Mlada naučnica iz Bara pomaže parovima u ispunjavanju sna

Marija Mićunović je osnivač NVO “Društvo za humanu reprodukciju” koje okuplja sve crnogorske ustanove (državne i privatne) koje se bave vantjelesnom oplodnjom (IVF). Cilj udruženja je unapređenje javne svijesti o značaju zdravog načina života, rješavanje problema steriliteta i očuvanje reproduktivnog zdravlja.

Ona je završila osnovnu školu „Anto Đedović“ kao đak generacije i lučonoša Gimnazije „Niko Rolović“ u Baru.

Oduvijek je bila zaljubljenik u prirodne nauke, pa je ljubav prema biologiji presudila koji fakultet da upiše. Svoj talenat je prepoznala još u osnovnoj školi kada je pobijedila na opštinskom takmičenju mladih biologa i učestvovala na državnom takmičenju iz ovog predmeta. To joj je odredilo životni poziv. Diplomirala je na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore ‒ odsjek biologija, i to sa prosječnom ocjenom 9.07.

Marija je, zahvaljujući svom talentu, veoma brzo počela da radi u struci, u jednoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi za vantjelesnu oplodnju na poziciji biolog-embriolog. Otkriva nam kako je raditi posao koji voliš:

“Zaista sam srećna i ispunjena, jer radim izuzetno human posao koji je mnogo osjetljiv. Kad vam se pacijentkinja javi i kaže lijepe vijesti, shvatite da je svaki uložen napor i trud bio vrijedan, jer se postigli ono za šta ste se borili ‒ i vi i vaši pacijenti, a to donosi posebnu radost“, kaže Mićunovićeva.

Dosta je radila i na svom stručnom usavršavanju, pa je bila učesnica više seminara iz oblasti IVF-a od kojih valja izdvojiti “ESHRE”, čija je članica. Bila je u Češkoj (Pragu) na njihovoj klinici za IVF, na obuci za zamrzavanje embriona.

Članica je Fondacije za promociju nauke (Prona) od 2016. godine, gdje je angažovana kao asistentkinja i mentorka na praktikumu biologije. Marija otkriva utiske vezane za ovaj angažman.

“Prona je jedno sjajno iskustvo koje mi je pružilo priliku da kroz rad sa mladim naučnicima prenesem svoje znanje i vještine, ali i unaprijedim postojeće kroz niz predavanja domaćih i inostranih predavača”, ističe ona.

Asistentkinja je na Ljetnjoj i mentorka na Zimskoj školi nauke ‒ Istraživačka stanica Lovćen ‒ u organizaciji Prone kao podrška nadarenim učenicima osnovnih i srednjih škola. U tih škola organizuje i Muzičko veče, s obzirom na to da muziku mnogo voli i da je zavrsila nižu muzičku školu “Petar II Petrović Njegoš” u Baru, odsjek klavir. Takođe je angažovana na “Danima nauke” kao asistentkinja.

Ova uspješna naučnica pojašnjava formulu svog uspjeha:

“Smatram da svaka mlada osoba treba da se obrazuje za ono što istinski želi, jer samo tako će u potpunosti biti predana tome i istrajati do kraja. Kontinuiran rad na sebi, odricanje i požrtvovanost vode ka uspjehu“, zaključuje Marija Mićunović.

Share.

Comments are closed.