PKCG: Realizacija projekata izgradnje autoputa i rekonstrukcije pruge doprinijeće boljim privrednim vezama sa Srbijom

Bolja infrastrukturna povezanost Crne Gore i Srbije, kroz realizaciju projekata izgradnje autoputa i rekonstrukcije pruge Beograd-Bar, doprinijeće unaprjeđenju ekonomske saradnje dvije zemlje, većoj atraktivnosti i valorizaciji potencijala barske luke u obostranom interesu, ocijenjeno je tokom sastanka predsjednice Privredne komore Crne Gore dr Nine Drakić, ministra ekonomskog razvoja i turizma Gorana Đurovića i privrednika sa ministrom unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Srbije Tomislavom Momirovićem i saradnicima.

Sagovornici su istakli posvećenost stvaranju uslova za unaprjeđenje ekonomskih odnosa, povećanje trgovinske razmjene i rast investicija, kao i otklanjanje određenih administrativnih barijera, kako bi se dodatno pospješila privredna saradnja.

Ističući važnost infrastrukturnog povezivanja, ministar je govorio o realzaciji izgradnje autoputa koji će ići do granice sa našom zemljom i rekonstrukciji željeznice, ali i najavio značajne projekte u energetici vrijedne više od milijardu eura, za čiju realizaciju je, kaže, dobrodošla podška cijelog regiona, kao i crnogorskih kompanija.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović je u kratkom obraćanju posebno istakao važan doprinos Privredne komore Crne Gore ekonomskoj saradnji dvije države, a posebno kroz partnerstvo sa kolegama iz PK Srbije. Predsjednik Skupštine Privredne komore Vojo Banović govorio je o mogućnostima unaprjeđenja transporta roba između dvije države kroz poboljšanje željezničke infrastukture. Dragan Bokan, vlasnik i predsjednik Borda direktora kompanije “Voli Trade” naglasio je izuzetnu važnost snaženja crnogorskih i srpskih brendova u uslovima otvorenog tržišta, a koji se sve više gube sa rastom uticaja inostranih lanaca na tržišta dvije države. Moguće rješenje za to vidi u razvijanju zajedničkih privatnih trgovačkih marki – PL koje bi se mogle bolje pozicionirati na tržištu u takvim uslovima. Vlasnik kompanije “Stadion” Vojin Žugić izrazio je zadovoljstvo što ministri razgovaraju o otklanjanju ekonomskih barijera i istakao važnost uspostavljanja direktnog platnog prometa između ove dvije države. 

Share.

Comments are closed.