Promovisana monografija o bunarima u Krajini

Juče je u Ostrosu promovisana monografija „Bunari – kulturno i vitalno nasleđe u Krajini“, autora Dželala Muje. Knjiga je rezultat autorovog višegodišnjeg terenskog istraživanja i predstavlja svojevrsni enciklopedijski popis bunara u Krajini.

Muja je uspio registrovati 397 bunara na cijeloj teritoriji Krajine, i svaki od njih je evidentiran u knjizi. Kako je naglasio, svjestan je da možda postoje i drugi bunari za koje nije znao, ili koje iz objektivnih razloga nije mogao posjetiti.

Prema autoru, bunari Krajine predstavljaju rijetko kulturno nasljeđe za žitelje ovog kraja.

„Oni su drevni spomenici, dokazi života i opstanka u ovom prostoru. Iako ‘blizu vode, ali bez vode’, stanovnici Krajine su bili prinuđeni da izmišljaju alternativne izvore vode – bunare, ove posebne arhitektonske konstrukcije, možda jedinstvene na čitavom etno-geografskom prostoru i šire“, kazao je autor.

U prvom dijelu knjige su istorijski i geografski podaci o Krajini i njenim naseljima, o legendama, narodnim predanjima i praznovjerjima o bunarima i ljudskim odnosima s njima. Opisane su i vrste bunara, način njihove izgradnje itd.

U drugom dijelu knjige dat je položaj bunara u Krajini. Upisani su po abecednom redu u odnosu na naselje uz koje se nalaze. Za svaki bunar autor daje kratak opis, koordinate na kojoj se nalaze, uz fotografsku ilustraciju.

Knjiga „Bunari – kulturno i vitalno nasljeđe u Krajini“ važan je doprinos osvjetljavanju ove baštine i tradicije koja se uništava iz dana u dan.

Autor Dželal Muja je po zanimanju profesor matematike, ima strast prema prirodi, planinarenju i pčelarstvu. Član je Udruženja planinara „Rumija“ i predsjednik nevladine organizacije „Pčelari Ulcinja”“. Ovo je njegova prva knjiga.

Izdavač je Udruženje umjetnika i intelektualaca „Art klub“, a knjiga je štampana na Cetinju. Urednik knjige je Ali Đečbritaj, recenzent dr. Nail Draga, tehnički urednik Ćazim Muja, dok je fotografije snimio Ndričim Muja.

Share.

Comments are closed.