Polučasovnom blokadom magistrale do boljih uslova za djecu sa smetnjama u razvoju

Blokadom raskrsnice na magistralnom putu Bar – Podgorica i Bar – Petrovac na pola sata, građani i aktivisti NVO „Plava planeta“ iskazali su nezadovoljstvo tretmanom koje država ima prema djeci sa smetnjama u razvoju.

Prema riječima Predraga Peđe Peraka iz NVO „Plava planeta“, od države i premijera Dritana Abazovića traže da ih primi na razgovor kako bi riješili probleme sa kojima se suočavaju.

„To su, prije svega socijalna pitanja – radi se o povećanju primanja za djecu sa smetnjama u razvoju. Osim toga, mi u Crnoj Gori nemamo adekvatno liječenje, i to koje imamo traje svega pola sata mjesečno, što je jako malo. Sva ta djeca se liječe u Beogradu i tamo se radi sa njima tri sata dnevno, pa možete zamisliti koja je to razlika, samo na mjesečnom nivou, da ne spominjem na godišnjem“, istakao je.

Perak je kazao i to da se obratio Ministarstvu rada i socijalnog staranja, te da je tek jutros dobio njihov odgovor.

„Nisam dobio nijedan konkretan odgovor na moje pitanje. Nažalost, nemaju razumijevanja za ovu djecu i majke. Tražimo samo da dobijemo svoja prava koje smo, u ime NVO organizacije, zahtjevali“, kazao je Perak.

Kada je u pitanju izgradnju centra sa autizmom, Perak ističe da bi rok od godinu i po bio prihvatljiv, međutim, premijeru je, kako navodi, bitnija izgradnja zatvora.

„Mislim da nam je sada potrebnije liječenje za djecu, a ne zatvor gdje bi neko uživao. Premijeru je preče da sagradi zatvor, nego centar za liječenje djece sa smetnjama u razvoju. Ovim putem ga pozivam da nas primi na razgovor, tražimo od njega da shvati probleme naše djece, jer nisu nimalo mali“, poručio je.

Ukoliko u narednih sedam do deset dana ne bude bilo odgovora, sljedeći korak je, kako najavljuje Perak, blokada auto-puta.

„Nažalost, moraćemo da blokiramo auto-put za nekih sedam do 10 dana. Bićemo istrajni i nećemo se pomjeriti dok ne dođe neko iz Vlade da riješi taj problem“, kazao je.

Perak nije krio nezadovoljstvo time što je protestu i blokadi prisustvovao jako mali broj građana.

„Pozvao sam građane i jako mi je žao što se mali broj odazvao, to su većinom sve roditelji. To je znak da mi, prije svega, nemamo podršku od društva. Žalosno je što ne razumiju naš problem i ne dođu da nam daju podršku za djecu koja i te kako mogu da doprinesu ovom društvu, jer oni treba da budu prva, a ne zadnja karika u ovoj državi“, objasnio je Perak.

Protest podrške danas će biti održan i u Beogradu, ispred Ambasade Crne Gore

„Veliki broj roditelja je u Beogradu i odozgo će poslati poruku. Nadam se da će država shvatiti naše probleme. Žao mi je što građani ispaštaju i što moraju da trpe sve ovo. Nije u redu od nas, ali ovo je jedini način da pokažemo naše nezadovoljsvo, da skrenemo pažnju“, iskren je Perak.

Protestu je prisustvovala i Ćazima Hadžić Cakana iz Podgorice sa djetetom kojem je ustanovljen Smith-Magenisov sindrom.

„Mom sinu su najviše potrebni psiholog, psihijatar, asistent i logoped. Otkako boravi u vrtiću, posljednje tri godine, nije dobio asistenta. Nadam se da će neko imati obzira, jer ovo je prevazišlo sve mjere po pogledu nemarnosti, ovdje su ipak djeca u pitanju“, poručila je Hadžić.

Za vrijeme blokade, stvorene su kilometarske kolone iz sva tri pravca, a nakon pola sata, oko 8.30h saobraćaj je normalizovan.

Share.

Comments are closed.