Pjesme Senke Rastoder u panorami savremenog pjesništva Bošnjakinja Crne Gore

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, Božidar Proročić – književnik i publicista i Dijana Tiganj – profesor crnogorskog jezika i književnosti, priredili su prvu panoramu savremenog pjesništva Bošnjakinja Crne Gore “Lirski zinet”. U knjizi se, uz još 22 autorke, nalaze i radovi naše sugrađanke Senke Rastoder.

Izdavači panorame su Crnogorski kulturni forum sa Cetinja i Centar za kulturu Petnica.

“Neophodnost nastajanja jedne ovakve knjige ogleda se u tome što je žensko pismo i stvaralaštvo Bošnjakinja Crne Gore bilo decenijama marginalizovano i neopravdano zapostavljeno u domenu kulture (…) Iako ga čini nevelik broj autorki različitih generacija, poetičkih načela i stilova, ovaj izbor poezije Bošnjakinja motivisan je potrebom za povratkom značaja ženske poezije u okviru naše savremene kulturne scene i književnosti, ali i da se na sasvim nov i moderan način promovišu autorke sa područja Crne Gore, Srbije, Luksemburga, Njemačke koje svojim identitetskim postulatima i okvirima pripadaju savremenoj današnjici i matici Crnoj Gori. Mišljenja smo da su ženska iskustva i ženski svijet toliko autentični da u svojoj poeziji sadrže onaj kosmopolitski duh vječitog traganja. Ovom panoramom poezije želimo obogatiti književnu i kulturnu scenu Crne Gore stvaralaštvom koje izlazi izvan dominantnih literarnih okvira Crne Gore razbijajući sve stereotipe tradicionalističkog ‘dogmatizma’ o ženskoj poeziji. (…) Ovom panoramom poezije Bošnjakinja željeli smo osnažiti pravo na različitost, individualnost i specifičnost. Orfejevski put pjesnikinja od patrijarhalnog i tradicionalnog do modernog, urbanog, racionalističkog uspostavljanja ličnog u odnosu prema ‘sjenkama’ prošlosti sublimiran je u ovoj panorami”, kaže se, pored ostalog, u predgovoru ove knjige.

Djelo “Lirski zinet” je podijeljeno u tri ciklusa, a starosna dob autorki bila je kriterijum za ovakvu podjelu. Prvi ciklus obuhvata radove osam pjesnikinja rođenih od 1949. do 1970. godine, drugi poeziju sedam pjesnikinja rođenih od 1970. do 1990, a treći predstavlja mlađu generaciju rođenu od 1990. godine naovamo.

Share.

Comments are closed.