OO Pokreta Evropa sad: Loš kvalitet vode na Žukotrlici nesagledivo oštetio imidž naše opštine

Saopštenjem za javnost za javnost se obratio Opštinski odbor Pokreta „Evropa sad“.

„Nakon što su kilometarske kolone automobila i nesnosne saobraćajne gužve postali uobičajena pojava u ljetnjim mjesecima, pred aktuelnom vlašću u Baru se našao još jedan nerješiv problem. Naime, vijest o rezultatima analize koja je ukazala na izrazito loš kvalitet morske vode na plažama Žukotrlica I i II, i posljedično dovela do zabrane kupanja na ovim lokacijama, izazvala je ozbiljnu reakciju javnosti, zabrinutu za zdravlje ljudi u našem gradu. Takođe, vijest se ubrzo proširila regionom, čime je načinjena nesaglediva šteta po imidž naše opštine kao prepoznatljive turističke destinacije.

Kao jedan od uzroka zagađenja jeste svakako nekontrolisano izlivanje otpadnih voda kroz kanalizacione cijevi koje se rijekom Željeznicom ulivaju u more. Ovaj problem je između ostalog uzrokovan i građevinskom ekspanzijom u naselju Šušanj čija postojeća kanalizaciona mreža ne može da zadovolji potrebe novosagrađenih objekata. Nedostatak postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, zapuštena kanalizaciona mreža i veliki broj nelegalnih priključaka dovodi do ovakvih ekološki ekscesa opasnih po životnu sredinu i zdravlje ljudi. Iako su proteklih mjeseci predstavnicima vladajuće koalicije bila puna usta evropskih integracija, podsjećamo ih da su očuvanje životne sredine i održivi razvoj osnovne vrijednosti evropske porodice naroda kojoj stremimo.

Ovim putem takođe podsjećamo na značaj Ustavom zagarantovanog prava na zdravu životnu sredinu i potrebu većeg zalaganja kako organa javne vlasti, tako i svih građana zajedno u cilju obezbjeđivanja zdravih uslova života i poboljšanja njegovog kvaliteta“, navodi se u saopštenju.

Share.

Comments are closed.