Predsjednik Opštine Bar i ambasador Sjeverne Makedonije razgovarali o jačanju privredne saradnje

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević primio je ambasadora Republike Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori Mihaila Trpkoskog koji je boravio u zvaničnoj posjeti Opštini Bar.

Oni su razgovarali o odnosima lokalne uprave u Baru sa makedonskim lokalnim upravama, ali i o odnosima dvije države. Bar je pobratimska Opština sa makedonskom Opštinom Resen od 2019. godine i već godinama gradi dobre odnose i čvrste veze sa tom makedonskom lokalnom upravom. Raičević je podsjetio da je nedavno u posjeti Opštini Bar boravila i delegacija Zajednice lokalnih samouprava Sjeverne Makedonije (ZELS) sa predsjednicima Opština i Skupština Opštine iz ove države, sa kojima je lokalna uprava u Baru razmijenila iskustva u oblasti privrede i preduzetništva, te osnaživanja žena.

Raičević i Trpkoski razgovarali su i o mogućnosti realizacije ideje postavljanja spomen ploče dukljanskom vladaru Vladimiru i njegovoj supruzi Kosari, čiji kult je prisutan u Baru, ali i u makedonskoj kulturi. Spomen ploča koja je donacija bivšeg predsjednika Makedonije i još uvijek se nalazi u toj državi, bila bi simbol prijateljstva i snažnih kulturnih i istorijskih veza dvije države i dva naroda.

Prilikom posjete upriličen je sastanak ambasadora Trpkoskog sa predstavnicima Savjeta za ekonomski razvoj Opštine Bar i Udruženja privrednika Opštine Bar, Anitom Radulović i Božom Sarićem, kao i Nedjeljkom Čovićem, članom Savjeta. Oni su razgovarali o perspektivama jačanja saradnje makedonske privrede sa privredom u Baru. 

Naglašeno je da se Bar, nakon godine krize izazvane Covid-19 epidemijom, ubrzano oporavlja, te da lokalna uprava daje značajan doprinos privredi grada kroz niz olakšica, ali i posredstvo, konkretnih programa podrške za biznis planove i razvoj poslovanja.  Iskazano je zadovoljstvo i saradnjom sa makedonskim privrednicima sa kojima lokalna privreda posluje, te dugogodišnje korektno poslovanje u državi i gradu.

Posebno je akcentovana saradnja u oblasti robne razmjene, zajedničkog nastupa na drugim tržištima ali i turizma kao ključne grane za lokalnu barsku privredu. Iskazana je obostrana spremnost da se u narednom periodu radi na jačanju ovih veza, čemu će poseban doprinos dati ambasador Sjeverne Makedonije i predsjednik Opštine Bar, kao i udruženja privrednika iz obije države.​

Share.

Comments are closed.