Karikature inspirisane specifičnim likom i djelom Uroša Toškovića

U okviru obilježavanja Dana opštine Bar, večeras je u Umjetničkoj galeriji „Velimir A. Leković“ otvorena izložba “Uroš Tošković u očima svjetskih karikaturista”.

Na dan rođenja jednog od najvećih crnogorskih likovnih umjetnika predstavljena su 52 rada nastala u okviru osmog izdanja Međunarodnog festivala karikature u Kolašinu čija je tema bio virtuoz crteža – Uroš Tošković.

Istoričarka umjetnosti i rukovoditeljka Zavičajnog muzeja, dr Anastazija Miranović je, otvarajući izložbu, podsjetila da je veliki povratak Uroša Toškovića na crnogorsku likovnu scenu krenuo iz Bara 2006. godine.

„Te 2006. godine imali smo jednu veliku izložbu njegovih radova, zahvaljujući upravo Baraninu Jocu Radoviću, kolekcionaru koji sigurno ima jednu od najvrijednijih privatnih kolekcija djela Uroša Toškovića. Nakon toga, Uroš je imao još niz projekata u Crnoj Gori“, kazala je Miranović.

Najavila je da da će u narednim danima biti raspisan Javni konkurs za izradu idejnog rješenja spomen obilježja Urošu Toškoviću koje će biti postavljeno u blizini barskog Šetališta.

„Jedna uspjela karikatura može da kaže mnogo više od nekoliko novinskih stubaca…Kada kažem uspjela, ne mislim da ona bude dobra samo u likovnom, formalnom smislu, tj. da bude dobro nacrtana, već da se njome uspjelo na duhovit, invokativan način, zahvati i žigoše određena savremena pojava. Da se naglašenim elementima podteksta pokrene naša mašta i usredsredi na bit, tematsku suštinu. U tome je snaga karikature…“, citirala je Miranović proslavljenog crnogorskog slikara i karikaturistu Miloša Vuškovića.

Govoreći o osmom izdanju Međunarodnog festivala karikature (u Kolašinu), čija tema je bio poznati crnogorski umjetnik, virtuoz crteža-Uroš Tošković, ona je kazala da bi mnogi rekli da je sam umjetnik bio svojevrsna karikatura života/umjetnosti…

“Možda je želio da se takvim predstavi…dok njegove riječi demaskiraju suštinu: ‘ja nisam život folirao’…”

Pred karikaturistima je, kaže Miranović, bio veoma zahtjevan poduhvat-vizuelno interpetirati – duh, karakter, osobene izrazite umjetničke reference jedinstvenog umjetnika – Uroša Toškovića u simbiozi, sa njegovim, ništa manje, intrigantnim, specifičnim likom.

“Ono što fascinira je činjenica, da su mnogi u tome uspjeli, iako Uroša neposredno nisu poznavali. U tome su im, donekle pomogli, neponovljiva specifičnost Uroševog fizikuma i autorska vještina i iskustvo. Karikatura, kao stvaralački medij daje širinu pristupa/rukopisa. Portretna karikatura, posebice, istovremeno potencira, ne isključivu verističku dosljednost original, u predstavljačkoj ravni, već pronicanje suštine predstavljenog-duha, karaktera, onog samo njemu svojstvenog. Uroševa, lucidna, duhovna vrcavost bila je poseban stvaralački izazov, naročito autorima koji su fizički i kulturološki udaljeni od ovdašnjih duhovnih i geografskih prostora. Međutim, upravo taj otklon im daje stvaralačku slobodu u interpretaciji, neopterećenu ograničenjima i svejtonazorima sredine u kojoj je Uroš živio i stvarao.

Određeni autori su osim karakterizacije lika, apostrofirali specifikum predstavljenog atributima imanentnim umjetniku-crtačko pero, paleta I sl… sugerišući željena čitanja. Najuspješniji radovi donose karakter Uroša Toškovića zapisan svakom borom na njegovom licu, pronicljivim pogledom, mikro-facijalnom ekspesijom/ grimasom, karakteristično naglašenim nosem, bujnom, neobuzdanom kosom, bradom.Posebna poza/inpostacija naglašava stav, poruku/komunikaciju, s primjesom groteske, humora ( što karikatura inegralno sobom nosi). Ono tipično, uroševsko što se ‘iza’ vidljivog čita, što ‘provocira’ i pogađa ‘na prvu’ je krucijalni kvalitet ovih karikatura, što nagrađene izdvaja od ostalih“, istakla je.

Na konkursu je učestvovalo 342-oje karikaturista iz 57 zemalja.

Odlukom Internacionalnog, stručnog žirija (Menekse Kan/Turska, Abas Naseri/ Iran, Darko Drljević, Luka Lagator, Radojica Bulatović /Crna Gora), nagrade su dobili: prvu – Bogdan Petri iz Rumunije, drugu – Horhe Lusic Kabreri sa Kube, treću – Halit Kurtulmuš iz Turske. Dodijeljene su dvije specijalne nagrade (Ljuljeta Goranci/Kosovo i Goran Divac/ Srbija) i deset počasnih nagrada

Specifikum date ekspozicije predstavlja i činjenica, objašnjava Miranović, da su izloženi radovi posredstvom društvenih mreža dostupni širem javnom diskursu, komentarisanju, što ovu izložbu čini vizibilnom na svim meridijanima, čime se internacionalno populariše i afirmiše lik i djelo Uroša Toškovića.

„Živimo u digitalnom društvu i za očekivati je da se sve više oslanjamo na savremene medije izražavanja i kada su umjetnost i njena produkcija u pitanju. Ova izložba upravo pokazuje da su granice samo referenca pojedinačnih promišljanja, da cijeli svijet može biti ‘genius loci’ u kojem kreativno djelujemo“, podvukla je.

Dr Anastazija Miranović je osvrt na izložbu završila, kako ga je i počela…riječima poznatog crnogorskog karikaturiste Miloša Vuškovića

 „Svako vrijeme ima svoj češalj i svakoga će postaviti na odgovarajuće mjesto“.

Galerija Velimir A. Leković bogatija je za legat od 70 Uroševih crteža koje su poklon kolekcionara Moše Todorovića iz Beograda, a izložene karikature su poklon Kulturnom centru Bar/Zavičajnom muzeju od Međunarodnog festivala karikature, zahvaljujući ljubaznošću organizatora Darka Drljevića.

Izložba “Uroš Tošković u očima svjetskih karikaturista”, će biti u postavci do 9. decembra.

Share.

Comments are closed.