Prvo mjesto Vinke Zec na Međunarodnom umjetničkom konkursu Eno Art

Učenica OŠ „Anto Đedović“ Vinka Zec osvojila je prvo mjesto u kategoriji od šest do 15 godina na umjetničkom konkursu ENO Art (Asocijacija školske mreže Environment Online) za izradu hoklice. Njena mentorka bila je Vesna Čabarkapa, prof. razredne nastave.

Nagradu u iznosu od 250 eura pobjednici je na svečanom prijemu u Ministarstvu prosvjete uručio koordinator ENO Mika Vanhanen. Ministarstvo prosvjete poklonilo je učenici i mentorki vrijedne publikacije o crnogorskim vladarima i znamenitim ličnostima kroz istoriju.

Na ovom konkursu učestvovali su učenici 112 osnovnih i srednjih škola škola iz 16 država koje su uključene u Međunarodni program za zaštitu životne sredine ENO. Cilj konkursa bio je izrada praktične male stolice (hoklice) koja treba da bude funkcionalna, da se može upotrijebiti kao dio namještaja kod kuće, u učionici, u biblioteci ili učeničkom uglu u školi. U izradi je trebalo koristiti domaće i korišćene materijale, a obavezno je bilo da motiv bude iz crnogorske kulturne baštine.

„Drago nam je što je naša škola pobjednik ovog međunarodnog takmičenja i što smo dobili priliku da osim škole promovišemo i Crnu Goru i njena nacionalna obilježja“, istakla je prof. Vesna Čabarkapa, navodeći da nagrada mnogo znači i njoj i talentovanoj učenici.

Pobjednički radovi iz svake kategorije biće predstavljeni na Svjetskom samitu za promjene u Finskoj.

Share.

Comments are closed.