Klapa KUD Jedinstvo učestvovala na VII Međunarodnom festivalu klapa u Herceg Novom

Klapa KUD “Jedinstvo” učestvovala je na VII Međunarodnom festivalu klapa, koji se tradicionalno održava u Herceg Novom od 2017. godine u organizaciji Klape „Kastel nuovo“ i Udruženja “Klape Crne Gore”.

Učestvovalo je 13 klapa – pet iz Crne Gore i osam iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Osim KUD „Jedinstva“, učestovali su i “Jadran” – Tivat, “Kamerton” – Podgorica, “Maris” –Kotor, “Batuda” – Donji Rat, “Geta” – Orebić, lapa “Ladesta” – Lastovo, “Zvizdan” – Posušje, “Salona” – Solin, “Ošjak” – Vela Luka, “Kumpanji” – Vela Luka,“Lira” – Trebižat i domaćin Festivala Klapa “Kastel Nuovo” – Herceg Novi. Pokrovitelji festivala bili su TO Herceg Novi, Opština Herceg Novi, NTO Crne Gore, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i brojni sponzori.

Klapa KUD “Jedinstvo” – Bar je segment Kulturno-umjetničkog društva “Jedinstvo” – Bar, koje je osnovano 1910. godine povodom 50-togodišnjice vladavine knjaza Nikole, njegovog proglašenja za kralja i Crne Gore za kraljevinu. Osnovano je pod nazivom Pjevačko društvo “Bratimstvo”, koje je 1945. godine promijenilo naziv u Kulturno-umjetničko društvo “Jedinstvo”- Bar. Predsjednik je Zoran Vojvodić, a sekretar mr sci. Miodrag Banović.

Klapa KUD “Jedinstvo” – Bar, aktivna je od 2012. godine, a umjetnički rukovodilac je prof. Ljuba Marjanov. U svom repertoaru njeguje izvorne, narodne, mediteranske i starogradske pjesme, kojima afirmiše kulturu i tradiciju Crne Gore kao mediteranske države.

Učestovala je na velikom broju manifestacija kulture, koncertima i festivalima u Baru, Crnoj Gori i inostranstvu. Orjentacija Klape KUD Jedinstvo” je da u kontinuitetu daje doprinos daljem razvoju muzičke umjetnosti Bara i Crne Gore, a samim tim i opštoj kulturi Crne Gore.

Share.

Comments are closed.