Poruka mira i ljubavi talenata grada Bara

„Talenti grada Bara“ – naziv je prve žirirane kolektivne izložbe radova nastalih u Umjetničkom ateljeu “DALIJAS”, kod mentora – akademskog slikara Dalibora Dada Ćetkovića i njegove supruge, slikarke Jasmine Ćetković. Otvaranju izložbe koje je u Galeriji „Velimir A. Leković“, zakazanoj za subotu, 25. marta, u 18 sati, prethodiće performans od 17.30 sati, kojim će simbolično biti poslata poruka mira, ljubavi i saosjećanja sa djecom nastradalom od zemljotresa u Turskoj i Siriji, kao i svom djecom stradalom u ratovima ili drugim vidovima nasilja… Tim povodom, Dalibor i Jasmina Ćetković bili su gosti Radio Bara.

„Ova lijepa zamisao datira od ranije, ali mislim da je sada došlo pravo vrijeme da se realizuje. Na prvoj žiriranoj kolektivnoj izložbi, učestvuju djeca i mladi koji su redovni učenici ateljea ‘Dalijas’, kao i oni koji su nastavili dalje da se likovno usavršavaju. Osim djece sa našeg područja, tu su mališani iz Ukrajine, Rusije i jedna učenica iz Turske, a svi su iz različitih osnovnih i srednjih škola sa područja opštine Bar. Imamo 46 učesnika, od šest do 20 godina. Svi se predstavljaju sa dva rada, uglavnom, sa po jednom slikom i jednim crtežom. Uz nekoliko radova koji će biti predstavljeni na malim stolnim i velikim štafelajima, biće izloženo tačno 100 radova”, najavio je Ćetković.

Zastupljene su različite tehnike.

“Tu su radovi koji su rađeni olovkom, tušem, kombinovanim tehnikama, zatim, pasteli, akvareli, tempere, akrilik, čak i ulja na platnu, dakle, skoro sve tehnike smo ‘pokrili’. Djeca su birala dva rada sa svojim roditeljima. Oni koji su imali dilemu, donijeli su nekoliko, pa smo im pokušali pomoći da izaberu najbolje. Međutim, teško je izabrati najbolje od najboljih. Jer, svaki rad je lijep na svoj način. Ali, kada je u pitanju ova izložba, svako je morao da osjeti i vidi za koji rad smatra, da je dovoljno dobar da zasluži Gran prix”, naglašava Dado.

Najbolji će biti nagrađeni u tri kategorije.

 “U I kategoriji za uzrast od šest do deset godina, ukupno je 12 učesnika i 24 rada. Biće dodjeljene tri nagrade: Grand Prix, kao inagrade za najbolju sliku i za najbolji crtež. Tako će biti i za II kategoriju u kojoj su učenici od 11 do 15 godina, gdje je ukupno 26 učesnika – 52 rada. U III kategoriji – od 16 do 20 godina, je osam učesnika, pa će u toj kategoriji biti dodijeljeni Grand Prix i Pohvala žirija”, pojasnio je Ćetković i dodao da će svaki učenik -izlagač, dobiti sertifikat, poklon i pohvalu od ateljea ‘Dalijas’.

O najboljim radovima odlučuje nepristrasni, tročlani stručni žiri.

“U žiriju nije mogao biti niko iz Opštine Bar, da ne bi bilo favorizacije, jer sva ta djeca pohađaju osnovne i srednje škole u našem gradu. Zato smo odlučili da u sastavu žirija budu Olga Kopeina – akademska slikarka, konzervatorka i restauratorka, profesorka likovne kulture iz Sant Peterburga iz Rusije, žena koja ima preko 20 godina iskustva u radu sa djecom. Zatim, Belis Pojatić – akademski slikar, konzervator i restaurator, upravnik Galerije ‘Vitomir Srbljanović’ u Pljevljima i profesor likovne kulture. Tu je i Mirko Dragović, akademski slikar i profesor likovne kulture iz Podgorice. Imaju jako težak zadatak”, naglašava Dado.

Detaljnije o performansu koji će prethoditi otvaranju izložbe i dodjeli nagrada, govorila je Jasmina Ćetković.

“U našem ateljeu su djeca sa različitih podneblja. Mi djecu, ne samo što učimo da crtaju i slikaju, već ih učimo i da treba da se vole, da budu pravi drugari, da ne postoje vjerske ili neke druge podjele, nego dobri i loši ljudi. A propo toga, odlučili smo da zajedno sa njima pošaljemo lijepu poruku tako što ćemo u performansu koji će prethoditi izložbi, pustiti balone za ljubav, mir, sreću… U znak saosjećanja za djecu, ne samo stradalu u nedavnom zemljotresu u Turskoj i Siriji, već i u svim ratovima koji su se desili, kao i onu koja su nastradala od neljudi i raznih oblika nevolja i nasilja… Želimo da sa tom porukom krenemo u sreću, zdravlje, blagostanje i da pustimo da nam ti baloni donesu mir i sve lijepo što život može da daruje”, naglasila je Jasmina.

Izložbu će otvoriti istoričarka umjetnosti Katarina Gazdić Ilić. Glavni fotograf događaja je učenica ateljea i učesnica izložbe, šesnaestogodišnja Anja Milić.

“Očekujemo ogromnu posjećenost, sudeći po dosadašnjem interesovanju. Naše je veliko zadovoljstvo i čast, da prestavimo male-velike talentovane stvaraoce grada Bara. Nama je srce puno, pošto znamo o kakvim se talentima radi, a vjerujemo da će mnogi biti iznenađeni”, zaključili su Ćetkovići.

Pokrovitelji ovog projekta su Opština Bar – Sekretarijat za kulturu, Turistička organizacija Bar, JU Kulturni centar Bar i Galerija Velimir A. Leković Bar, LU-MAR construction, Knjižara Miral, dok su medijski pokrovitelji Radio Bar i Bar Info, Primorski portal i Jedro.

Share.

Comments are closed.