Opština Bar i TIKA spremaju nove projekte, saradnja u oblasti maslinarstva i očuvanja kulturne baštine

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević sastao se danas sa Abdurahmanom Toprakom, koorinatorom za projekte TIKA Turske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj. Oni su razgovarali o aktivnostima koje zajednički sprovode na teritoriji barske opštine.

Na sastanku se razgovaralo i o budućim projektima od značaja za Opštinu Bar u koje je TIKA spremna da investira. Oni su analizirali koje su to prioritetne oblasti sa najviše potencijala koje je potrebno jačati kroz ove projektne aktivnosti i buduću saradnju u najboljem interesu građana Bara. Posebno je naglašena edukacija maslinara koja će otpočeti 18. marta u Baru, ali i dalje ulaganje u jačanje kapaciteta ove prioritetne poljoprivredne grane koje će se nastaviti. 

Predsjednik Raičević inicirao je i jačanje saradnje u oblasti očuvanja i valorizacija kulturno-istorijskog nasljeđa Bara. On je istakao projekat uređenja stare kaldrme ali i najavio nastavak revitalizacije objekata iz otomanskog perioda u samim zidinama Starog Bara u čemu bi podrška agencije TIKA bila veoma značajna. 

Iskazano je zadovoljstvo odnosima i saradnjom koju Opština Bar ima sa pobratimskim opštinama iz Turske Republike kao što su Bornovo, Kučukuj, Adana ali i Fondacijom Marmara, kao i želja da se u daljoj komunikaciji ta saradnja ojača kroz privrednu, turističku i drugu saradnju i aktivnost.

Podsjećamo da je TIKA realizovala projekte u različitim oblastima, donacijama barskoj bolnici, Radiju Bar za osavremenjavanje opreme, za izgradnju i sanaciju vjerskih objekata, ali i vrijedne donacije opreme za barske osnovne škole, navodi se u saopštenju iz barske lokalne uprave.

Share.

Comments are closed.