OŠ Anto Đedović- podrška talentovanim učenicima, prevencija nasilja, učešće u projektima …

Tokom trećeg klasifikacionog perioda u OŠ “Anto Đedović” vrijedno su radili i učenici nastavnici, uz podršku uprave i stručnih saradnika. 

Kroz časove, projekte, vannastavne aktivnosti, pokazali su kako škola istovremeno može biti pozornica gdje se njeguje dramsko stvaralaštvo, maštaonica u kojoj se poziva na kreativnost, atelje koji podstiče  likovni izraz, književni klub gdje se uči o literarnom stvaralaštvu, istorijski kutak kroz koji se ide tragovima prošlosti, naučna laboratorija u kojoj se izvode eksperimenti, šahovski klub gdje se otkrivaju  pravila ove drevne igre, eko kutak iz kojeg se šalju poruke o zaštiti prirode, zoološki  vrt u kome se druži sa životinjama, sportski teren na kojem razvijamo zdrav duh i tijelo, informatički studio u kojem nastaju video materijali na aktuelne teme, podstiče kritičko mišljenje i  razvijaju  digitalne kompetencije. Sve su to uspjeli daroviti učenici ove škole, koji su povodom  obilježavanja  značajnih  datuma u školskom kalendaru, imali priliku da izraze svoje talente, sposobnosti, vještine.

Dan sigurnog interneta obilježen je u organizaciji  Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, u saradnji sa Volonterskim klubom Gimnazije “Slobodan Škerović”.

Svjetski dan rijeka obilježen je kroz implementaciju projekta  „Razvoj ključnih kompetencija“ . Eko sekcija je ovaj datum obilježila prezentacijima i crtežima na temu  „Rijeke“ i porukama kako da  ih zaštitimo. Mladi fizičari su radili rad na temu obnovljivih i neobnovljivih izvora energije sa posebnim osvrtom na rijeke. Na ovu temu organizovana je i debata, a učenicima drugog razreda, na oglednom času u fokusu je bila voda.

Povodom Svjetskog dana igre održan je ogledni čas „Matematika kroz igru“ u odeljenjima VI i VII razreda.Učenici su rješavali matematičke zadatke koji su bili zabavnog i edukativnog karaktera. Na časovima istorije kroz igrovne aktivnosti učenici su učili i istraživali o naučnicima koji su obilježili. Ovaj značajan datum posvećen igri iskoristili su i učenici IV-3 da podijele uloge i glume posjetu zoološkom vrtu, a nakon toga utiske pretvore u riječi i crtež .

Na stogodišnjicu smrti kralja Nikole I Petrovića Njegoša prvi čas u svim odjeljenjima, u obje smjene bio je istorijski i posvećen liku i djelu kralja Nikole I Petrovića Njegoša.

Osmomartovski praznik ove godine je obilježen u skladu sa epidemiološkim mjerama i po preporuci Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta . Ovaj datum bio je inspiracija za izložbu radova koje su učenici ovim povodom pripremili u likovnim i preduzetničkim radionicma.

Uoči  Međunarodnog dana boja, otvorena je u Nikšiću (u organizaciji JP Muzeji i galerije) međunarodna izložba „Obojimo svijet“ na  kojoj su izloženi najbolji radovi, među njima i  radovi učenika OŠ „Anto Đedović“. Mali likovni umjetnici čiji su radovi odabrani za izložbu su: Marija Džolić, Dina Muratović i Maša Makarova (odjeljenje    II- 1,  mentorka: Vesna Čabarkapa), Denis Illarinov, Milica Lečić, Platon Novikov, Olga Đonović i Mihail Fomenko (odjeljenje  III-3, mentorka Ljiljana Perović) .

Povodom Dana reciklaže (18.marta)  u saradnji sa predstavnicima Ministarstva za zaštitu prirodne sredine, trebalo je da bude održan šahovski turnir, ali je odložen zbog epidemiloške situacije. Školska šahovska sekcija vrijedno se pripremala za ovo važno takmičenje. Zbog specifičnih uslova rada, sada su igranje partija sveli na minimum, kao i rješavanje zadataka za tablom, a najveći dio časa koriste za rad putem video bima, gdje zadatke mali šahisti rješavaju sa svog mjesta iz klupe ili eventualno priđu pojedinačno do projekcionog platna.

Najuspješniji  učenici ove škole učestvovali su i na školskom takmičenju iz stranih jezika i prirodnih nauka, a najbolje plasirani su imali priliku da stignu i do Državnog takmičenja u znanju i to iz engleskog jezika: Andrea Babić, Almin Agović, Damir Babajić (mentorke : Lidija Ivanković i Danijela Đuranović ) i iz fizike Balša Đoković i Emir Alković  (mentor Vladimir Petrović).

NVU „Sportski talenat“ je Đorđa Stojanovića (VIII-1) i  Anabelu Mujovi (IX-2) nagradilo novčanom nagradom za dosadašnje sportske uspjehe. Aktivnost je sprovedena  u sklopu projekta  „Društvena briga, angažovanje i osnaživanje  djece i mladih u Mrkojevićima“ koju ovo udruženje realizuje uz podršku Opštine Bar.

Kako ističe direktorica ove vaspitno-obrazovne ustanove, Stanka Vukčević, rad sa talentovanim učenicima je veoma zahtjevan i traži posvećenost mentora.  Oni su, kao i direktorica škole,  pohađali obuke na ovu temu sa ciljem unapređenja rada u ovoj  oblasti .

U okviru projekta Uči doma, pofesorica Dragana Vukčević je snimila serijal  časova iz nastave  biologije. Prof. Ljiljana Milović je sa učenicima IX razreda snimila TV čas iz književnosti u okviru projekta „Škola 21.vijek“  (Konkurs TV čas) koji je pokrenuo Britanski savjet.

Škola je učestvovala u projektu  SELFIE za samoevaluaciju škole u vezi sa upotrebom digitalne tehnologije za podučavanje i učenje. Ova obrazovna ustanova prihvatila je poziv da učestvuje i u IPA projektu „Integracijia stručnih kompetencija u obrazovni sistem Crne Gore“  koji realizuju renomirani stručnjaci iz Crne Gore i regiona.

„Što se tiče ostalih aktivnosti u okviru programa profesionalnog usavršavanja, fokus nam je bio na prevenciji nasilja,” ističe direktorica Stanka Vukčević. “Podstaknuta aktuelnim dešavanjima i sve češćom pojavom vršnjačkog nasilja , kao rukovodilac škole učestvovala sam na seminaru o prevenciji  nasilja u školama. Moja zapažanja su da je obuka korisna za sve nas koji radimo  u vaspitno- obrazovnim institucijama, jer daje jasne smjernice kako pravilno postupati u slučaju pojave  vršnjačkog nasilja u školi. Zato sam pozvala kolege da i sami prođu tu obuku pa sam  za odjeljenjske  straješine u čijim je odjeljenjima evidentirano najviše konfliktnih situacija, kao  rukovodila  škole obezbijedila obuku. Učestvovao je i stručni  saradnik i asistent. Riječ je o seminaru akreditovanom od Zavoda za školstvo . U školi je formiran i tim za prevenciju nasilja koji kontiniranio radi na ovom polju “, dodala je ona.

Sprovedena je i anketa o vršnjačkom nasilju, a nastavnici i učenici su učestvovali  na brojnim on line edukacijama i seminarima, koje se tiču vršnjačkog nasilja, inovacija u nastavi, karijerne orijentacije, timskog rada, saradnje sa roditeljima…

“Timski rad, saradničko učenje i saradnja roditelja sa školom obuhvatili su obuke  koje je  prošlo nekoliko zaposlenih na čelu sa direktoricom škole. Upravo ova obuka dala je važne smjernice kako da u vrijeme pandemije rad u školi bude organizovan  timski i kako da se ostvari dobra saradnja sa roditeljima koji su  važni saradnici vaspitno-obrazovnih ustanova”, ističu iz ove obrazovne ustanove.  Školu su početkom marta posjetili predstavnici prosvjetne inspekcije i uprave policije i izvršili kontrolu poštovanja epidemioloških  mjera (maske, dezinfekcija, distanca…) . Ustanovili su da se rad odvija uz poštovanje svih mjera u skladu i uz primjenu svih  preporuka i smjernica.

Odluku Ministarstva prosvjete da se od  11.marta 2021. zbog epidemiološke situacije pređe na drugi model rada-online nastavu, uprava OŠ  „Anto Đedović“ je ispoštovala, jer je zdravlje i učenika i zaposlenih na prvom mjestu. Rad se od tada  odvija kroz elektonske platforme za koje su zaposleni obučeni tokom prethodne i ove školske godine. Kako su nam rekli iz ove vaspitno- obrazovne ustanove, nadaju se da je online rad samo privremena opcija, jer jedva čekaju da  uskoro opet otvore vrata škole za sve učenike i da se, uz poštovanje epidemioloških mjera,  vrate uobičajenim školskim aktivnostima, na zadovoljstvo i zaposlenih i učenika, kao i njihovih roditelja.

Share.

Comments are closed.