Pravilnom ishranom i suplementacijom do boljih sportskih rezultata

Razvoj sporta doveo je do tačke koja zahtijeva rad na visokom stručnom nivou. Da bi sportska aktivnost rezultirala visokim plasmanima, nije dovoljna samo stručnost trenera, već i sam sportista mora imati osnovna znanja o funkcionisanju organizma tokom sportske aktivnosti, ali i pravilnoj ishrani i suplementaciji koja će mu pomoći u poboljšanju sportskih performansi. To je poruka koju javnosti upućuju iz NVO “Centar za ekologiju i afirmaciju zdravlja- CEAZ” iz Bara, na početku praktičnog dijela njihovog istraživanja pod nazivom “Ispitivanje znanja sportista o pravilnoj ishrani i suplementaciji”. Projekat podržan od strane Ministarstva sporta i mladih otpočeo je ove sedmice u Podgorici.

“Sportisti bi trebalo da budu upoznati sa osnovnim principima sportske ishrane, da posjeduju znanje o vrstama hranjivih materija, količini i dnevnom rasporedu obroka. Prema većini istraživanja sprovedenih u svijetu, oni najviše informacija dobijaju od svojih trenera, posebno od stručnjaka koji se bave kondicijom”, navodi doktorka medicinskih nauka iz oblasti higijene, odnosno bezbjednosti hrane, specijalista higijene i uži specijalista dijetoterapije, Snežana Barjaktarović Labović.

Ona ističe da rezultati velikog broja istraživanja sprovedenih u Evropi i svijetu pokazuju različit stepen znanja sportista o pravilnoj sportskoj ishrani i suplementaciji. Projekat NVO “CEAZ” na čijem je čelu, bazira se na istraživanju nakon kojeg očekujuju da će, zahvaljući reprezentativnom uzorku i pravilnoj stratifikaciji, dobiti prve rezultate koji se odnose na način ishrane i suplementacije sportista i sportistkinja u našoj zemlji.

“Istraživanje ima za cilj da utvrdi nivo znanja sportista o ishrani, njihove dijetetske navike i međusoban odnos između znanja i navika. Takođe će se utvrditi razlike u znanju kao i navikama između različitih sportova, ali i sportista i sportistkinja. Radi dobijanja podataka o stanju uhranjenosti, svakom sportisti će se u okviru antropometrijskih mjerenja (vagom sa bioelektričnom imedancom) odrediti tjelesna kompozicija (procenat masti, mišića, vode)”, pojašnjava doktorka Barjaktarović Labović.

Praktični dio istraživanja započet je u Podgorici, gdje se radilo sa oko 50 karatista iz 17 klubova širom zemlje. Među njima je bilo reprezentativaca iz svih selekcija, takmičara koji su osvajali visoka odličja na takmičenjima širom svijeta, a imali su čast da ih podrži i najbolji sportista Crne Gore karatista Mario Hodžić. Kriterijume istraživanja je ispunilo 39 sportista i trenera. Nakon anketiranja, svima je određen i tjelesni sastav. S obzirom da se pokazalo da sportisti imaju dosta dilema u vezi sa unosom pojedinih makronutrijenata, izborom namirnica prije i poslije treninga, rehidracijom… Od stručnog tima „CEAZ-a“ dobili su korisne savjete i odgovore u vezi sa sportskom ishranom.

Istraživanje će biti nastavljeno među sportistima i sportistkinjama u Baru, Budvi, Beranama i Bijelom Polju. Planiran je obuhvat od najmanje 200 sportista, najavljuju iz ove NVO.

“Da bi sportisti zadovoljili svoje energetske potrebe i obezbijedili dovoljno hranjivih materija za funkciju organizma i izgradnju novih tkiva, adekvatna ishrana je jedan je od veoma značajnih elemenata kompletnog trenažnog procesa. Od kada postoje takmičenja, prisutno je pitanje šta jesti i piti da bi se poboljšao rezultat. Danas sigurno znamo da ishrana sportista utiče na njegovo zdravlje, sastav tijela i masu, iskoristivost energenata za vrijeme aktivnosti, oporavka i igre. Ishrana, odnosno edukacija o ishrani, bi trebala da bude sastavni dio treninga. Svaki sportista bi trebalo da ima elementarno znanje u vezi sa proračunom sopstvenih potreba u energiji, nutrijentima i vodi”, poručuje Barjaktarović Labović.

U razgovoru za naš portal ukazuje da je “nezaobilazan dio u priči o ishrani sportista suplementacija”. Pojašnjava da je to iz razloga što sportisti u želji za boljim plasmanom često odu dalje od treninga i uobičajene ishrane i posežu za suplementima. Upozorava, međutim da, iako je suplementacija u sportu široko prihvaćena, zna da bude nekontrolisana i neopravdana.

“Cilj sportske suplementacije bi trebalo da bude nadoknada nutrijenata čiji je deficit u organizmu nastao intenzivnom fizičkom aktivnošću. Međutim, često nije tako. Koliko je suplementacija prisutna u svijetu sporta, najbolje govore testiranja sportista na Olimpijskim igrama, gdje se uobičajeno utvrdi da više od 80% sportista koriste neke od suplemenata. Određivanjem antropometrijskih parametara sportiste, dobija se jasan uvid u njegov strukturalni morfološki status u određenom trenutku. Na osnovu tih parametara se dolazi do kvantitativnih podataka o uticaju treninga ili ishrane na organizam sportiste. Tjelesna kompozicija sportista predstavlja interes za svakog ljekara koji se bavi sportistima, trenera i samog sportistu, jer je poznato da je nizak procenat masti u strukturi sastava tijela poželjan u mnogim sportovima kako sa aspekta estetizacije i stvaranja tzv. “atletske kompozicije” (u sportovima kakvi su npr. “body-building” ili atletska gimnastika) ali i u sportovima povezanim sa pomjeranjem organizma nasuprot gravitaciji (trčanje, skakanje). Sa druge strane mišićna masa poboljšava sportski rezultat u aktivnostima koje zahtijevaju mišićnu snagu i izdržljivost, mada i u onima koje zahtijevaju zavidnu aerobnu sposobnost”,  objašnjava Barjaktarović Labović.

Stvaranje ujednačenih antropometrijskih protokola prilikom praćenja sportista i aktivne populacije na jednoj zajedničkoj teritoriji omogućilo bi, cijeni doktorka, stvaranje nacionalnih standarda u ovoj oblasti (prema polu, starosti, različitoj vrsti aktivnosti sportista) što je slučaj sa mnogim sredinama u okruženju, ali i na izvjestan način bilo uvod u definisanje optimalnog obrasca za morfo- funkcionalna testiranja u sportu, čiji su antropometrijska mjerenja segment koji je možda i najlakše standardizovati.

Doktorka kaže i da se određivanje tjelesne kompozicije u Crnoj Gori radi tek od nedavno, tokom redovnih sportskih pregleda.

“Indikatori kao što su tjelesna težina, indeks tjelesne mase ili odnos obima struka i kukova, ne uspevaju da diskriminišu tjelesne komponente organizma (mast, mišići, kosti) i znatno su manjeg značaja za predikciju faktora zdravlja i bolesti od vrijednosti sadržaja masti u strukturi sastava tijela. Trenutno u državi imamo četiri specijaliste sportske medicine i sedam specijalista higijene, dok imamo samo jednog subspecijalistu iz oblasti ishrane. Upravo nedostatak ovih kadrova rezultira time da je odnos prema ishrani sportista i antropometriji skoro zanemaren”, upozorava naša sagovornica.

Podsjeća da u Crnoj Gori postoji veliki broj sportskih klubova različitih takmičarskih nivoa i selekcija. Ono što je skoro svima zajedničko je nedostatak klupskih ljekara, a ako oni i postoje, najčešće nijesu odgovarajuće specijalnosti i nemaju dovoljno znanja o sportskoj ishrani i suplementaciji.

“To je veliki problem. Još je veći što se ishranom i suplementacijom bave nestručni ljudi, pa se dešava da umjesto poboljšanja sportskih performansi dođe do poremećaja zdravlja. Ovo istraživanje će sprovesti multidisciplinarni tim među kojima su ljekari- specijalista higijene i uži specijalista dijetoterapije, internista, ginekolog, psiholog, medicinske sestre, sanitarni tehničari, profesori fizičkog vaspitanja, diplomirani treneri košarke i profesionalni treneri i statističari”, kaže Barjaktarović Labović.

Realizacijom CEAZ- ovog kompleksnog programa, očekuju njegovi inicijatori, doći će se do višestruko korisnih saznanja koja bi mogla da posluže u daljem istraživačkom radu.

“Ukoliko se ishrani i detaljnoj antropometrijskoj obradi sportista ne prida odgovarajući značaj, moći ćemo da se nadamo prosječnim ili čak rezultatima ispod prosjeka na međunarodnoj sportskoj sceni, jer se svuda u svijetu tome pridaje ogromna pažnja, a sve u cilju što boljih plasmana. U cilju identifikovanja problema, nedostatka znanja sportista i sportistkinja, analize stvarne situacije, rezultati dobijeni istraživanjem će se primjeniti i u praktične svrhe za izradu priručnika o ishrani za sportiste i sportske trenere, sa posebnim naglaskom na uočene nedostatke u znanju kao i navikama sportista”, zaključuje doktorka Barjaktarović Labović.

Share.

Comments are closed.