Parlamentarni izbori, 10. avg – SD, Crno na bijelo, SDP

BESPLATNA SAOPŠTENJA:

Prelević: Izgraditi državne stanove za mlade

Socijaldemokrate će se zalagati za gradnju državnih stanova koji bi se mladima davali na korišćenje uz povlašćenu kiriju, ili bi im se omogućila kupovina stana po povoljnim uslovima, kao podsticajna mjera na putu osamostaljivanja i rješavanja životnih pitanja. To je saopštio danas Aleksa Prelević, kandidat na listi Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Mi odlučujemo DOSLJEDNO“, prestavljajući program SD-a.

Govoreći o mladima, Prelević je rekao da je će se Socijaldemokrate zalagati i za bolje infrastrukturne uslove za djecu i mlade, kako bi imali više dostupnih sadržaja za sport, rekreaciju i zabavu. Tako je istakao da će se raditi na izgradnji dječjih igrališta i teretana na otvorenom, dječjih poligona i slično, te dodao: “Zalagaćemo se za afirmisanje mladih sportista koji postižu odlične rezultate i pokazuju izražen potencijal za bavljenje sportom, kao i za kreiranje kampanje kojom bi se uticalo na razvoj sporta i rekreacije kod mladih, počev od predškolskog uzrasta”.

On je istakao da je osim obrazovanja i zapošljavanja nužno da mladi budu integrisani u sistem odlučivanja i da njihov društveni aktivizam ima konkretne rezultate u pitanjima koja ih se direktno tiču.  “Mladi hoće da se pitaju, a ne figuriraju. Mladost i energija koju mladi imaju ne može se zamijeniti niti nadomjestiti bilo čime, niti bi trebalo. Tu energiju potrebno je samo usmjeriti na konstruktivne stvari i to tako što ćemo mladima dati priliku da osjete da se zaista pitaju i da zaista odlučuju”, istakao je Prelević.

Kako je zaključio: “Mi u Socijaldemokratama nikad se nijesmo borili ispraznim riječima, već radom i konkretnim inicijativama. Upravo zato, kroz stambeno obezbjeđenje, više sadržaja za mlade i više mogućnosti da se pitaju, sad radimo na ovoj važnoj oblasti. A mladi to prepoznaju i zato imamo njihovu veliku podršku”.

***

Crno na bijelo: Vlada političkim odlukama upropastila sezonu

Vlada Crne Gore je svojim prije svega, političkim odlukama potpuno upropastila turističku sezonu i stvorila gubitak koji će biti na nivou jedne milijarde eura“, saopštili su iz koalicije Crno na bijelo.

“U susjednoj Hrvatskoj u julu mjesecu prihodi od turizma bili su na nivou od 50 odsto od prošlogodišnjih, a za prvih 10 dana avgusta skoro 60 odsto, a na nekim mjestima čak i do 70 odsto. Zakrčene su autoceste i priliv turista je iznad svih očekivanja. U Bosni i Hercegovini na primorju je istorijska sezona i već duže vrijeme nema slobodnog kreveta u Neumu. U Albaniji je sezona znatno bolja nego u Crnoj Gori, iako je u toj zemlji pad osjetniji nego u Hrvatskoj i BiH. Po podacima njihove nacionalne turističke organizacije, situacija je daleko bolja nego u Crnoj Gori“, kazali su iz koalicije Crno na bijelo.

Iz te platforme pitali su Vladu Crne Gore kako je moguće da su donosili ovakve odluke, kada je poznato da i u ovim zemljama regiona ima zaraženih od COVID-a 19, ali da su uprkos tome uspjele da privuku jedan dio turista u svoje zemlje.

“Tužna je i poražavajuća činjenica da Crna Gora, u kojoj 25 odsto BDP-a čini turizam, već duže vrijeme nema resorsnog ministra, a da je NKT više puta izjavio da se nekako mora sačuvati i ekonomska supstanca našeg društva. Da li je normalno da su Vlada i NKT sve podredili predstojećim izborima i na taj način doveli građane Crne Gore, ugostitelje, turističke poslenike, ali i mnogobrojne povezane djelatnosti na prosjački štap, a da će sada, dvije nedjelje pred izbore, ipak omogućiti nesmetani ulazak u našu zemlju i to ne zbog odmora, nego zbog glasanja“.

Iz Crno na bijelo naglašavaju da je milijarda eura koju ćemo ove godine izgubiti nenadoknadiva, s obzirom na to da se radi o prilivu novca sa strane, koji je neophodan za normalno funkcionisanje našeg ekonomskog sistema.

“Građani Crne Gore treba da znaju da je isključivi krivac za uništavanje turističkog proizvoda Vlada Crne Gore, koja ne smije da se krije iza navodne brige o zdravlju stanovništva i da istovremeno organizuje izborni proces. Korone ima u Crnoj Gori, ali ima je i u BiH, Hrvatskoj i Albaniji. Jedina je razlika što kod nas nema turista. Zato neka se građani dobro zapitaju kome će i kako dati povjerenje da upravlja njihovim životima u naredne četiri godine“, zaključuju iz ove platforme.

***

Anđelić: Obezbijediti besplatne udžbenike za sve crnogorske osnovce

“U Socijaldemokratskoj partiji smatramo da bi udžbenike za sve đake osnovnih škola trebala obezbijediti iz državnog budžeta  i da bi se na taj način značajno pomoglo da sva naša djeca imaju iste uslove, jer sada dio lokalnih samouprava, prepoznajući problem visokih cijena kompleta udžbenika, obezbjeđuju sredstva za njihovu kupovinu.

U nekim opštinama knjige dobijaju samo prvaci, u drugim do određenog razreda, tako da je očigledno da je potrebno ujednačiti ovu praksu sa državnog nivoa, budući da je obrazovanje primarno u nadležnosti državne, a ne lokalne uprave.

U potpunosti podržavamo inicijtive udruženja roditelja i NVO sektora iz ove oblasti, jer izdaci za udžbenike predstavljaju veliki udar za porodične budžete, posebno za porodice koje imaju više đaka. Novac koji je potreban za 68.000 osnovaca je svakako značajno manji od potrošnje novca na neuspjele projekte, kojih je u Crnoj Gori bilo dosta, a na ovaj način bi kao društvo pokazali suštinsku brinu i odnos prema budućnosti Crne Gore.

Jaku Crnu Goru ćemo imati kada nam obrazovanje bude u vrhu društvenih prioriteta i zbog toga će SDP snažno insistirati da se ovakva odluka donese što prije, kako bi osnovci imali obezbijeđene besplatne udžbenike prije početka školske godine”, kaže se u saopštenju koje potpisuje Dragica Anđelić, predsjednica Foruma žena SDP, kandidatkinja za poslanicu na listu “SDP – Jaka Crna Gora”.

Share.

Comments are closed.