U četvrtak, u Podgorici promocija knjige Narodno muzičko stvaralaštvo u Crmnici

U četvrtak, 23. novembra, u Multimedijalnoj sali Muzičkog centra Crne Gore u Podgorici, biće promovisana knjiga “Narodno muzičko stvaralaštvo u Crmnici” autora dr Slobodana Jerkova.

O ovom zanimljivom etnomuzikološkom djelu koje tretira nasljeđe ovog dijela barske opštine kroz prezentaciju narodnih pjesama i napjeva govoriće, pored autora, akademik prof. dr Božidar Šekularac i muzikolog dr Jelena Jovanović Nikolić.

Promocija počinje u 19 sati.

Prof. dr Slobodan Jerkov diplomirao je i magistrirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a zvanje doktora etnoloških nauka stekao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Dugi niz godina bavio se pedagoškim radom. Dobitnik je blizu trideset nagrada i priznanja. Kao urednik radio je u Domu omladine “Budo Tomović”, kao i na Radiju Crne Gore, gdje je priredio veliki broj autorskih emisija, a dugi niz godina bio je nadzornik za muzičku umjetnost u Zavodu za školstvo Crne Gore. Tokom bogate karijere bio je član odbora relevantnih naučnih i umjetničkih institucija, kao i član žirija na brojnim festivalima i takmičenjima.

Autor je stručnih publikacija iz oblasti muzike (“Muzičko nasljeđe Crne Gore i muzikalnost Crnogoraca”, “Crnogorske narodne pjesme”, “Narodne pjesme Muslimana u Crnoj Gori”, “Svadbene pjesme Spiča” i dr.), potom udžbenika i priručnika, kao i niza radova objavljenih u časopisima i zbornicima sa naučnih skupova.

Share.

Comments are closed.