VIDEO: Predstavljamo najbolje barske recitatorke

Danas vam predstavljamo neke od najboljih barskih recitatora koji su na nedavno održanom optinskom takmičenju osvojili prva mjesta. Osim lijepim govorenjem stihova, mladi i najmlađi recitatori, oduševili su publiku svestranošću i kompletnim nastupom.

Milana Tomović, učenica Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole pobijedila je na 45. opštinskom takmičenju recitatora, koje organizuje Kulturni centar, u kategoriji “stariji uzrast”. Veoma sugestivno kazivala je stihove iz knjige “Niti”, Baranke Ljiljane Vujović, poznate široj javnosti kao predsjednice NVO “Žene Bara”, koja je osnovala prvu Narodnu kuhinju u gradu pod Rumijom. Objasnila je kako je počela njena veza sa recitovanjem.

“Moja majka je spikerka-voditeljka u Radiju Bar, i ja sam je uvijek slušala kako govori, divila se i željela da budem kao ona. Vremenom je spontano došlo do toga da počnem da recitujem, što mi se veoma dopalo. Profesorica Valentina Drobnjak mi je predložila pjesmu ‘Škrinja’ Ljilje Vujović i meni se dopala na prvo slušanje i govorenje. Doživjela sam je u potpunosti i bila sigurna da ću sa njom uspjeti na takmičenju”, kazala je za Radio Bar i Bar info Milana Tomović.

U kategoriji “stariji osnovci” prvo mjesto pripalo je, dobro poznatoj barskoj publici, talentovanoj Radmili Škuletić, učenici O.Š. “Blažo Jokov Orlandić”, koja od treće godine pohađa i baletsku školu “Princeza Ksenija”. Od prvog razreda osnovne škole jedna je od najboljih barskih recitatora sa brojnim osvojenim nagradama. Govorila je pjesmu Pabla Nerude “Zabranjeno je”.

“Željela sam pjesmu koja će biti prilagođena uzrastu i koja će imati snažnu poruku. U odabiru su mi pomogli profesorica, a najviše moji roditelji. Izuzetno mi se dopada poruka pjesme koja se može primijeniti u svim sferama života i vrlo je poučna, ne samo za mlade, već i odrasle”, kaže Radmila Škuletić, koja namjerava da upiše glumu, jer, kako ističe, naklonjena je svim vrstama umjetnosti. Nažalost, neće moći da učestvuje na državnom takmičenju, jer narednog mjeseca putuje na baletski festival u Plovdivu, u Bugarskoj.

Zapažen nastup i oduševljenje publike izazvala je malena Uma Duraković iz O.Š. “Mrkojevići”, koja je osvojila I mjesto u kategoriji “mlađi uzrast”, sa pjesmom Mike Antića “Lako je tebi”, uz podršku profesorice Hidaete Kijamet.

“Već od druge godine voljela sam da slušam pjesme i recitujem, a kada sam krenula u I razred, učiteljica je to prepoznala i upisala me na recitatorsku sekciju. Volim da recitujem i čim se popnem na binu, nestaje trema”, rekla nam je sedmogodišnja Uma, koja je izvanredno prenijela emociju iz pjesme, koja govori o tome koliko je lijepo imati brata. Uma ima brata Damira, koji je, kako je naglasila, uvijek čuva i brani, a sa njom je bio da je podrži na takmičenju, kao i prilikom snimanja za radio i televiziju.

Uma je i članica Plesnog studija “Habanera”.

Otkrovenje za barsku publiku na prošlogodišnjem opštinskom takmičenju recitatora bila je plavokosa Samra Tombarević koja, takođe, plijeni vaspitanjem, posvećenošću znanju i talentom. Ove godine osvojila je II mjesto sa pjesmom Mike Antića “Krila”.

“Volim da recitujem i da slušam druge, jer uživam u stihovima velikih pjesnika. Recitovanje mi razbija svaku vrstu treme, a isto tako uživam na takmičenju sa drugim kolegama. Prošle godine sam govorila pjesmu Brane Crnčevića ‘Ljutito meče’, a ovoga puta Mike Antića ‘Krila’. Svidjela mi se jer je osjećajna”, ispričala je Samra Tombarević, koja se zahvlalila na podršci profesorici Miri Božović, koja je vježbala sa njom, kao i profesorima Snežani Pejović i Skenderu Peročeviću koji su je podržali na takmičenju.

Najuspješniji barski recitatori učestvovaće na državnom takmičenju koje će 7. juna biti održano u Beranama.

Share.

Comments are closed.