Parlamentarni izbori, 24. avg – SD, HGI, HRS, DPS, BS

BESPLATNA SAOPŠTENJA

Kenana Strujić Harbić (BS): Žene da krenu u pravcu promjena, tako je jedino ispravno

Marginalizovana, obespravljena, gurnuta u ćošak, žena je decenijama bila žrtva društva i tradicije, kao i sopstvenih vjerovanja u nedostatak vlastite vrijednosti. Živjela je život nesvjesna sopstvenih potencijala i mogućnosti, čekajuci da je neko drugi izbavi iz tog stanja. Na sreću, svjedoci smo da zadnjih godina jačaju demokratski procesi širom svijeta, koji ženi vraćaju vrijednost, te je uključuju u brojne društveno-političke tokove, nudeći joj mogućnost da izađe iz sjene i kreira promjenu, kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou.

Činjenica je da je žena temelj društva i njegova pokretačka snaga. Žena je izuzetno snažna i sposobna za različite izazove, makar i ne bila svjesna toga. Obnašajući uloge majke, supruge, snahe, prijateljice, komšinice, žene su stoljećima zapravo bile odgajateljice budućih genarcija, diplomate u nezgodnim porodičnim odnosima, menadžerice, psiholozi i PR-ovi u komšijskim odnosima. Ovo je važno osvijestiti jer se uloga žene u porodici i društvu (ne)svjesno minimizirala, pa su žene izgubile osjećaj za sopstveni potencijal, kojeg je mnogo.

Isključivši puku fizičku snagu, danas bi bilo nepravedno reći da su žene slabiji pol. Ako se osvrnemo oko sebe, ugledat ćemo masu sjajnih žena, koje vješto balansiraju brojnim životnim izazovima, nerijetko se bolje noseći sa istima od muškaraca. Uglavnom su žene zadnjih godina počele da osvjesćuju svoje sposobnosti i da se bore za svoja prava. Postaju pokretačice brojnih društvenih promjena, aktivistice na različitim poljima, borci protiv različitih vidova diskriminacije i nasilja.

Žene polako otkrivaju svoje snage i prevazilaze sopstvene slabosti, pa im treba pomoći na tom putu. Mi istinski vjerujemo u snagu i potencijal žene, u njenu temeljnu vrijednost! Baš zbog toga smatramo da je od izuzetnog značaja da žene izađu na izbore, te da se aktivnije uključe u sve društveno-političke tokove. Žene su kreatori promjena, od mikro nivoa – porodice, do makro nivoa – države u kojoj žive! Naša država ima veliki broj obrazovanih, kreativnih, sposobnih i ambicioznih žena koje mogu dati značajan doprinos u kulturnom, ekonomskom i političkom razvoju zajednice.

Ne negirajući intelektualno-logičku dimenziju, treba istaći kako prava moć žene leži u njenoj mudrosti i intuiciji, koja joj omogućava da osjeti kada i kako pristupiti određenom problemu i riješiti ga na najbolji mogući način. Pri tom, žena zbog urođene sposobnosti empatije, nastoji održati zdravu komunikaciju i funkcionalne odnose sa svima. Kada im se pruži prilika da razviju potrebne vještine i steknu profesionalno samopouzdanje, sjajno napreduju u različitim oblastima!

Sposobnost žene da bude nositeljica promjene leži i u činjenici da je sama dovoljno trpjela, kao takva svjesna je svega što treba mijenjati u lokalnim zajednicama, šta treba zadržati, šta reformisati i slično.

Sada je prilika da krenemo skupa u promjene koje želimo vidjeti. Dosta smo čekale da se stvari promijene, sada je vrijeme da aktivno krenemo u izgradnju promjene. Da same budemo promjena koju želimo da vidimo! Vrijeme je da same utječemo na stvari koje određuju našu budućnost. Zajedno možemo učiniti mnogo više nego pojedinačno!

Promijeni se – promijeni sve! Ti to možeš! Ti to trebaš! Tako je ispravno!

***

Đukanović: 30. avgusta u prošlost idu svi kojima Crna Gora nije najveća svetinja

Predsjednik Demokratske partije socijalista, Milo Đukanović, održao je sastanak sa predstavnicima gradskih mjesnih zajednica iz Podgorice u sklopu kampanje za predstojeće parlamentarne izbore. U obraćanju okupljenim aktivistima i kandidatima na listi “Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović” predsjednik DPS je istakao ogroman značaj ovih izbora, naglasivši da su oni možda najvažniji izbori u istoriji Crne Gore, jer se na njima odlučuje da li će naša država i dalje ići ka evropskoj budućnosti, kao slobodna država svih građana jednakih prava ili će prevladati teokratski, retrogradni koncept države, u kojem Crkva svojom konzervativnom srednjovjekovnom dogmom opredjeljuje nivo ljudskih prava, dok evropsku civilizaciju doživljava kao “trulu” a NATO savez kao “Treći Rajh”…

“Osnovna tema ovih izbora je: hoće li Crna Gora naprijed ili nazad. Kada pogledamo šta je to politička alternativa, državnoj politici koju dominantno kreira i realizuje DPS, primijetićemo da se ta ponuda iz jednog u drugi izborni ciklus samo pogoršava…” rekao je Đukanović. 

On je podsjetio da su se prije četiri godine upregli politički centri van Crne Gore, kako bi, došlo do smjene vlasti a upravljanje Crnom Gorom preuzeli oni koji će odustati od evropskog puta.

“Oduprli smo se tome. Danas moramo računati da svi ti naši protivnici ne miruju i nijesu odustali od svog cilja. Vidjeli smo kako je iskorišćen Zakon o slobodi vjeroispovijesti da se pokrene takva hajka na Crnu Goru od kraja prošle godine do danas, kakva nije zapamćena ni u Miloševićevo vrijeme. Da bismo danas doživjeli da to nije jedna rubrika i nije jedan list, nego je to bez izuzetka kompletna medijska i politička scena Srbije koja nam jasno šalje poruku da Crna Gora treba da bude plijen velike Srbije, da se odrekne svojih nacionalnih interesa i da služi srpskim nacionalnim interesima”, rekao je Đukanović.

Predsjednik DPS je poručio da u prošlost treba da ide svako onaj za koga Crna Gora nije najveća svetinja.

“30. avgusta, u prošlost crnogorske politike zauvijek idu oni kojima nije svetinja crnogorsko slobodarstvo, država i čast njenih građana. Oni koji rade za tuđe interese, idu u prošlost zbog takvog političkog djelovanja i na sopstvenu građansku sramotu”, zaključio je Đukanović.

Na sastanku su pored predsjednika DPS-a govorili i predsjednik Odbora Glavnog grada Časlav Vešović, kandidatkinje za poslanice sa liste “Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović” Dragica Sekulić i Gordana Đurović, a sastanku je prisustvovao i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

***

HRS/ Vemić : Dijeljenjem uloga do unaprijeđenja rodne ravnopravnosti

Hrvatska reformska stranka Crne Gore smatra da je rodna ravnopravnost neophodnost i pravilo.

HRS se zalaže za stvaranje socijalnog i političkog ambijenta, koji će omogućiti jednake šanse ženama i muškarcima da ostvare svoja prava.

Biti ćemo poticaj ženskom poduzetništvu, kao i drugim odredbama kojima će se obezbijediti uslovi da majčinstvo ne bude prepreka ka poslovnom razvoju.

HRS se zalaže za dijeljenje uloga, kako bi se na jednak način ostvarivali i žene i muškarci kako u poslovnom tako i u porodičnom životu.

Dodatnim unaprijeđenjem ljudskih prava i rodne ravnopravnosti, ženama će biti omogućeno veće učešće u političkom i javnom životu, samim tim i u procesima odlučivanja.

HRS će se zalagati za apsolutno poštovanje principa jednake naknade za jednak rad i stvoriti uslove za ravnopravan pristup ženama na sva radna mjesta.

***

HGI u gradu Sv. Leopolda

Protekle subote, članovi predsjedništva Hrvatske građanske inicijative su s predstavnicima mladih HGI-ja posjetili rodni grad Svetog Leopolda, Herceg Novi, gdje su se sastali sa simpatizerima, poduzetnicima i članovima te obišli građane i razgovarali s njima o predstojećim lokalnim i parlamentarnim izborima u Crnoj Gori.

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović i potpredsjednik HGI-ja Ilija Janović razmijenili su s građanima mišljenja o problemima s kojima se susreću, nezadovoljstvo istim, kao i mogućnost pronalaženja rješenja za pitanja koja ih zabrinjavaju.

Također, predstavnici HGI-ja su predstavili prisutnima program stranke na predstojećim izborima, približivši način na koji će se HGI truditi i zalagati za dobrobit svakog građanina ove države.

***

Profesor Radonjić: Podržavam SD zbog Crne Gore

Prof. dr Radovan Radonjić podržao je Socijaldemokrate Crne Gore, poručivši da je to uradio zbog države, jer “Crna Gora sada bije odlučujuću bitku da zaokruži državnost, i dužan sam da pomognem”.

Kako je istakao: “Ovdje sam zbog svog sina, zbog bitke koja se bije, ali i zbog toga što sam na doktorskim studijama imao za profesora jednog od najboljih poznavalaca socijaldemokratije u Evropi, koji je kod mene razvio tu ljubav”.

Dajući osvrt na rad Socijaldemokrata u Crnoj Gori, istakao je: “Pratim ove ljude kako rade. Mislim da rade pošteno, dobro i u interesu Crne Gore. I njihovo političko opredjeljenje je kompatibilno sa opredjeljenjem savremenog čovjeka.”

“Nadam se da ćete 30. biti u grupi prvih koji će da ostvare veliki crnogorski cilj, i u to ime čestitam i vama i sebi”, zaključio je Radonjić.

Profesor Radonjić bio je dekan Pravnoga fakulteta u Podgorici, šef Katedre za sociološke nauke i rukovodilac postdiplomskih studija na Pravnome fakultetu u Podgorici, profesor na Muzičkoj akademiji, Fakultetu dramskih umjetnosti i Fakultetu likovnih umjetnosti, Fakultetu političkih nauka, Centru za međunarodne studije Univerziteta Crne Gore i Univerzitetu „Mediteran“. Osnivač je prve Škole demokratije u Crnoj Gori i prve Škole retorike u Crnoj Gori.

Share.

Comments are closed.