VIDEO: Kanalizacija se izliva u more; Đuričić: Nastojaćemo da problem što prije riješimo

Zbog višemjesečnog problema kojeg, neposredno uz brdo Volujica, izaziva izlivanje kanalizacije u more, u više navrata obraćali su nam se slušaoci Radio Bara i čitaoci našeg portala Bar Info, žaleći se na nesnosan neprijatan miris i u strahu od ekološke katastrofe i širenja zaraze. Ljubaznošću poznatog barskog ronioca, koji nam je poslao snimke, imamo i mogućnost da se uvjerimo kako to izgleda na površini, gdje kanalizacija izbija pod ogromnim pritiskom, ali i u moru.

Na tom mjestu je, objašnjava ronilac, glavni kanalizacioni vod koji se proteže nekoliko stotina metara u dubinu. Tamo se ispušta kanalizacija, a s obzirom da, kako navodi, Bar nema postrojenje za prečišćavanje fekalnih voda, ona se direktno uliva u more. Naš sagovornik smatra da to „nije loše rješenje, jer je ispust na 30-ak metara, pa se kanalizacija bolje disperzuje u vodi, a morske struje je odnesu daleko ka pučini“. Međutim, prije nekoliko mjeseci pojavio se ozbiljan problem.

„Već više od pola godine ta cijev je pukla kod same obale, tako da se sva kanalizacija sliva uz Volujicu, na manje od deset metara dubine. Tu nema šanse da se sadržaj rastvori. U zavisnosti od struje, direktno ga nanosi na plažu Bigovica, a ako ide kurenat prema zapadu, nosi ga prema gradskim plažama“, upozorava ronilac.

Direktor „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Mladen Đuričić, u izjavi za Radio Bar i Bar Info, naglašava da se ovo privredno društvo, odmah nakon saznanja da je došlo do problema, aktivno uključilo u njegovo što brže rješavanje.

„Po saznanju da je došlo do havarije na podmorskom ispustu iza brda Volujica, angažovali smo firmu za podvodno snimanje cjevovoda, kako bismo ustanovili njegovo stanje i prikupili što više podataka neophodnih za planiranje radova na sanaciji. Iz do sada sačinjenih video snimaka se vidi da je podmorski cjevovod na jednom kraju počupan, a na drugom savijen pod uglom od 90 stepeni i da su betonski opteživači razbacani po morskom dnu. U pitanju je dionica dužine oko 40 metara. Uzrok ovog oštećenja je najvjerovatnije ljudski faktor (pretpostavlja se da je u pitanju nemar usljed upravljanja plovilom). U toku je priprema na obezbjeđenju svih uslova za izvođenje radova na sanaciji cjevovoda koji će biti dosta zahtjevni po pitanju troškova za radove, ali i vremena zbog otežanih uslova rada“, objašnjava Đuričić.

Direktor Vodovoda kaže da je o ovom problemu i stanju podmorskog ispusta obaviješten i osnivač tog Društva, Opština Bar.

Share.

Comments are closed.