FOTO: Internacionalni skup oldtimera u Baru

Sinoć je u Bar pristigla kolona od osamdesetak različitih modela oldtimera. Parkirani u zatvorenom dijelu Ulice Vladimira Rolovića izazvali su veliku pažnju turista i mještana.

“U pitanju je treća internacionalna smotra starovremenih vozila u Baru. Uključene su sve zemlje regiona, ali i Italija, Francuska, Austrija… Organizator manifestacije je NVO ‘Oldtimer Club’ iz Bara, osnovana 2011. godine. Organizovanje ovakvog događaja nije bilo lako. Vožnja od Skadarskog jezera do obale Jadranskog mora, sedam obroka u dva dana, obilazak interesantnih predjela kroz koje smo prolazili, kao i sama izložba vozila.. sve je zahtijevalo mnogo planiranja i osmišljavanja, uz okupljanje kompetentnih ljudi, koji bi u svakom momentu mogli da priskoče u pomoć ukoliko dođe do problema”, kaže Milija Šćepanović, jedan od glavnih organizatora Smotre oldtimera.

Veliki broj turista okupio se sinoć kako bi posmatrali oldtimere i čuli interesantne priče o njima.

“Izuzetno sam zadovoljan čitavim tokom manifestacije, ali i brojem prijavljenih učesnika koji je, kad ga uporedimo sa prethodna dva okupljanja, poprilično porastao. Samo planiranje događaja, obezbjeđivanje sponzora, osmišljavanje nagrada… trajalo je šest mjeseci. Ovo je internacionalna smotra, ali i turističko-kulturna manifestacija”, naglašava Šćepanović. Koliko god završni izgled i tok manifestacije djeluju odlično odrađeni, ne znači da se ne nailazi na probleme. “Radi se o velikom broju vozila starih preko 40 godina, a ona se lako kvare i teško održavaju. Zato smo se trudili da okupimo tim adekvatnih ljudi koji nam u nezgodnim situacijama izađe u susret. Jer, ovo nije samo izložba, već događaj koji uključuje i reli, a to podrazuijeva vožnju čitavi dan. Ove godine, ipak, većih problema nije bilo”, zaključio je Šćepanović.

Nakon izložbe, dodijeljene su nagrade u četiri kategorije i, prvi put ove godine, specijalna nagrada.

Nagradu za automobil koji je prešao najviše kilometara kako bi prisustvovao skupu dobio je Imre Nagygyorgy (“Fiat” – Mađarska). Nagrada za najstariji auto na na izložbi pripala je Jakši Vranješu (“Mercedes M187”), dok je nagrada za najbolje vozilo po izboru publike otišla u ruke Mića Saveljića (“Porsche Carrera”).

Najbolje vozilo po izboru žirija bilo je “Jaguar I type”, kabriolet koje pripada Totu Zoltanu. Specijalna nagrada pripala je Damiru Horvatu koji je pomagao vozačima i radio na održavanju automobila tokom relija.

Manifestacija pod motom “Reli između dvije čarobne obale” organizovana je uz pomoć TO Bar i Opštine Bar, kao i ugostiteljskih objekata ‘Varadero’ i ‘Augusta’.

U muzičkom dijelu programa nastupili su “Ansambl Toć” i stari znanci bajkerskih, moto i oldtimer susreta – “Yu grupa”.

Share.

Comments are closed.