Parlamentarni izbori, 23. avg – HRS, DPS, HGI, SD, BS, Crno na bijelo

BESPLATNA SAOPŠTENJA

Crno na bijelo: Prof. Almir Pljakić podržao Crno na bijelo: Posljednji čas za promjene

Profesor Almir Pljakić pozvao je svoje kolege, prosvjetne radnike, da u ovom izbornom procesu podrže Crnu Goru, tako što će pružiti podršku platformi Crno na bijelo.

To je, kako je istakao, jedina zdrava, suverenistička i proevropska snaga. ,,Crna Gora se primarno mora odbraniti od sunovrata ekonomskog sistema, koji je zbog visokog javnog duga i potpune paralize industrije i turizma, u veoma teškom stanju. To će se neminovno dodatno odraziti na socijalni status svih kategorija društva”, navodi u svom pismu podrške Pljakić.

Kako upozorava, svi smo pred stečajem, jer sistem više nije u stanju servisirati ni zdravstvo ni obrazovanje, kao i druge budžetske kategorije. ,,Zato je posljednji čas kada treba izvršiti promjene i sve to doživjeti normalnim, kao što se u fudbalu zamijene i treneri, ali i igrači, ako ne daju očekivane rezultate”, zaključuje profesor Pljakić. 

***

Fetić: Bošnjačka stranka će se zalagati za unaprjeđenje zaštite životne sredine na nivou Glavnog grada

Bošnjačka stranka u skladu sa svojim izbornim programom podržava koncept održivog razvoja Crne Gore, posebno se zalažući za zaštitu životne sredine, poručio je Adem Fetić, predsjednik Odbora BS Glavnog grada.

On je istakao da će se BS u narednom mandatu zalagati za brže i efikasnije reforme u oblasti korištenja šuma, kako bi se obezbijedilo da ovaj resurs bude dostupan i drvoj industriji, odnosno i poslodavcima iz drvne industrije.

„ Kako bi se time dao impuls razvoju drvne industrije, koja je inače okosnica razvoja opština na sjeveru Crne Gore“, kazao je Fetić.

On je istakao da će zalaganja BS na nivou Glavnog grada biti na daljem unaprjeđenju zaštite životne sredine.

„Trajno rješenje odlagališta polovnih guma u naselju Vrela Ribnička, čije paljenje izaziva zagađenje životne sredine i i čini poseban problem stanovnicima tog područja, kao i naselja Konik i Stari Aerodrom biće naš fokus“, rekao je Fetić.

Kako je poručio, Bošnjačka stranka ostaće dosljedna podršci održivom razvoju Crne Gore kao i zaštiti životne sredine.

„To jedini pravi put izgradnje ekološke i savremene Crne Gore“, zaključio je Fetić.

***:

Šehović: SD će i u narednoj Vladi voditi prosvjetu, kako bi se realizovali višemilionski projekti

Socijaldemokrate će, bez sumnje, i u novom sazivu Vlade, nastaviti da upravljaju prosvjetom, jer su pokazale da imaju kredibilitet i znanje za tu veliku odgovornost, ali i kako bi priveli kraju brojne projekte koji su u ovom resoru započeti upravo pod rukovodstvom SD-a. Neki od tih iskoraka su nagrađivanje najboljih đaka i nastavnika, dualno obrazovanje i stipendije, besplatne studije, preko 100 miliona investicija primarno u infrastrukturu, pa sve do započete digitalizacije, poručio je danas potpredsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović. On je dodao da je jasno da ti iskoraci imaju veliku podršku građana, jer su relevantna istraživanja pokazala da građani imaju najveće povjerenje upravo u obrazovni sistem.

On je, predstavljajući program SD-a, istakao da se on velikim dijelom bavi obrazovanjem, i fokus stavlja upravo na nastavak digitalizacije, koja je započeta izradom svih digitalnih udžbenika za prvake, pod brendom čuvenog National Geographic i nekim od najvećih svjetskih izdavačkih kuća, sa oko 450 interaktivnih sadržaja, a sada slijedi opremanje skoro 500 učionica prvaka potrebnom opremom. “Mi u Socijaldemokratama smo ti koji su imali snage, volje i kapaciteta da započnu digitalizaciju, koja je istorijski momenat za Crnu Goru, i sasvim je prirodno da ćemo taj proces privesti kraju. Za početak, izradićemo digitalne udžbenike za prvih pet razreda, a onda nastavljamo dalje”, rekao je Šehović. Kako je dodao, koliki su kapaciteti prosvjete pokazao je i uspješni #UciDoma projekat učenja na daljinu, koji je realizovan u toku pandemije.

On je posebno istakao da su upravo dok su na čelu Ministarstva prosvjete bile Socijaldemokrate, uvedene i besplatne studije, i Fond za kvalitet i talente sa značajnim finansijskim nagradama, i uvedeno 700 stipendija za deficitarna zanimanja, ali i nanovo uspješno uvedeno dualno obrazovanje koje podrazumijeva paralelno učenje i obuku kod poslodavca uz naknadu, a za koje je naredne godine planirano da bude uključeno 300 poslodavaca i oko 1000 đaka. Kako je istakao: “Naš je priorotet da povećamo broj đaka u dualnom sistemu i broj đaka koji prima stipendije, ali i osiguramo da besplatne studije i Fond za kvalitet i talente nastave da žive, kako bi se istakli oni koji znaju, a ne oni koji imaju”, dodavši da će se uvesti dualni sistem i u visoko obrazovanje.

U dijelu infrastrukture naglasio je i da su, dok su Socijaldemokrate upravljale prosvjetom, završena tri nova vrtića i jedna škola, u toku je gradnja mnogih novih, a upravo socijaldemokrate su dale ključan doprinos ugovaranju 38 novih projekata izgradnje škola i vrtića, koji slijede. “Ogromnu energiju, vrijeme i znanje, usmjerili smo na ugovaranje tih 40-ak infrastrukturnih projekata, i sasvim je prirodno da ćemo ih izvesti do kraja. Uz ogromno opremanje škola računarskom i drugom opremom, koje nas čeka naredne školske godine, nabavku 30 autobusa i kombi-vozila za škole i brojne rekonstrukcije, posla na infrastrukturi je dosta, ali naši rezultati pokazuju da ćemo taj posao bez sumnje moći da iznesemo”. Neki od planiranih projekata su i izgradnja podgoričke gimnazije, škola na Zabjelu, City kvartu i Karabuškom polju, te gradnja četiri vrtića u Podgorici, a po jednom u Bijelom Polju, Beranama, Plavu, Ulcinju i Baru.

Zaključio je podsjetivši da je u prethodne četiri godine izmijenjen čitav niz zakona iz prosvjete, ali i izrađen novi Zakon o akademskom integritetu, prvi te vrste u Regionu, ali i da će ubrzo biti usvojen Zakon o priznavanju inostranih obrazovnih isprava. Dodao je i da je uveden engleski jezik u vrtiće, te dvojezična odjeljenja i u osnovne i u srednje škole koja funkcionišu odlično. Takođe, napomenuo je da Socijaldemokrate vode računa o statusu proavjetnih radnika, te da su u ovom mandatu povećane plate više hiljada zaposlenih u prosvjeti, te da će njihov status nastaviti da bude jedan od prioriteta.

“Socijaldemokrate su pokazale da izborni program nije mrtvo slovo na papiru nego nešto što SD ima kapacitete i znanje da pretvori u stvarnost. Napravili smo neke velike iskorake u prosvjeti, i nema sumnje da ćemo još veće napraviti u narednom mandatu. Jer Socijaldemokrate imaju, za razliku od većine drugih, kredibilitet koji je stečen radom, da pričaju o razvoju u prosvjeti”.

***

HGI: “Ponosno i dostojanstveno” falsificiranje potpisa

Za svega desetak dana, koliko je na političkoj sceni, Hrvatska reformska stranka Crne Gore, istakla se u falsificiranju potpisa za podršku svojoj izbornoj listi. Iako nastupaju pod sloganom “Za ponos i dostojanstvo”, po riječima brojnih građana, zloupotrebe koje vrše daleko su i od jednog i od drugog. Razumljivo je da nemaju podršku birača, ali to ih ne opravdava da se lažno koriste podacima građana Crne Gore. Tako je nakon brojnih slučajeva gdje je utvrđeno da je HRS sam sebi, a pod tuđim imenima, davao podršku, izašla u javnost gospođa Danijela Vulović, koja je za medije, između ostalog, rekla: „Ja ne samo da nisam nikada dala svoj potpis već nisam bila informisana da ova stranka (HRS) uopšte postoji“.

Na ovim primjerima sve vidi i čast i ponos Hrvatske reformske stranke, koja je osnovana da podijeli hrvatsko biračko tijelo. Potpuno razumijemo ogorčenje gospođe Vulović, ali neka je tješi činjenica da i ubuduće neće znati za postojanje ove stranke koja ne vodi računa o dignitetu naših građana, a samim tim ni o svom dostojanstvu. 

***

DPS: Sinergija Vlade i lokalne samouprave u protekle četiri godine bila je besprijekorna

Jučerašnja posjeta predsjednika Vlade Crne Gore, g-dina Duška Markovića, bila je izuzetna prilika da se obiđe i sumira najznačajnije do sad urađeno na teritoriji Opštine Bar, iskaže zadovoljstvo i ponos postignutim, ali i da se razmotre i dogovore budući prioritetni projekti. Sinergija Vlade i lokalne samouprave u protekle četiri godine bila je besprijekorna i kroz nju je realizovano mnogo značajnih projekata, ne samo za grad Bar, već za državu Crnu Goru. Impresivna cifra od 24.5 miliona eura predstavlja ulaganja Vlade i Opštine Bar, prije svega u komunalnu i saobraćajnu infrastrukturu, ali i u kulturni i sportski život grada. Završen je i pušten u rad vodovodni sistem u naselju Sv. Ivan, projekat vrijedan 1.1 milion eura; do kraja godine biće završen nadvožnjak u Bjelišima, vrijednosti preko 1.5 miliona eura; gradimo Kuću maslina, počinjemo radove na izgradnji gradskog Trga i šetališta u Sutomoru.

Grad na dvije čarobne obale ne pruža samo mogućnosti za bavljenje turizmom i lučkim djelatnostima, već je i prava oaza za maslinarstvo, vinogradarstvo i poljoprivredu.

Mjere Vlade Crne Gore biće i u narednom četvorogodišnjem periodu podsticajne i usmjerene u pravcu razvoja pomenutih djelatnosti. I ovakav koncept razvoja i onaj koji se odnosi na privlačenje novih investitora, garantuju nam otvaranje novih, bolje plaćenih radnih mjesta. Kapaciteti Slobodne zone Luke Bar još uvijek su nedovoljno iskorišćeni; stoga ćemo raditi na usvajanju niza podsticajnih mjera i olakšica za korisnike Slobodne zone, koje će, vjerujemo, omogućiti i proizvodne djelatnosti. Potencijali Luke Bar su neprocjenjivi: novim i daljim ulaganjima u lučku infrastrukturu, suprastrukturu i mehanizaciju, imaćemo modernu, evropsku luku.

Bar postaje i regionalni zdravstveni centar, koji je uspješno odgovorio i odgovara svim izazovima pandemije COVID 19. Vlada je opredjelila sumu od 400.000 eura, koja će biti utrošena za kupovinu novog skenera, te će nivo zdravstvene usluge biti na većem nivou, a ulaganja u opremu, kao i u specijalizacije i usavršavanje mediciniskog osoblja biće konstanta i u narednom mandatu Vlade. Posebno je impresivan plan obnavljanja i valorizacije Starog grada Bara, kroz zajedničke aktivnosti Opštine Bar i Ministarstva kulture.

Sigurni smo da je jedno saopštenje tijesno da u njega stane sve urađeno u protekle četiri godine u Opštini Bar. A tek ono što planiramo da realizujemo! Građani Bara su svjedoci i sudionici u svemu tome i poslije 30. avgusta zajedno, odlučno nastavljamo dalje.

***

HRS: U Crnoj Gori kao državi socijalne pravde svaki građanin mora uživati socijalnu sigurnost. 

Ivo Đokmarković, preduzetnik – Hrvatska reformska  stranka Crne Gore:

“U Crnoj Gori kao državi socijalne pravde svaki građanin mora uživati socijalnu sigurnost. Zato će HRS dati snažnu potporu razvoju demografije i populacione politike kroz jasno definirane aktivnosti i mjere, predložiti osnivanje Obiteljskih savjetovališta u suradnji sa resornim ministarstvom.

Takođe, insistirati ćemo na punoj primjeni Zakona o alimentaciji i Zakona o obiteljskim odnosima, kao i otvaranju Dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju.

Poticaćemo programe podrške za mlade, stariju populaciju, insistirati na punoj primjeni usvojenih strategija i zakona za obrazovanje RAE populacije, kao i dosljednoj primjeni Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

Na način da osobe sa invaliditetom sa visokom stručnom spremom budu ravnopravno tretirane na konkursima za zapošljavanje bez diskriminacije”.

Share.

Comments are closed.