Najviše učenika iz inostranstva upisano u OŠ Anto Đedović

Prvi put od useljenja u novu, modernu školsku zgradu, nakon jedanaest godina, nastavni proces u OŠ “Anto Đedović” odvija se u dvije smjene, zbog sve većeg priliva učenika iz inostranstva.

Prvu smjenu, od osam sati, pohađaju učenici prvog, drugog, šestog, sedmog, osmog i devetog razreda, a u drugu smjenu, od 13 i 30 idu učenici trećeg, četvrtog i petog razreda.

arhivska fotografija

Nezvanično, gotovo trećina učenika su djeca iz inostranstva, a podsjećamo da je na kraju 2022/23, školske godine, prema podacima UNICEF-a godine u ovu obrazovnu ustanovu bilo upisano 157 stranih učenika.

“Trenutno imamo oko 850 upisanih učenika za šk. 2023/24 godinu. Upisano je 85 stranaca od toga 60 iz Rusije, četvoro iz Bjelorusije, po troje iz Ukrajine i Turske i po dvoje iz BiH i Srbije”, saopštili su nam iz uprave škole.

Dodali su i da je u avgustu upisano 85 učenika od toga 77 stranaca (u najvećem broju oko 60 iz Rusije). “U školskoj 2022/23 godini od avgusta 2022. godine do maja 2023. godine smo upisali oko 105 učenika uglavnom iz Rusije. Ove školske godine 2023/24 se ispisalo oko 20 učenika”.

arhivska fotografija

Kako nam je saopštio direktor ove obrazovne ustanove, Miloš Pantović, školski kapaciteti su gotovo u potpunosti popunjeni, a zbog nedostatka mjesta u većini gradskih škola, djeca iz inostranstva se šalju u ovu obrazovnu ustanovu. Ipak, naglašava on, nastava teče prema planu i programu, a nastavni kadar je maksimalno angažovan da novopridošlim učenicima olakša integraciju u školu.

Share.

Comments are closed.