Opština Bar: Sredstva od rebalansa idu za razvojne i infrastrukturne projekte, karte za Sozinu, za Narodnu kuhinju, Crveni krst…

Opština Bar predložila je rebalans Budžeta Opštine za 2021. godinu. Rebalans budžeta, po prvi put u posljednoj deceniji radi se usljed značajnog povećanja sopstvenih prihoda.

“Ovo je veliki uspjeh za lokalnu upravu, posebno imajući u vidu da je i ovo godina velikih izazova usljed pandemije korona virusa i opšte ekonomske krize. Uprkos svemu tome Opština Bar je u ovoj godini uspjela da dovrši nekoliko ključnih kapitalnih projekata i započne nove investicije milionskih vrijednosti iz sopstvenog budžeta.

Odlučili smo se za rebalans, prije svega, zbog značajno većih prihoda od čak 50% preko planiranog iznosa od naplate poreza na nepokretnosti. Umjesto planiranih 6 milona u ovom periodu očekuje se naplata od čak 9 miliona eura po ovom osnovu, što govori o velikoj posvećenosti i efikasnosti lokalne uprave te odgovornoj fiskalnoj politici.

Osim toga, usaglašavanje Budžeta neophodno je i zbog subvencija privredi u Baru kroz pakete mjera podrške, za šta je Opština opredijelila preko milion eura.

Dodatno opterećenje za Opštinu Bar jeste i Odluka Vlade Crne Gore o moratorijumu kojim se zabranjuje gradnja u Baru na područjima gdje postoji veliko interesovanje investitora. Usljed ovakve zabrane od strane Vlade Crne Gore, investitori su morali obustaviti investicione aktivnosti, čime je Opština Bar ostala uskraćena za značajna sredstva po osnovu naknade za komunalno opremanje zemljišta i prihoda od prodaje zemljišta, što je bila najznačajnija stavka u kapitalnom budžetu Opštine.

Opština Bar će rebalansom sva ova sredstva, koja su prihodovana preko planiranih iznosa, usmjeriti u Kapitalni budžet i ona će biti investirana u razvojne i infrastrukturne projekte. Osim toga, Opština planira da čak 50.000 eura izdvoji za subvencije za kupovinu mjesečnih karata za nesmetan prolazak kroz tunel Sozina mještanima Mjesne zajednice Crmnica.

Cijeneći nemjerljiv doprinos koji i druge društvene organizacije u kontinuitetu daju eliminisanju socijalnih nejednakosti u društvu, a posebno doprinos tokom trajanja Covid-19 krize, odlučili smo da finansije prema narodnoj kuhinju, odnosno NVU Žene Bara, koje predvode projekat narodne kuhinje povećamo za 60%, dok ćemo finansije za Crveni krst i progam brige o starijim licima povećati za 25%.

Uvjereni smo da ovakav rebalans Budžeta Opštine Bar može donijeti novi kvalitet lokalnoj zajednici i svim građanima Bara, koji će osjetiti konkretne benefite pametnog vođenja budžetske politike, naročito kroz dugoročno planiranje kapitalnih izdataka”, kaže se u saopštenju Opštine Bar, kojeg potpisuje Ivana Backović, sekretarka Sekretarijata za finansije.

Share.

Comments are closed.