Online izložba o zemljotresu povodom Nedjelje arhiva

Danas se završava “Nedjelja arhiva” tokom koje su Državni arhiv i arhivski odsjeci u Crnoj Gori, pod sloganom “Čuvajmo arhive” organizovali niz aktivnosti kako bi javnosti predstavili ciljeve i misiju arhivske djelatnosti.

Organizovana su predavanja o istoriji arhiva, o zaštiti arhivske građe, o arhivskoj građi kao izvoru za proučavanje istorije barske opštine, te o ulozi i dostupnosti arhiva u društvu.

Tokom “Nedjelje arhiva” arhivske ustanove bile su otvorene za javnost. Uz stručno vođstvo svaki učenik, škola i građanin mogli su se neposredno upoznati sa velikom količinom arhivske pisane baštine.

Arhivski odsjek Bar je tokom “Nedjelje arhiva” organizovao šestu internet izložbu “Zemljotres, Bar 1979. godina“, koju možete posjetiti klikom na www.izlozba2019.blogspot.com, čime se uključio u obilježavanje 40 godina od katastrofalnog zemljotresa u Baru.

“Svrha ‘Nedjelje arhiva’ je da se javnosti bolje predstavi važnost bogate arhivske građe u državnim arhivima, rad i uloga arhivskih ustanova, ali i popularizacija jedinstvene arhivske službe. Pored toga Arhiv je dužan djelovati na očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta. U tom smislu arhivi su i važan činilac kulturne politike svake države”, kazala je za Radio Bar i Bar info načelnica Arhivskog odsjeka Bar, Jasmina Rastoder.

Share.

Comments are closed.