Nižu se uspjesi i nagrade učenika ŠOMO Petar II Petrović Njegoš

Učenica muzičke škole „Petar II Petrović Njegoš“ Lana Milanović osvojila je prvu, a Ksenija Đalović drugu kao i nagradu publike u kategorijama za klavir, na internacionalnom online takmičenju „Rockey Mountain Music Competition Winter 2021“ u Torontu. Lana je kao prvonagrađena dobila i poziv da na ljeto nastupi u revijalnom dijelu pobjednika.

Ovo internacionalno takmičenje okupilo je talentovane mlade umjetnike od pet do 18 godina iz brojnih zemalja svijeta. Žiri su činili doktori muzike sa nekoliko kontinenata.

Uprkos pandemiji i drugačijim okolnostima rada, Lana i Ksenija vrijedno vježbaju, usavršavaju se i takmiče, pod budnim okom profesorice klavira Jelene Dobrković.

“S obzirom da na ovako velikom i značajnom takmičenju kao profesor učestvujem po prvi put, nijesam bila sigurna koliko ćemo biti konkurentne. Međutim, osvajanjem prve i druge nagrade, i pozivom u Toronto, mislim da smo pokazale svoje kvalitete i sposobnosti. Beskrajno sam ponosna na svoje vrijedne učenice”, naglašava Dobrkovićeva.

Ona smatra da je veoma bitna energija u radu između profesora i učenika, naročito kada se spremaju za važna i “jaka” takmičenja.

 “Tada radimo intenzivnije, gotovo svakog dana, pa dolazi do velikog zamora i nastavnika i učenika. Naravno, naš glavni pokretač je ogromna ljubav prema muzici, ali kada sjedite četiri ili pet sati za instrumentom, izvodeći tehničke vježbe, to je naporno kao da isto toliko trčite na stadionu”, kaže profesorica.

Ističe i da intelektualni napor takođe odnosi mnogo energije, jer zahtijeva dosta truda i disciplinu uma “pogotovo kada si tako mali a hoćeš da krajnji rezultat bude zaista sjajan”.

“Lana i Ksenija, pored samostalnog vježbanja, moraju vrlo koncentrisano pratiti svaki pokret, svaku muzičku frazu koju im pokažem, odnosno odsviram na času. Potom ponavljaju dok je ne usvoje. To bude i veoma zanimljivo, jer one uvijek imaju dozu sopstvenog izvođačkog karaktera, kojeg iskazuju na samom kraju rada. Presudno je kako one osjećaju muziku i kako je prenose na svom nastupu bilo to online ili uživo”, naglašava Dobrkovićeva.

Od kako radi kao profesorica klavira, učenici iz njene klase osvojili su preko 150 nagrada na raznim takmičenjima, četiri specijalne na evropskim i regionalnim takmičenjima. Predaje i u Srednjoj muzičkoj školi Adre Navara u Podgorici, gdje je za svoj pedagoški rad u školskoj 2019/20. godini, dobila nagradu Ministarstva prosvjete “Za odličan 5”.

Njene učenice Lana Milanović i Ksenija Đalović stipendistkinje su Ministarstva prosvjete već tri godine. Želja im je da se takmiče kao duo. Zanimljivo je da su su gotovo od samog starta njih dvije zajedno dolazile na časove, učile prve note i pokrete sviranja na instrumentu.

„Najprije je Ksenija upisala muzičku školu i klavir u mojoj klasi. A kako su najbolje drugarice i uče u istom odjeljenju u OŠ “Jugoslavija“, i Lana je poželjela da nauči da svira. Bio je oktobar, školska godina uveliko počela, a moja klasa je bila prepuna. Ipak, sam pristala da je uzmem preko norme. Jer, kada sam svojevremeno ja upisivala muzičku školu, bilo je rečeno da je preostalo mjesta samo na klasama za gitaru ili flautu. Nisam odustajala od želje da sviram klavir, pa je i mene moja prva nastavnica primila preko norme“, prisjeća se Dobrkovićeva.

Nakon samo tri mjeseca vježbanja, Lana je osvojila prvo mjesto na takmičenju, potom su se nagrade nizale jedna za drugom. Ove godine, na međunarodnom takmičenju u Skoplju, osvojila je 100 poena i specijalnu nagradu. Zablistala je i na takmičenju u Aleksincu, gdje je takođe osvojila prvo mjesto.

Po ocjeni žirija bila je najbolja i početkom februara u Torontu u veoma jakoj konkurenciji. Srećna je zbog poziva organizatora da tamo nastupi.

„Mnogo volim da sviram klavir. Dnevno vježbam oko tri sata. Najviše volim da sviram sa mojom profesoricom Jelenom Dobrković. Svakoj novoj nagradi se mnogo obradujem, sve su mi drage. One me podstiču da još više sviram i vježbam, jer sam osvajajući ih bila u prilici da posjetim divne gradove širom Evrope. Korona nam je poremetila planove za pojedina takmičenja. Imamo nastupe online, međutim ja više volim nastupe uživo… Tu dam sve svoje emocije i energiju, i taj osjećaj se ne može porediti ni sa čim. Nadam da će pandemija napokon prestati i da ću na ljeto svirati na koncertu u Torontu. Želim da putujem i da sviranjem predstavljam svoju zemlju na naljepši način”, kaže Lana za Bar Info.

Ksenija Đalović je takođe učestvovala na brojnim međunarodnim takmičenjima, osvajala nagrade i simpatije publike. Ove godine je bila najbolja u svojoj kategoriji u Aleksincu.

„Takmičenja, nagrade i putovanja su najljepša, nezaboravna iskustva i uspomene. Pored velikog rada i odricanja, strijepnje, treme, iščekivanja rezultata… sa svakog takmičenja se vraćamo radosni zbog postignutog uspjeha i sa još većom željom da nastavimo da vrijedno vježbamo. Online takmičenja nam omogućavaju da učestvujemo na više međunarodnih takmičenja, koja su nam do sada bila nemoguća. Takmičenje pred publikom svakako je mnogo veći izazov, doživljaj ljepši, a uzbuđenje veće. Sviranje pred žirijem i publikom je teže, jer moramo da odsviramo najbolje što možemo i nemamo pravo na greške. Želim da osvojim što više nagrada, da odem na što više putovanja i da Lana i ja pobjedimo na takmičenju kao duo. Muzika će sigurno biti dio mog života“, zaključuje Ksenija.

Ove dvije talentovane učenice barske muzičke škole, kao nagradu sa takmičenja u Torontu, dobile su partiture sa 35 hiljada vježbi za usavršavanje tehnike sviranja.

Direktor muzičke škole mr Miro Kruščić ponosan je na postignute uspjehe učenika i profesora.

„I pored zaista složene epidemiološke situacije, nastavni proces teče nesmanjenom dinamikom. Sva takmičenja koja smo planirali u ovakvim okolnostima, održana su online. Svi profesori zaista posvećeno i predano rade, a po broju osvojenih nagrada svojih učenika, profesorica Jelena Dobrković je najstaknutija. Ovih dana očekujemo rezultate sa takmičenja ‘Idria’ u Sloveniji, kao i najavu na koji način će i kada biti organizovano Državno takmičenje, za koje se naši učenici takođe vrijedno pripremaju“ kazao je Kruščić za Radio Bar i Bar Info.

Share.

Comments are closed.