Grimm stvaralački aktivan i u doba pandemije

Gothic rock sastav “Grimm” je prije nekoliko dana na Youtube-u objavio spot za pjesmu „Vratiću se“. Poklanjaju ga publici koja je u ovo vrijeme epidemije, uskraćena za nastupe omiljenih muzičara. Kadrovi su snimljeni na njihovim koncertima u sklopu „Ljeta sa zvijezdama“ 2018/ 2019.godine. Tim povodom gost Radio Bara bio je frontmen “Grimm”-a Nebojša Đukanović.

RB/BI: Spot za pjesmu „Vratiću se“, objavili ste 22.02.2021. u 22h. To je inače, druga numera na vašem albumu „Iza tišine“ (Miner records 2016). Ima li neke simbolike u tim brojkama ?

N. Đukanović: Nije da nema, s obzirom da mi se pojavljuju pred očima negdje u večernjim satima – 22 i 22. Nisam neki pobornik numerologije, ali ipak, u tim sklapanjima, vidim neku simboliku. I prošle godine sam pjesmu objavio na isti datum.

RB/BI: Prošle godine je, podsjetimo, to bila pjesma „Gdje je kraj svemu“. Tada si izašao iz gotik okvira i uplovio u akustične vode. Da li ti je prijala ta promjena ?

N.Đukanović: Mislim da je uvijek dio mene bio u tom akustičnom fazonu. Međutim, kada se stvara album, obično se aranžira tako da se strogo definišu pravci u muzici. Moja budućnost, u muzičkom smislu, biće dosta vezana za tu akustičnu varijantu. Smatram da taj stil omogućava da čovjek izrazi ono najiskrenije što nosi u sebi. Nema aranžmanskih okvira koji nekad mogu da skrenu pažnju sa teksta i osnovne melodije. Što se pjesme „Gdje je kraj svemu“ tiče, želio sam da zvuči baš tako – dosta sirovo i iskreno.

RB/BI: Muziku, tekst i aranžman si pisao i za pjesmu „Vratiću se“. Zbog čega ste se odlučili da nju ekranizujete?

N. Đukanović: Moram istaći da mi se ta pjesma jako sviđa. Na početku, kada sam je komponovao bila je predviđena za muški vokal. S obzirom da Ivana i ja u „Grimm-u“ dijelimo solistički pristup, a gitarska dionica je vrlo zahtjevna, riješio sam da je ona otpjeva. Bukvalno je „raznijela“ i strašno sam želio da je predstavim kroz tu pjesmu. A za spot sam koristio snimke Dejana Senića sa naših koncerata 2018. i 2019.

RB/BI: Ovih nekoliko sunčanih dana nas je malo trglo iz neke letargije i loše atmosfere koja vlada posljednjih mjeseci. Kako vi podnosite ovo „koronavirusno“ vrijeme?

N. Đukanović: Mi smo kao iz nekog „zimskog sna“, da ne kažem i iz sna na koji nas je primorao kovid, ovih toplih dana krenuli u realizaciju mnogobrojnih aktivnosti. Bukvalno smo i objavili spot podsjećajući se na to zdravo vrijeme, radost i vedrinu, prizivajući ga da se konačno vrati, da svi napokon odahnemo i vratimo se normali u svakom smislu. Pogotovo znajući da smo mi muzičari dodatno opterećeni, jer gotovo godinu ne radimo normalno. Čovjek ne zna više ni kako da se bori sa svim negativnim osjećanjima, nego tako- da se tvrdoglavo nada i svoje slobodno vrijeme koristi u komponovanju i stvaranju. Mi se ne damo još uvijek!

RB/BI: Najavljujete da ćete narednih mjeseci na određeni datum objavljivati po jedan spot ?

N. Đukanović: Da. Instalirao sam program za video editing i riješio da se igram malo. Vidim da mi ne ide loše, pa sam htio da odradim sve što mogu sa prošlog albuma, koji je skromno bio promovisan koncertnim aktivnostima. Bio sam vođen idejom da ekranizujemo sve pjesme, pa kome se svidja nek uživa.

RB/BI: Pjesme sa vašeg posljednjeg albuma zaista zaslužuju pažnju. A to je lijep način da ih promovišete i približite publici.

N.Đukanović: U principu ovo je trenutno jedini mogući način naše borbe da istaknemo to što radimo. Živimo ubrzanim životom. Kao da je juče bilo kada smo objavili album. Splet okolnosti je takav da nije moguće na pravi način promovisati i neki najobičniji rad, a kamoli novi projekat.

RB/BI: Ostaje nam da čekamo bolje vrijeme…

N. Đukanović: Ja se iskreno nadam tim vremenima, koja će propisati drugačije standarde i u kojima će promocija naših muzičara dobiti na važnosti. Ovdje smo rođeni i stvaramo, neko bi, krajnje je vrijeme, to trebalo da ispoštuje na pravi način.

RB/BI: Vi ste oduvijek imali odabranu publiku. Naišla sam na jedan zanimljiv opis vašeg stvaralaštva: „Grupa Grimm je od svog nastanka 1999, nosilac raskošnog melodijskog i lirskog izraza, kao i specifične mediteransko-gotske prefinjenosti“. Koliko vam znače ovakvi komplimenti?

N. Đukanović: Ja znam da nosimo neki specifičan imidž, dosta čudan za ovo naše podneblje. Kako sam po prirodi jako tvrdoglav, trudio sam da to iznesem do kraja pa „kom’ opanci kom’ obojci“. U suštini, to jeste muzika koja je upućena jednom sloju ljudi- načitanom, kulturnom, na nivou. Ne želim da budem pretenciozan, pa da kažem da to nije za široku narodnu masu ali, svjesni smo da se izdavajaju dva klišea koja u modernom svijetu posmatraju muziku. Jedan je obrazovani, kulturni dio naroda, a drugi onaj potpao pod „popularna muzika“ i sa tim bukvalno nema borbe.

RB/BI : Nisi optimista u tom pogledu?

N. Đukanović: Nije da nisam optimista, nego je i na svjetskom planu taj razmjer sličan. Sve grupe pod čijem je uticajem „Grimm“ nastao su otprilike, u svjetskom nivou popularnosti, upravo tako, na nekih 5-10% publike koja je profilisana rock. To je neka naša sudbina.

RB/BI: Na društvenoj mreži Facebook si prilično aktivan. Komentarišeš razne društveno-političke teme. Koliko ti je to „ventil“ i način da iskažeš svoj stav?

N. Đukanović: Tu, iskreno, moram da podijelim svoju ličnost na onu stvaralačku i onu koja posmatra stvari. Ima tu dodirnih tačaka, normalno. Ali ova ličnost koja posmatra stvarnost je političko biće. Nisam politički aktivan, ali stvarno imam neku želju, ili da kažem, dozu pravednosti, da posmatram stvari iz ugla pravičnosti. Barem to pokušavam sve vrijeme svog intelektualnog djelovanja. Ja to napišem, kome se dopada- dopada, ko ima drugačije razmišljanje- može da komentariše na svoj način.

RB/BI: Da se vratimo muzici, kakvi su vam planovi za naredni period?

N. Đukanović: Pa i tu će biti dosta zanimljivih novosti. Pošto se Ivana već verzirala kao jaka solo ličnost, i ima neku svoju putanju, njen vokal je takav da zaslužuje i malo drugačiji muzički pristup. Rock muzika je uslovno rečeno, dosta muška i žestoka, a ona je predivna u nekim lirskim momentima tipa r’n’b i bluza. Imamo namjeru da stvaramo solo pjesme za nju. S druge strane ja namjeravam da stvaram svoj akustični opus. Takođe, nastavljamo da stvaramo za „Grimm“, jer ne želim da se ta priča tek tako završi. Nas dvoje smo tu da dijelimo dobro i zlo, kako životno tako i profesionalno. Sve ovo vrijeme smo uspjeli da opstanemo.

RB/BI: Koja bi bila poruka za slušaoce Radio Bara i čitaoce našeg portala?

N. Đukanović: Apsolutno želim svima što i sebi- da ostanemo zdravi, da razmišljamo pozitivno i da istrajemo do nekih ljepših dana koji nam dolaze u susret, a kada dođu, sigurno će svima biti lakše.

Share.

Comments are closed.