Objavljen sedmi broj časopisa za kulturu i umjetnost Nekazano

Međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umjetnika “Nekazano” iz Bara objavilo je sedmi broj istoimenog časopisa za kulturu i umjetnost, na 112 stranica.

Poštujući već ustaljenu tradiciju da je svaki od brojeva posvećen nekom od preminulih kulturnih stvaralaca iz Bara ili Crne Gore, ovaj čuva uspomenu na Danicu Dane Đurović Vukušić, koja je preminula u maju prošle godine.

“U ovom broju imamo nekoliko mladih stvaraoca, srednjoškolaca. Veća saradnja je izostala zbog pandemije, a i zbog činjenice da spremamo specijalni broj namijenjen stvaralaštvu učenika Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole iz Bara. Planiramo skromnu promociju časopisa za 23. april – Svjetski dan knjige i autorskih prava, kada će biti uručeno i specijalno priznanje ‘Božidar Filipović – Fićo’. Vjerujemo da ćemo na taj način stimulisati mlade stvaraoce, a ujedno sačuvati uspomenu na našeg pjesnika i njegovo djelo“, istakao je Labud N. Lončar, predsjednik Udruženja “Nekazano”.

Erol Marunović, direktor Kulturnog centra Bar, predstavio je u časopisu rad ove ustanove u vremenu pandemije, a prikazano je i stvaralaštvo osam pjesnika iz Crne Gore i regiona: Anđelka Zablaćanskog, Blagoja Vujisića, Dijane Uherek Stevanović, Ibrahima i Milice Prole Honđo, Predraga Stanaćevas, Slavke Masoničić Vojinović i Zorana Todorovića. Specijalni gost časopisa je Edwin Antonio Gaona Salinas iz Ekvadora, dok su u rubrici o velikanima poezije zastupljene pjesme Marine Cvetajeve, Vitomira Vita Nikolića i Vladislava Petkovića Disa. U rubrici „In memoriam“, dat je osvrt na životni put Miljurka Vukadinovića, istaknutog književnog stvaraoca koji je pi­sao na srp­skom i ru­mun­skom je­zi­ku.

U časopisu su objavljeni radovi 158 pjesnika, 33 prozna pisca i 11 aforističara.

Share.

Comments are closed.