Muzička škola primila 110 novih đaka

Nakon pripreme za prijemni ispit i brižljivo osmišljene prezentacije za skoro 700 učenika i predškolaca svih vrtića Bara, u Školi za osnovno muzičko obrazovanje “Petar II Petrović Njegoš” izuzetno su zadovoljni interesovanjem mladih Barana koji od jeseni žele da u pohađaju časove u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Iako je edukativna druženja u velikoj koncertnoj sali bilo zahtjevno organizovati i pri tom držati pažnju najmlađih, posvećeni profesori su dobro odgovorili izazovu.

“Uspjeli smo da ih sve dočekamo i pokažemo im instrumente kojima raspolažemo. Nakon toga su djeca pjevala, radili smo i na ritmu kako bi se što bolje pripremili za prijemni ispit, održan 29. maja i 5. juna. Bili su oduševljeni – divan je prizor kada prisustvujete sreći i fascinaciji djeteta koje po prvi put vidi i čuje kako zvuče violončelo ili truba… Prijavilo se oko 200 mališana iz cijele opštine – od Mrkojevića do Sutomora. Srećan sam što sam i na prijemnom ispitu zapazio da su djeca koja su prisustvovala prezentaciji bila apsolutno bez stresa, opuštena, radosna, a to je jako važno”, objašnjava direktor ŠOMO Miro Kruščić.

Ipak, nijesu mogli da prime svu djecu. Dvije stručne komisije bodovale su harmonski, melodijski i ritmički sluh. Kruščić ističe da sva djeca imaju sluh za muziku, međutim “neka se u tom trenutku bolje snađu, dok druga ne pokažu taj minimum neophodan za prijem u muzičku školu”.

“Ove godine upisali smo oko 110 učenika. Proteklih mjeseci bili smo fokusirani na dobru organizaciju, kako bismo septembar u svakom smislu dočekali potpuno spremni”, kaže direktor barske Muzičke škole.

Sljedstveno reformi i u muzičkoj školi postoje tri ciklusa. Prvi (za djecu od pet, šest i sedam godina) podrazumijeva muziku kroz igru. Najmlađi pri tom uče note i sve vezano za korelaciju muzike sa ostalim umjetnostima.

“Nastojaćemo i da za njih kupimo Orfov instrumentarijum – metalofon, ksilofon, triangl, kako bi im bilo što zanimljivije i da, što je osnovni cilj – zavole muziku. Od drugog razreda počinje ozbiljnija priča – u školu dolaze sa notnom sveskom, kreću časovi solfeđa, dobijaju instrument”, kaže Kruščić.

On ističe da, iako djeca uobičajeno najviše interesovanja pokazuju za pohađanje časova gitare i klavira, barska škola raspolaže sa dovoljnim brojem tih instrumenata.

“Ipak, kada su vidjeli trubu i kada im je profesor ispričao koliko je ona popularan instrument ne samo u narodnoj, nego i u klasičnoj muzici i džezu, pa im potom odsvirao kompoziciju na trubi, djeca su bila fascinirana”, priča Kruščić i najavljuje nabavku još jedne gitare, violine i, možda, violončela. 

Muzička škola u Baru novu školsku godinu započeće sa 560 učenika. Kako bi što bolje organizovali rad, u planu je pregrađivanje nekoliko učionica koje su nepotrebno velike kvadrature. Na taj način će dobiti novi prostor za rad sa djecom i vježbaonice, jer kako objašnjava direktor “nijesu svi roditelji u mogućnosti da djetetu kupe instrument”.

U ŠOMO “Petar  II Petrović Njegoš” ponosni su na brojne nagrade koje su učenici osvojili na takmičenjima u zemlji, regionu i inostranstvu. Sa Državnog takmičenja održanom u školi “Vasa Pavić” u Podgorici vratili su se sa čak sedam nagrada. Medaljama su se talentovani mladi Barani okitili i u Parizu, Rimu, Novom Sadu, Beogradu…

“Učenica generacije koja je tokom školovanja imala sve petice, Lucija Ulićević nastaviće muzičko obrazovanje. Na prijemnom ispitu u Srednju muzičku školu u Novom Sadu bila je među prvima na listi iz instrumenta i solfeđa, što je dokaz da dobro radimo i da naša posvećenost djeci daje izvrsne rezultate”, zadovoljno zaključuje direktor Muzičke škole u Baru.

Share.

Comments are closed.