Maj u OŠ Srbija u znaku pozorišta i male mature

Iako je nastavna godina na samom kraju, aktivnosti u OŠ “Srbija” ne prestaju.

U maju su u žiži interesovanja i dešavanja učenici koji završavaju devetogodišnje školovanje, a da nisu sami životnoj prekretnici, pokazao je Zavod za zapošljavanje Crne Gore, koji je u školi organizovao predavanje na temu “Profesionalna orijentacija”, u saradnji sa Centrom za profesionalnu orijentaciju. Stručni saradnik na tu temu, psihološkinja Milica Belada, uputila je učenike na način donošenja odluka o profesionalnom razvoju, sa akcentom na potrebu i način sagledavanja sopstvenih sklonosti, interesovanja i sposobnosti, a “malim maturantima” su učenici iz Srednje stručne škole prezentovali usmjerenja u toj obrazovnoj ustanovi. Da je već donijela odluku po pitanju svog budućeg zanimanja, pokazala je učenica IX razreda, Sara Nikočević, koja je napisala najbolji rad i osvojila prvo mjesto među literarnim radovima učenika barskih osnovnih škola.

U maju su organizovana brojna takmičenja na kojima su učestvovali učenici OŠ “Srbija”. Na Opštinskom takmičenju recitatora u Baru učestvovalo je šest učenika, na takmičenju matematičara Memorijal “Aco Pavićević” osam učenika 4. i 5. razreda, a nadmetali su se i na Olimpijadi znanja u Podgorici.

Održan je predviđeni Proljećni kros za učenike od prvog do osmog razreda, na stazama različite dužine od Stare masline do škole. U sklopu jednodnevnog izleta, stariji učenici su obišli Duklju, Medun i Podgoricu, dok je jedan dio mlađih učenika posjetio Cetinje, a drugi proveo dan na Adi Bojani. Učenici su pokazali privrženost i posvećenost pružanju prve pomoći i saniranju povreda na Opštinskom takmičenju Crvenog krsta Bar, a dali su i značajan doprinos kao markiranti, dočaravši ozbiljnost vješto našminkanih povreda.

Obilježavajući 30 godina od potpisivanja Konvencije, Unicef CG i Zavod za školstvo organizovali su u KIC “Budo Tomović” u Podgorici izložbu učeničkih radova nastalih u programu “Moje vrijednosti i vrline”, a svečanosti otvaranja postavke prisustvovali su pedagog škole Elda Hodzić, profesor razredne nastave Danijela Delibašić, te učenici Faris Đozgić, Đokić Sanela i Nerma Babačić.

OŠ “Srbija” je učestvovala na 12. Festivalu dječijeg teatra u Baru sa predstavom “Vuk Dobrica”, koja je osvojila drugu nagradu za predstavu u cjelini i treću za scenografiju. Uloga Dugouhog donijela je učenici Amini Mehmedović drugu nagradu za glavnu žensku ulogu, prvu nagradu za epizodnu žensku ulogu osvojila je Rozana Pecović za ulogu Sove, a uloga Goropada donijela je Irfanu Količiću treću nagradu za epizodnu mušku ulogu. Predstava je dobila i plaketu “Čedo Dragović” za pozorišnu produkciju djece osnovnih škola Crne Gore u 2019. godini. Proferor C-S-B -H jezika i književnosti, Željka Truš, autor je režije, scenografije, kostimografije i odabrala je muziku. Maske su uradile Dragica Pantović, vaspitač i Suzana Beharović, roditelj. Predstava je nastala po scenariju Muhidina Šarića, a uloge su tumačili učenici 8. i 9. razreda: Armin Kolar, Irfan Količić, Smail Količić, Amina Mehmedović, Rozana Pecović, Dževahira Karađuzović, Faris Đozgić, Hamza Murić i Nikola Ljuljić. Oni su na savremen i duhovit način predstavili život stanovnika šume. Ovim komadom dominira radost života i prevazilazi se svaka predrasuda, a ujedno je vedra i metaforična drama koja na neobičan način ulazi u život savremenog čovjeka.

Predstava je već prikazana na Ljetnjoj pozornici u Starom Baru, 31. maja, a na istom mjestu dan kasnije, odigrana je još jedna predstava pozorišnog ansambla OŠ “Srbija“, “Mašnica nade”. Gostovala je u nekoliko gradova Crne Gore, te u Srbiji (Ivanjica) i BiH (Tuzla, Slavinovići, Lukavica). Radi se o svevremenoj priči u kojoj multikonfesionalnost dobija svoju potvrdu.

Škola je 1. juna proslavila rođendan – 141 godinu postojanja davanjem ovih predstava za učenike, roditelje, lokalnu zajednicu i grad.

Share.

Comments are closed.