora postavio je vikarnog Episkopa budimljanskog Joanikija.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao je danas na sjednici episkopa dioklijskog Metodija za episkopa budimljansko-nikšićkog, objavljeno je na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP). Metodije će na toj dužnosti zamijeniti administratora Joanikija, koji je danas izabran za novog mitropolita crnogorsko-primorskog.

Share.

Comments are closed.