Održana kreativna radionica u sklopu kulturnog IPA projekta COMPLICITIES

U sklopu međunarodnog trilateralnog IPA kulturnog projekta COMPLICITIES, u galeriji JP Kulturni centar Bar “Velimir A. Leković” održana je kreativna radionica Grupe Dizajn za učenike srednjoškolskog uzrasta.

Akademska vajarka mr Maja Čakalović, koordinatorka ove projektne sektorske grupe, kaže da je cilj kreativnih radionica da djeca koriste svoju maštu i volju i da pretoče svoje želje i zamisli u neko umjetničko djelo.

“Umjetnost kod djece je izuzetno važna, a upotreba mašte za stvaranje nečeg manje ili više korisnog za svakodnevni život će ih naučiti važnosti ličnog stvaralaštva i svojih mogućnosti. Naša zamisao je da kroz par radionica u domenu slikarstva, vajarstva, grafickog dizajna i primijenjene umjetnosti, približimo djeci svijet umjetnosti, što smo kroz razgovor sa malim kreativcima i prošli na prvoj radionici”, ističe Čakalović.

Djeci koja su na ovom okupljanju pokazala interesovanje za skulpturu, Čakalović i njena koleginica akademska vajarka Ina Martinović na drugoj radionici detaljno će objasniti šta je sve neophodno za rad u toj oblasti, počev od zaštitne opreme, alata i mašina, pa sve do raznih materijala koji se koriste u vajarstvu.

Ina Martinović je rekla da joj je čast što je dio projekta čiji su članovi najmlađi potencijalni umjetnici. U sklopu prve radionice, ona je djeci predstavila pričom proces obrade metala, uz primjer svoje skulpture, što je polaznicima bilo posebno interesantno.

“Odmah sam primijetila veliko interesovanje i oduševljenje kod djece za oblast vajarstva, koju ćemo im približiti moja koleginica Maja Čakalović i ja. Prva radionica je prošla uspješno, djeca su imala mnoštvo pitanja i o skulpturi i o slikarstvu i o dizajnu i veoma su spremni da usvoje neka nova znanja. Likovno izražavanje je značajno za razvoj djece, i nadam se velikom odazivu i na drugoj radionici gdje ćemo kroz zabavu i neopterećujući pristup uspjeti da djecu oplemenimo svojim likovnim umijećem. Radujemo se djeci koja žele da se druže i spontano uče zajedno sa drugima, i tako formiraju svoju umjetničku stranu ličnosti kroz naše buduće radionice”, dodala je Martinović.

Akademski slikar Dalibor Dado Ćetković je ukazao da je posebno zadovoljan odzivom djece ovoj radionici. On je mladim umjetnicima i polaznicima njegove škole crtanja i slikanja “Umjetnički atelje Dalibor” predstavio mogućnosti koje mogu dobiti učešćem u ovoj i budućim radionicama, u vidu “edukacije i dobijanja svih informacija” tako da na zanimljiv način dođu do novih saznanja iz drugih oblasti likovne i primjenjene umjetnosti”.

Ćetković ističe da je tok prve radionice bio jako zanimljiv “prije svega djeci”, jer je njihova interakcija pokazala interesovanje. Djeca su tokom razgovora imala priliku i da pogledaju djela umjetnika-predavača u štampanim materijalima koji su im bili dostupni.

“Uputio sam djecu na vajarski segment koji predvode Maja i Ina. Učenici koji su zainteresovani za vajarstvo tako imaju mogućnost da ih pitaju sve što ih zanima iz te oblasti. Djecu uputio i na radionice iz oblasti primjenjene umjetnosti i dizajna koje će predvoditi Džulijan Ilić i Boris Bajić, a ja ću sa dr Milunom Lutovcem održati radionicu slikanja na kojoj ćemo djeci otvoriti nove vidike iz oblasti savremenog slikarstva i nadograditi postojeća znanja”, rekao je Ćetković.

Aspekte svog umjetničkog pristupa i kreativnog promišljanja djeci su predstavili i Bajić, Ilić i Lutovac. U razgovoru su aktivno od polaznika učestvovali Jakša Banović, Zora Jakovljević, Luka Pekić, Stepan Mironov i Isidora Radunović.

“Naša treća radionica biće bazirana na slikarstvu i predvodiće je dr Milun Lutovac i Dalibor Dado Ćetković, četvta radionica se bazira na primijenjenoj umjetnosti u kojoj će najviše svog talenta na najmlađe ljubitelje umjetnosti prenijeti Dzulijan Ilić, dok je tema pete radionice grafički dizajn i tu kojoj će glavnu riječ voditi Boris Bajić”, kazala je Čakalović, iskazujući zahvalnost svim roditeljima koji su se odazvali ovom pozivu i koji svoju djecu usmjeravaju na kulturu i kreativno odrastanje.

COMPLICITIES (skraćenica od “COntemporary art Modeling Peripheries for LIvable CITIES”) je međunarodni projekat kulturne saradnje koji se finansira iz fondova EU u sklopu INTERREG IPA CBC Itallija-Crna Gora –Albanija 2014/2020 programa.

Projekat za cilj ima da kroz učešće i akcije savremenih umjetnika različitih žanrova učini gradske periferije prijemčivijim i atraktivnijim mjestima za život, započet je 2018. i biće završen krajem ove godine, Vodeći partner je JP Kulturni centar Bar iz Crne Gore, a partneri su Opština Leće iz Italije i CDP iz albanskog Skadra.

Share.

Comments are closed.