VIDEO: Otvorena izložba Himna čovjeku

U galeriji “Velimir A. Leković”, u Baru, sinoć je otvorena izložba prof. dr Tatjane Burzanović “HIMNA ČOVJEKU”, koja obuhvata 40 ilustracija indijskog narodnog epa “Bhagavad Gite” i 40 ilustracija poezije indijskog nobelovca Tagore.

Umjetnička filozofija dr Burzanović, koja predaje grafički dizajn na Univerzitetu Donja Gorica, jesu međuodnosi umjetničkih svjetova (prostornih i vremenskih) i u tom smislu za nju su posebno inspirativni indijska kultura i duh.

Izložbu je otvorio upravnik Galerije, mr Milun Lutovac, a na otvaranju su govorili i prvi sekretar za kulturu indijske ambasade u Beču Aniket Govind Mandavgane i grčki ataše u ambasadi u Podgorici Gerasimos Hristomus.

Publika je imala priliku da uživa i u tradicionalnom indijskom plesu koji je izvela Mini Unnikrishnan.

Fascinacija indijskom kulturom i filozofijom prof. dr Tatjane Burzanović traje dugo, a izložba “HIMNA ČOVJEKU” nastala je, između ostalog, i povodom 150 godina od rođenja Mahatme Gandija-osnivača savremene indijske države i pobornika nenasilnog ostvarenja revolucije, čiji su principi i politika inspirisali generacije demokratskih i antirasističkih aktivista, poput Martina Lutera Kinga ili Nelsona Mendele.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo , na čemu sam mngo zahvalna Milunu, Galeriji i ovom divnom kolektivu, jer su mi pružili šansu da upoznam publiku sa indijskom filozofijom i onim što je dotaklo mene i moju dušu davno, prije 15 godina, i na poseban način me inspirisalo da to prenesem. Bavim se analizom i istraživanjem prostorne i vremenske umjetnosti. To je za mene fascinacija kojom želim i dalje da se bavim, što znači da likovnim elementima transponujem znanje, misli i osjećanja iz teksta koji čitam. Nadam se da će publika to osjetiti i pročitati”, kazala je za Radio Bar i Bar info umjetnica dr Tatjana Burzanović.

Upravo je indijski nobelovac, pjesnik Rabindranat Tagore, Gandija nazvao Mahatma, što na sanskritu znači “velika, dobra duša”, a dr Burzanović je slikom prenijela Tagorine poruke.

Njeno umjetničko obraćanje je specifično i ukazuje nam, kako je istakao mr Milun Lutovac, “da je umjetnost, u stvari, istorija čovječanstva, velika istina, za kojom traga i ova umjetnica, i nedvosmisleno nam potvrđuje da umjetnost može da mijenja svijet”, kazao je Lutovac.

 “Ovo djelo korespondira sa dubinama vremena. Moramo da se zapitamo da li naše vrijeme ima sve odgovore ili barem neki od odgovora na sve ono što nas danas iskušava.Zato bi trebalo da imamo više kontakata sa tim dubinskim slojevima koji se nalaze upravo u ovakvim djelima, jer će ona napraviti ravnotežu između našeg vremena i svega onoga što nam je prethodilo. Samo u toj ravnoteži, u traženju odgovora na davno postavljena pitanja, možemo pronaći sklad i izlaz iz nekog novog prostora, koji, ponekad liči na veliku zamku. Umjetnost jeste istorija čovječanstva i moramo se držati ideje da upravo tragovima umjetnosti rješavamo probleme koji nas tek očekuju na putu ka nekom vremenu koje tek dolazi.  Izložba pod nazivom ‘HIMNA ČOVJEKU’ bazično se zasniva na sinergiji i esenciji istine u unutrašnjem odnosu. Zato čestitam Tatjani Burzanović što se pridružila najstarijoj filozofiji na svijetu u potrazi za istinom.Neka ova izložba bude još jedan kamen u svijetlom spektru sto i pedesete godišnjice od rođenja Mahatme Gandija-ličnosti koja nas podsjeća na pravi identitet slobode”, zaključio je mr Miun Lutovac, upravnik barske Galerije, koji je i naglasio da je ona i na najljepši način najavila bogat program ovoga ljeta, u kojem će biti zastupljeno mnogo internacionalnih umjetničkih priča i događaja, na zadovoljstvo građana Bara, ali i njegovih gostiju.

Prvi sekretar za kulturu u indijskoj ambasadi u Beču, Aniket Govind, istakao je da je Bar divan grad i zahvalio se Galeriji na prezentaciji postavke koja je i izraz poštovanja prema indijskoj kuturi i njenom velikom nacionalnom imenu-Mahatmi Gandiju.

Prof. Tatjana Burzanović je doktorirala iz oblasti grafičkog dizajna na Univerzitetu u Beogradu. Predaje na Fakultetu Donja Gorica u Podgorici. Ima veliko iskustvo u grafičkom dizajnu, grafici u arhitekturi, dizajnu enterijera, kao i u pedagogiji. Bila je angažovana kao umjetnički direktor, dizajner enterijera i grafički dizajner na različitim nivoima. Dobitnica je brojnih nagrada za umjetnička i književna djela. Uz podršku Ambasade Indije u Beču, za Crnu Goru je publikovala knjigu, dvojezično protokolarno izdanje “Međuodnosi umjetničkih svjetova-ilustracije Bhagavad Gite”, za koju je dobila prvu nagradu na jedanaestom Sajmu knjiga u Podgorici, kao najbolje opremljeno umjetničko izdanje između 150 izlagača svijeta.

Share.

Comments are closed.