Parlamentarni izbori, 3. avg – SDP, SD

Burzan: Socijaldemokrate čuvaju “srce kulture” Podgorice

“Mi, Socijaldemokrate, znamo kolika je važnost Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” za duh i puls naše Podgorice, i kroz svoju upravu ovom ustanovom uložili smo znanje i vrijeme kako bi ona zadržala i pojačala svoj, bezmalo kultni status. Samo prošle godine KIC je imao više od 400 programa, od čega 65 premijernih, koje je pratilo nevjerovatnih 55 000 posjetilaca”, navela je direktorica KIC-a i članica Glavnog odbora Socijaldemokrata Snežana Burzan.

Kako je navela Burzan, KIC je ustanova koja iznova i iznova opravdava slogan “srce kulture grada”. Istakla je da je publika u prethodnom periodu u velikom broju posjećivala programe, često tražeći i “kartu više”.

“Književni i likovni programi, filmski ciklusi, škole kreativnog pisanja i retorike, kurs Crnogorskog ora, Forum mladih pisaca KIC-a, KIC-ovi folkloraši, horisti, glumci DODEST-ove radionice, nastavili su da afirmišu kulturu Grada na kvalitetan, prepoznatljiv način i budu prava mala fabrika novih projekata”, rekla je direktorica.

Ona je dodala i da “Kamerna muzika, džez i drugi koncertni ciklusi, kao i koncerti popularne muzike, su pokazali da naši građani i te kako prepoznaju kvalitet, i traže sadržaje koji nijesu isprazni, ni površni i koji pokazuju da ih kulturne ustanove i institucije ove zemlje poštuju”.

“Takav KIC pokazuje i dokazuje – poštovanje prema svojim sugrađanima, nastavivši da bude mjesto kome se Podgoričani rado vraćaju i u kojem nalaze utočište u: muzici, filmu, knjizi, teatru, slikarstvu, fotografiji i svim drugim vidovima umjetnosti. Mi, iz Socijaldemokrata smo srećni što smo bili i što ćemo biti u prilici da na to i dalje snažno utičemo!”

Snižena stopa PDV za ugostitelje i hotelijere, velika pobjeda ekonomske politike SDP

Mirko Stanić, portparol i član Predsjedništva SDP:   

Socijaldemokratska partije je odmah po početku krize izazvane korona virusom kao jednu od suštinskih mjera pomoći crnogorskim ugostiteljima i hotelijerima predložila zakon kojim bi se smanjila stopa PDV sa 21% na 7% za sve ugostiteljske objekte koji prižaju usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka.

Smatrali smo da na ovaj način treba pomoći skoro 4.000 ugostitelja koji su suočeni sa ogromnim izazovima zbog značajno manjeg prometa ove godine u odnosu na prethodne. Za ovaj zakonski predlog smo dobili podršku brojnih privrednika, a na ovaj način bi se i ispravila nepravda po kojoj je samo nekoliko privilegovanih hotelijera imalo stopu od 7% na ugostiteljske usluge, dok su svi ostali plaćali 21%. 

Nažalost, crnogorska vlast je u tom trenutku puno više vjerovala izjavama guvernera Žugića da neće biti ekonomskog pada čak ni uz veliki pad u turizmu, nego realnim projekcijama koje smo iznosili na osnovu podataka od privrednika i njihovih strukovnih udruženja. 

Skupština Crne Gore je, ipak, posljednjeg dana zasijedanja usvojila predlog snižene stope PDV, iako je prethodno čak tri puta odbila da uvrsti naš gotovo istovjetni zakon u dnevni red. 

Iako smo svjesni da je ova mjera možda došla kasno i da nije dovoljna, jasno je da je ovo još jedna pobjeda ekonomsko-socijalne politike SDP koja se pokazala i pri povećanju minimalne zarade ili usvajanja novog zakona o penzijsko-invalidskom osuguranju. 

Paket ekonomsko-socijalnih mjera SDP je bez dileme najbolji za sve građane Crne Gore, jer samo uz njegovu realizaciju možemo doći do prosječne plate od 700 eura, prosječne penzije od 350 eu i minimalne plate od 300 eu do kraja 2024. godine. 

Smanjenje stope PDV za 4.000 ugostitelja i hotelijera je mali, ali bitan korak ka podršci ovom sektoru koji je najugroženiji zbog krize izazvane korona virusom i ove kompanije, većinom mali i srednji biznis, će biti u fokusu naše politike i u narednom periodu. 

Share.

Comments are closed.