Opština Bar: Prijem za delegaciju sa brodova Stalne NATO pomorske grupe 2

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i predsjednik Skupštine Opštine Branislav Nenezić ugostili su delegaciju brodova Stalne NATO pomorske grupe 2, na čelu sa kontraadmiralom i komandantom  Michael Scirettom  povodom uplovljavanja američkog razarača i broda predvodnika Stalne NATO pomorske grupe Dva „USS James E. Willson“ i turske fregate „TCG Barbaros“ u barski akvatorijum sa ciljem snaženja odbrambenih odnosa u regionu i jačanja pomorske bezbjednosti u vodama zemalja članica NATO.

Ističući da je počastvovan zbog prilike da još jednom primi delegaciju savezničkih brodova, predsjednik Raičević je kazao da su ovi susreti prilika za snaženje prijateljstva Crne Gore i NATO alijanse, kao i za razmjenu iskustava i jačanje odbrambenih kapaciteta.

On je naglasio važnost prisustva brodova NATO saveza u gradu kao svojevrsni garant bezbjednosti na ovim prostorima, posebno u izazovnim vremenima uzrokovanim rusko – ukrajinskim sukobom.

Predsjednik Raičević je iskoristio priliku da upozna goste sa karakteristikama Bara, njegovim kosmpolitiskim duhom, turističkim i privrednim potencijalima istakavši da je siguran da će tokom boravka u gradu biti u prilici da se upoznaju sa brojnim kulturno-istorijskim spomenicima, u prvom redu Starim Barom, Starom maslinom, te  da se uvjere u gostoprimstvo lokalnog stanovništva.

Kontraadmiral Michael Sciretta zahvalio je, u ime delegacije, na  toploj dobrodošlici izrazivši zadovoljstvo podrškom koja je pružena njegovoj grupi tokom posjete Baru.

On je kazao da aktivnosti ovog tipa doprinese jačanju jedinstva NATO alijanse, a sve češće prisustvo savezničkih brodova u barskoj luci znači da su Crna Gora i Bar prepoznati kao pouzdani partneri posvećeni zajedničkim vrijednostima i razvoju prijateljskih međunarodnih odnosa.

U delegaciji koja je posjetila Opštinu, pored kontraadmirala, bili su i Robert Ireland,  komandant „USS James E. Willson“-a, kapetan Nadir Kilinc, komadant turske fregate, potpukovnik  Allan Gryskewicz, vojni ateše u Ambasadi SAD-a u Crnoj Gori, poručnica Lyndsay Jozsa, asistentkinja kontraadmirala, i poručnici Miloš Krivokapić i Bojan Đokić, oficiri za vezu Mornarice Vojske Crne Gore.

Share.

Comments are closed.