Parlamentarni izbori, 9. avg – SDP, SD, Crno na bijelo

Crno na bijelo: Sin ubijene novinarke potvrdio navode Abazovića, istraga vodi do Đukanovića i Gvozdenovića

Povodom novih natpisa koji su se jutros pojavili u crnogorskim medijima, vezanih za aferu Možura, reagovali su iz koalicije “Crno na bijelo”, okupljene oko istoimene platforme. Oni ukazuju da se svakim danom potvrđuju navodi koje su iznijeli na dvije press konfenrencije, kada su optužili vrh državne vlasti da je direktno uključen u koruptivne radnje koje su se desile kroz taj projekat, te pokazali ugovore kako su firme sa Sejšela i iz Dubaia preuzele posao u Crnoj Gori.

“Možura je trenutno jedna od najvećih korupcionaških afera koja trese EU. Jedino kroz opsežnu međunarodnu istragu možemo doći do istine. U ovoj prevari, koju plaćaju građani Crne Gore kroz račune za struju, umreženi su brojni funkcioneri iz više država. Međutim, ono što je definitivno omogućilo takvu brutalnu korupciju je odluka Vlade Crne Gore da ustupi stotinu miliona eura subvencija vlasnicima projekta. Bez toga, Možura nikoga ne bi ni interesovala”, objasnili su u koaliciji Crno na bijelo.

Predsjednik URA Dritan Abazović ranije je saopštio da je ubistvo novinarke sa Malte Dafni Karuane Galicije “direktno povezano sa aferom Možura, te da su građani kroz račune za struju platili korupciju, a vjerovatno i njeno ubistvo, šta je izazvalo burnu reakciju Ministarstva ekonomije”. “Danas smo imali priliku da čujemo od sina ubijene novinarke, da je ona istraživala poslovne veze Đukanovića i bivšeg premijera Malte. Pitamo javno ministarku Sekulić da kaže da li su istinite tvrdnje sina ubijene novinarke ili kao što je to ranije Ministarstvo ekonomije pripisalo nama, čak i on ‘manipuliše’ sa smrću svoje majke”, ukazuju u koaliciji Crno na bijelo.

Oni su ponovo pozvali ministarku Sekulić da podnese ostavku, jer je njeno ministarstvo svjesno sakrilo firme koje su uključene u ovaj korupcionaški projekat, a glavnog Specijalnog tužioca (SDT) da se konačno pomakne sa mjesta i počne istragu koja po svemu sudeći vodi do Đukanovića, ali i Branimira Gvozdenovića.

“Đukanović je, dok je bio premijer Crne Gore, ugovarao ovaj po građane izuzetno štetni posao, a upravo Gvozdenović ga je tehnički realizovao. Bilo bi dobro da Gvozdenović objasni zbog čega je u periodu pripremanja projekta na desetine puta putovao u Maltu i kako je moguće da ovaj projekat od koga građani imaju samo štete, zasluživao toliko njegove pažnje. Više je nego indikativno to da je sin ubijene novinarke doveo u vezu banke Petrosa Statisa koji u Crnoj Gori kontroliše dio medijske scene koja upravo brani lik i djelo Đukanovića i opravdava njegove korupcionaške poduhvate. Ovi detalji su svakako nedostajali u sklapanju kompletnog mozaika”, objašnjavaju u koaliciji Crno na bijelo.

Iz ove koalicije navode da će i dalje aktivno pratiti dešavanja oko Možure i da će uz pomoć međunarodnih partnera u Evropskom parlamentu učiniti sve da se istina o korupciji u ovom projetku istraži do kraja.

***

SD: Rast podrške Socijaldemokratama mnogima trn u oku

Bilbordi Socijaldemokrata u Glavnom gradu oštećeni su od strane nepoznatih počinilaca. Tom prilikom javnosti šaljemo sljedeću poruku:

Kao što smo već izjavili, svi udari na nas, pojačani pred izbore, i razna spinovanja javnosti su samo potvrda da je naš rast nezaustavljiv, da istinska socijaldemokratija živi u svakom kutku građanske, antifašističke i sekularne Crne Gore i da je iz dana u dan sve jača i odlučnija da vodi ovo društvo u evropsku porodicu država i bude u funkciji postizanja boljeg i kvalitetnijeg života svakog pojedinca u našoj državi.

Ovakvi agresivni ispadi jesu pokazatelj nečije slabosti, ali bez obzira na to, žalimo što im svjedočimo.

Mi, nikad motivisaniji, nastavljamo dosljednu borbu za očuvanje izvorne socijaldemokratske ideje u Crnoj Gori uvjereni da će 30. avgusta građani dati najbolji odgovor svima onima koji se (ne)časno bave Socijaldemokratama.

***

Đurašković: SDP snažno osuđuje novi pokušaj afirmacije fašizma i četništva

Nikola Đurašković, kandidat za poslanika na listi “SDP – JAKA CRNA GORA”:

SDP snažno osuđuje novi pokušaj afirmacije fašizma i četništva tokom skupa četničkog pokreta u mjestu Gornje Zaostro i poziva nadležne državne organe da, ovim povodom, hitno preduzmu aktivnosti iz svoje nadležnosti.

Četništvo je davno pobijeđeno u Crnoj Gori, pa njegovim povampirenim ostacima nije mjesto u građanskoj, evropskoj, JAKOJ CRNOJ GORI. SDP se svojim tridesetogodišnjim trajanjem svim srcem borio za građansku, evropsku i evroatlantsku Crnu Goru čija je ključna vertikala antifašizam.

Sa posebnim pijetetom njegujući dostignuća narodnooslobodilačke borbe snažno smo istrajavali na odbrani antifašizma u Crnoj Gori kao njenoj univerzalnoj vrijednosti. Branili smo i branimo tekovine antifašističke partizanske borbe ali i snažno afirmisali antifašizam devedesetih godina smatrajući to našom neprikosnovenom obavezom.

Zato nikome nećemo dozvoliti ni danas da nas vraća u prošlost i da pokušava da reanimira propale i anticivilizacijske politike i ideologije.

Jaka Crna Gora može biti samo na konceptu antifašizma,građanske države,snaženja državotvorne politike i prozapadnog kursa.

Share.

Comments are closed.