Počela školska godina, štrajk upozorenja i u barskim školama

Nova školska godina u gotovo svim barskim osnovnim i srednjim školama danas je počela uz štrajk upozorenja prosvjetnih radnika koji žele da donosiocima odluka ukažu na brojne probleme u prosvjeti, koja je, kako ocjenjuju, decenijama na margini.

U nekim školama štrajk je organizovan prije početka nastave, dok je u pojedinim obrazovnim ustanovama, čiji se rad odvija po smjenama, održan u pauzi.

Sindikalni predstavnici škola su prosvjetne radnike informisali o razlozima i zahtjevima za održavanje štrajka, među kojima su uršavanje sistema obrazovanja, degradacija zaposlenih, kao i sve složeniji uslovi rada u vaspitno obrazovnim ustanovama.

Sindikat prosvjete traži od Vlade Crne Gore da kroz izmjene zakona omogući vraćanje dostojanstva prosvjetnog radnika,  obezbijedi zaštitu zaposlenih od nasilja, da se zapošljavanje oslobodi uticaja politike i utvrdi dugoročna strategija problema deficita nastavnika u obrazovanju.

Štrajk upozorenja nije uticao na redovni prvi radni dan u školskoj godini. Učenicima je saopšten raspored časova, a održani su i sastanci odjeljenskih straješina.

Školskim kalendarom za 2023/2024. godinu predviđeno je da nastava bude završena 14. juna naredne godine.

Zimski raspust  počeće 1. a završiće se 21. januara, dok će ljetnji raspust trajati od 17. juna do 31. avgusta iduće godine.

Share.

Comments are closed.