Na Viru promovisan Zbornik o Šćepanu malom

Danas je u područnom odjeljenju Narodne biblioteke i čitaonice “Ivo Vučković” na Virpazaru održana promocija “Zbornika dokumenata o Šćepanu Malom (1767-1773)”, koju je priredio Marijan Mašo Miljić u izdanju Matice crnogorske.

Matica Crnogorska je oblikovanjem ovog zbornika omogućila široj i stručnoj javnosti da se upozna sa životom i vladavinom Šćepana Malog. Upravo ovo izdanje pokazuje da je Šćepan Mali nezasluženo stavljen na margine nacionalne istorije, iako je riječ o čovjeku čija misija se odnosila na emancipaciju ondašnjeg crnogorskog društva.

Na promociji “Zbornika” govorili su: Ivan Jovović, predsjednik Ogranka Matice crnogorske – Bar, Marijan Mašo Miljić, priređivač izdanja – publicista, dok je pozdravnu riječ izgovorio Erol Marunović, direktor JU Kulturnog centra Bar.

“Želio bih sa vama da podijelim zadovoljstvo kada je u pitanju valorizacija nedavno obnovljenog Područnog odjeljenja Narodne biblioteke i čitaonice ‘Ivo Vučković’ na Virpazaru. Već sada na ovom prostoru imamo kontinuiranu organizaciju i prezentaciju književnog i naučnog stvaralaštva, što pokazuje da ulaganje u kulturu ima svoj puni smisao. Želim napomenuti da današnju promociju knjige možemo uslovno nazvati ‘časom istorije’, jer su sa nama učenici i nastavnici O.Š. ‘Jovan Tomašević’ iz Virpazara. Siguran sam da će biti redovni korisnici ove biblioteke, i da će čuvati i njegovati kulturnu baštinu Crne Gore, gdje Crmnici pripada posebno mjesto ( što nam svjedoči i tematika ove knjige”, rekao je Marunović.

Matica crnogorska je donirala vrijedna izdanja područnom odjeljenju Narodne biblioteke i čitaonice “Ivo Vučković” na Virpazaru.

Share.

Comments are closed.