Počeo upis u vrtiće: Elektronski servis dostupan širom zemlje

Elektronski upis djece u javne i privatne predškolske ustanove za školsku 2023/24 počinje danas i trajaće do 15. juna 2023, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Ovo se odnosi na djecu koja se po prvi put upisuju u ustanovu ili djecu koja su tokom prethodne školske bila ispisana iz vrtića. Djeca koja su prethodne godine pohađala programe predškolskog vaspitanja i obrazovanja samo potpisuju ugovor sa Upravom vrtića, za šta će datum naknadno biti objavljen.

Elektronski upis u predškolske ustanove obavlja se preko portala www.upisi.edu.me, što roditeljima i  starateljima znatno olakšava proceduru upisa, bez dolaska u ustanovu i prikupljanja dokumenata.

Procedura iziskuje samo unošenje matičnog broja djeteta, čime se iz baze podataka povlače ostali potrebni podaci kao što je izvod iz matične knjige rođenih, potvrda centara za socijalni rad i drugo. Detaljno uputstvo za elektronski upis dostupno je na sljedećem linku:

Portal će biti dostupan do 15. juna, 24 sata dnevno. Prošle godine je elektronski upisano 5889 djece u svim opštinama, što pokazuje značaj online servisa za građane i građanke. Ukoliko roditelj ili staratelj nije u mogućnosti da dijete upiše elektronski, svakako postoji mogućnost upisa u samoj predškolskoj ustanovi.

Cilj crnogorskog obrazovnog sistema i Ministarstva prosvjete u prvom redu jeste da sva djeca uzrasta od 3 do 6 godina budu uključena u sistem predškolskog obrazovanja. U protekloj školskoj godini otvoreno je više vaspitnih jedinica i interaktivnih službi širom Crne Gore, realizovana kampanja promocije upisa, poboljšan kvalitet rada u ustanova širom zemlje, a redovno je pružana i podrška ugroženim kategorijama i djeci RE populacije.

Ovogodišnja kampanja elektronskog upisa sve djece u predškolske ustanove ustanove dio je projekta „E-usluge i digitalna infrastruktura kao odgovor na COVID-19“, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u saradnji sa Ministarstvom javne uprave.

Share.

Comments are closed.