Odlična predstava Zetskog doma u Domu kulture

Barska pozorišna publika imala je priliku da večeras uživa u predstavi „Bog masakra“, Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja. Četvoro mladih glumaca: Marija Labudović, Jelena Đukić, Omar Bajramspahić i Vule Marković, sedamdeset minuta plijenili su punu pažnju, jer su bili razigrani, razgovjetni, izražajni, vođeni veoma dobrim tekstom Jasmine Reze i vještom rediteljskom rukom Siniše Evtimova.

Radi se o dva bračna para koja, kako stoji u najavi predstave, pokušavaju da riješe sukob njihovih sinova (jedan je drugom štapom polomio dva prednja zuba), otpočevši susret u upadljivo tolerantnom i civilizovanom tonu. Drama sa elementom satira pokazuje da zapadno društvo, koje osuđuje svaki oblik fizičkog i verbalnog nasilja, insistirajući na osmijehu, političkoj korektnosti, pacifizmu i svemu demokratskom, kada se razgovor razbukta (naročito pod dejstvom alkohola), svodi ove vrijednosti samo na praznu formu, pokazujući dvoličnost, odsustvo ljudskosti i, u teoriji, toliko omražnu agresiju.

Radnja je u jednom improvizovanom dijalogu, potpuno prirodno, stacionirana u Crnu Goru, s obzirom da je tema univerzalna i da se događaj i njegove reperkusije mogu dogoditi u bilo kojem društvu.

Za potpuno zadovoljstvo u solidno popunjenoj sali Doma kulture (bez obzira što je izostala gromoglasnija najava, koju je ova predstava zaslužila), pobrinuli su se i u Kulturnom centru jer je publiku dočekala zagrijana dvorana. Kako saznajemo, ovo je početak dugoročne saradnje Kulturnog centra i Zetskog doma, koja bi mogla da bude ljekovita za barsku pozorišnu scenu.

Share.

Comments are closed.