U petak promocije dvije zanimljive knjige

U novoobnovljenom područnom odjeljenju Narodne biblioteke i čitaonice ” Ivo Vučković”, na Virpazaru, u petak, 13. maja, u 11 sati, biće predstavljena zbornik ” Šćepan Mali – u dokumentima 1767-1773″, koji je priredio Marijan Mašo Miljić.

Uz priređivača, na promociji , koju organizuju NB i i čitaonica ” Ivo Vučković” i Matica crnogorska, ogranak Bar, govoriće i mr Ivan Jovović, predsjednik barskog ogranka Matice. U ime domaćina prisutne će pozdraviti Erol Marunović, direktor Kulturnog centra Bar.

Matica crnogorska je, povodom 250 godina od pojave jedne od najmisterioznijih ličnosti u istoriji Cene Gore, objavila ovo obimno izdanje koje sadrži 441 dokument, i neku, do sada neobjavljenu i malo poznatu građu.

Istog dana, 13. maja naveče, u 20, 30 u Islamskom kulturnom centru, biće predstavljena knjiga novinara i publiciste Miša Draškovića ” Zemlja crnogorska”.

Veče organizuje Islamska zajednica u Crnoj Gori- Medžlis Islamske zajednice Bar, a o knjizi će govoriti književnici i pjesnici Senad Karađuzović i Rajko Joličić, kao i istaknuti barski intelektualac, publicista i pisac Vladimir Lukšić.

Mišo Drašković je bio dugogodišnji novinar ” Pobjede” i šef dopisništva u Nikšiću, autor je serijala putopisnih reportaža o Crnoj Gori na TVCG, koje su pretočene u knjigu ” Zemlja crnogorska”, a njegov profesionalni novinarski put obilježilo je i izvještavanje sa gotovo svih ratišta u bivšoj Jugoslaviji.

Prepoznatljiv je i kao zagovornik mira i tolerancije, a ostaje zapamćen i njegov plemeniti gest zaštite i suprotstavljanja uništavanju Hadži Ismailove džamije u Nikšiću , za što je dobio zahvalnicu od Savjeta Muslimana u Crnoj Gori. Njegov tekst “MI i ONI”, u kojem se Drašković suprotstavio ratnim pokličima i nacionalističkim tenzijama, čuva se u nikšićkoj džamiji, kao trag nade u dobro u vremenima zla.

U knjizi ” Zemlja crnogorska”, koja je doživjela drugo, dopunjeno izdanje, Mišo Drašković, perom iskusnog novinara, literarnim stilom i na veoma prijemčiv načćin, piše o gotovo svakom crnogorskom kraju, plemenu, istaknutim ličnostima, mitovima, simbolima i specifičnostima crnogorske tradicije i istorije.

Knjiga je predstavljena u mnogim gradovima Crne Gore, regiona i u dijaspori, a autor ističe da mu je posebno drago što će se pojaviti pred barskom publikom, u gradu koji je, kako je istakao za Radio Bar i Bar info, primjer skladnog multikulturalnog života.

Predstavljanjem ove knjige, Islamski kulturni centar otvara ovogodišnju kulturnu scenu, nakon duge pauze zbog zdravstvene situacije.

Glavni barski imam, Muidin Miljaimi, pozvao je na promociju i druženje sve građane Bara, u duhu prijateljstva i tradicije podrumijskog kraja.

Share.

Comments are closed.