Stari Bar – nepresušna turistička atrakcija

Iako je Stari Bar oduvijek važio za turističku atrakciju, posljednjih godina privlači mnogo veći broj posjetilaca. I, ne samo da baštini istoriju i našu kulturu, već je i pravo mjesto kada su u pitanju nacionalna domaća jela i proizvodi. Pored Starog grada, gosti mogu posjetiti i veliki broj restorana, štandova sa suvenirima, poslastičarnica i prodajnih objekata.

Ugostitelji su zadovoljni tokom ove turističke sezone a primjećuju i veliki broj stranih gostiju.

Elsan Škrijelj radi u manjem ugostiteljskom objektu u Starom gradu i kaže da je ove godine novina “veliki broj Mađara kao i turista iz Francuske, Rusije i Njemačke“. Po riječima Škrijelja „nerijetko su tu i domaći gosti i, naravno, Barani”.

Najveće interesovanje je za tvrđavu u Starom gradu i muzeje u njoj. Zanima ih kako lokalna istorija, tako i crnogorska. Upravnik muzeja, Mladen Zagarčanin zaključuje da posjetilaca ima iz cijelog svijeta – “počevši od Japana, pa sve do Kanade i Mongolije”. Stari grad posjećuju samostalni turisti ali i brojne turističke grupe koje u Bar pristižu kruzerom. Zagarčanin ističe da muzeje u Starom Baru ne posjećuje značajan broj domaćih gostiju, te da se naspram 20 gostiju iz svijeta nađe jedan iz Crne Gore.

Istorijska oaza grada Bara poznata je i po dobrim ugostiteljima i raznolikoj ponudi. Emin Bećović iz restorana „Kaldrma“ naglašava da se gostima sa zapada najviše dopada domaće meso, posebno jagnjetina, ali i tradicionalna jela od povrća, masline i priganice. Dodao je i da goste privlači “mirna atmosfera u Starom gradu. Uveče nema glasne muzike, sve je tiho i prilagođeno odmoru”.

Menadžer za marketing restorana “Stara čaršija” Vernes Zagora ovu sezonu ocjenjuje veoma dobrom – “Stari Bar nije ‘ograničen’ gostima koji dolaze u Bar zbog plaže, samim tim kod nas sezona počne nešto ranije i traje duže. Ovdje uvijek ima turista, nezavisno od vremenskih uslova”, kazao je on i dodao da je interesovanje za istoriju Bara veliko i da se gosti uvijek raspituju kako za priču o gradu, tako i za restoran i druge objekte.

Na ulicama Starog grada mogu se vidjeti porodice sa djecom, ali i mladi i stariji ljudi. U razgovoru sa njima saznajemo da su zadovoljni ponudom i ljepotom Starog Bara. Pohvalili su ljubaznost mještana, ali i čistoću i prijatnu atmosferu.

Ilma Karađuzović živi u Starom Baru i sa roditeljima vodi “Poslastičarnicu Karađuzović”. Poručuje da je ova sezona, bolja nego bilo koja ranije, te da ih svake godine pronađu neki novi ljudi.

“Ovdje sve funkcioniše na starinski način i mislim da je to upravo ono što najviše i privlači turiste, restorani su sa domaćom hranom, kafa se služi u fildžanima – vlada duh nekih starih vremena… svaki objekat ima svoju priču, u autentičnom je stilu, a ujedno je i baš ‘živo’ jer se organizuju razni programi na sceni u tvrđavi….Uveče je posebno lijepo jer smo mi ‘gore’, pa gdje god pogledaš – svjetluca grad oko tebe“, podijelila je Ilma djelić atmosfere.

Share.

Comments are closed.